oaednews

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Με συνοπτικές διαδικασίες θα δικάζονται οι επίορκοι του Δημοσίου. Νέο νομοσχέδιο


Νέο νομοσχέδιο εξυγίανσης της νομοθεσίας και αντιμετώπισης της διαφθοράς πρόκειται να προωθήσει άμεσα στη Βουλή η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Έθνος, προβλέπονται δίκες-εξπρές για τις μισθωτικές διαφορές που αφορούν στο ύψος των ενοικίων, αλλά και για τις μεγάλου οικονομικού αντικειμένου φορολογικές – τελωνειακές υποθέσεις, προκειμένου να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία.
Παράλληλα ρυθμίζεται εκ νέου ο τρόπος λειτουργίας των ανεξάρτητων Αρχών, για τη δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων κατηγορουμένων, ενώ θα γίνουν νέες προσλήψεις σωφρονιστικών και δικαστικών υπαλλήλων, αλλά και δικαστών.
Επίσης το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά που δεν πέρασε πέρσι στη Βουλή, αναμορφώθηκε σε νομοσχέδιο – σκούπα, μετά την ολοκλήρωση των κύκλων της δημόσιας διαβούλευσης.
Ανάμεσα στις ρυθμίσεις που θα φέρει στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης συγκαταλέγονται οι εξής:
*Εισαγγελικές έρευνες, ανακρίσεις και δίκες-εξπρές και για τους επίορκους υπαλλήλους που ζημιώνουν το Δημόσιο, στο πρότυπο των διαδικασιών που προβλέφθηκαν πρόσφατα (ν. 4022/11) για πολιτικά πρόσωπα και αξιωματούχους του δημόσιου τομέα και που εφαρμόστηκαν στην υπόθεση της «ομάδας Τσοχατζόπουλου». Όσον αφορά το ενδεχόμενο δωροδοκίας των επίορκων (που είναι κακούργημα και απειλείται με 10ετή κάθειρξη όταν το όφελος ξεπερνά τα 120.000 ευρώ), προβλέπεται πλέον παράλληλα και η υποχρεωτική επιβολή χρηματικής ποινής από 50.000 έως 500.000 ευρώ.
*Δίκες-εξπρές σε φορολογικές-τελωνειακές υποθέσεις μεγάλου οικονομικού ύψους, που εφόσον ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ, θα προσδιορίζονται κατά προτεραιότητα για εκδίκαση στο Διοικητικό Εφετείο μέσα σε 3 μόλις μήνες από την κατάθεση του δικογράφου.
*Ταχύτατη εκδίκαση υποθέσεων (συζήτηση εντός 45 ημερών, απόφαση εντός μηνός από τη δίκη) που αφορούν αγωγές για αναπροσαρμογή ενοικίων, καθώς είναι ανάγκη να κρίνονται με διαδικασίες-εξπρές λόγω και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.
*Προστασία του απολυμένου. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί δικαστικά ότι η απόλυση ήταν καταχρηστική, ο εργαζόμενος θα μπορεί να απαιτήσει από τον υπερήμερο εργοδότη και την πραγματική του απασχόληση, πέρα από τους μισθούς για το διάστημα που δεν ασχολήθηκε, ενώ το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση για την αγωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου