oaednews

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Ο εφιάλτης της ανεργίας: Η λύση της Χάλκης για προϋπηρεσία και το βλέμμα στο εξωτερικό


Ανεργία, ανασφάλεια, απαισιοδοξία για το μέλλον. Στα μάτια πολλών νέων, ανάμεσα στους οποίους και η αρχιτέκτονας Ελένη Μπακόλα, η φυγή στο εξωτερικό φαντάζει ως μόνη λύση.

Αφού απέρριψε την Αθήνα όπου όλες οι φίλες της ήταν άνεργες, η Ελένη αποφάσισε να επιστρέψει στα Γιάννενα από όπου και κατάγεται.
Οι ελπίδες για επαγγελματική αποκατάσταση διαψεύστηκαν. Άρχισε έτσι να στέλνει αιτήσεις για τις προκηρύξεις που έβρισκε ώσπου μια μέρα την ειδοποίησαν πως ήταν η μοναδική που είχε κάνει αίτηση για τη Χάλκη.
"Στάθηκα τυχερή. Δεν ξέρω τι είναι καλύτερα. Να το παλέψεις εδώ ή να το κυνηγήσεις στο εξωτερικό; Επέλεξα να το παλέψω εδώ αν και νομίζω πως είναι απλά παράταση του προβλήματος.
Δεν υπάρχει μέλλον στην Ελλάδα. Δεν μπορώ να ασκήσω το επάγγελμά μου εδώ κακά τα ψέμματα. Η αρχιτεκτονική είναι πιο ιδιαίτερο επάγγελμα.
Το μεταναστευτικό ρεύμα στη δική μας εποχή είναι επιστημονικό. Ο παππούς μου είχε πάει εργάτης στη Γερμανία και από τη γενιά μου φεύγουν επιστήμονες στην Ευρώπη και οπουδήποτε", σημειώνει στο NEWS 247.
Ο φίλος της, πολιτικός μηχανικός, εργάστηκε σε μια μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία στο Κουβέιτ και επέστρεψε. "Δεν άντεξε την γκρίνια μου και γύρισε", μας λέει χαριτολογώντας.
Η λύση του εξωτερικού μοιάζει να αποτελεί μονόδρομο και για τους δύο. "Σκεφτόμαστε να φύγουμε μαζί. Όπου και αν αποφασίσεις να πας, πιστεύω πως είναι καλύτερα να μην πας μόνος. Θα νιώθεις πάντα ότι είσαι ξένος όσο καλά και αν ξέρεις τη γλώσσα", επισημαίνει.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην ακριτική Χάλκη. Επόμενο βήμα φαίνεται πως αποτελεί το ξεπέρασμα των γεωγραφικών ορίων της Ελλάδας. Απομένει να δούμε κατά πόσο θα μπορέσει το κράτος να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες ώστε να κρατήσει εντός συνόρων τα παιδιά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου