oaednews

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Πάγωμα απολύσεων υπαλλήλων ο στόχος των δημάρχων που δεν δίνουν στοιχεία

ΑΝΟΙΧΤΟ παραμένει το ενδεχόμενο ομαδικής παραίτησης όλων των δημάρχων της Ελλάδας, έπειτα από την έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) την περασμένη Κυριακή, εν όψει της σχεδιαζόμενης ένταξης 2.750 υπαλλήλων της τοπικής αυτοδιοίκησης σε καθεστώς διαθεσιμότητας. 
Αποφάσισαν μάλιστα ότι δεν θα μπουν στη διαδικασία ενημέρωσης των υπουργείων με στοιχεία που θα επιτρέψουν την προώθηση απολύσεων στους δήμους. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου, σε πρώτη φάση, έως το τέλος του 2012 θα πρέπει να βγουν σε διαθεσιμότητα και να μεταταχθούν σε άλλους φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα 2.750 υπάλληλοι από τους ΟΤΑ. Πρόκειται για υπαλλήλους με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Την ίδια στιγμή, και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, ΕΝΠΕ, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στις απολύσεις υπαλλήλων που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν απολύσεις από τις περιφέρειες, όπου παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και ζητώντας να καταργηθούν οι αποκεντρωμένες διοικήσεις. Το δ.σ. της ΕΝΠΕ σημειώνει ότι από την έναρξη λειτουργίας τους, το 2011, οι περιφέρειες έχουν περικόψει κατά 40% τις λειτουργικές τους δαπάνες και έχουν επωμισθεί μείωση 60% στη χρηματοδότησή τους από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.
Παρά τις πιέσεις των δημάρχων Μακεδονίας, που αποφάσισαν δυναμικές κινητοποιήσεις και εισηγούνται μέχρι και παραίτηση «όλων των δημάρχων και των δημοτικών συμβουλίων όλης της χώρας», ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης απέκρουσε το αίτημα για επιδίωξη τέτοιου μεγέθους κινητοποιήσεων, σημειώνοντας πως το ζήτημα θα πρέπει να συζητηθεί στο έκτακτο συνέδριο του φορέα, που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Δεκεμβρίου. Απαντώντας, δε, στην έκκληση των δημάρχων από τη Βόρεια Ελλάδα για επίσπευση του έκτακτου συνεδρίου, ο κ. Ασκούνης απάντησε πως ο προϋπολογισμός θα υπερψηφισθεί, όπως συνέβη και με το μεσοπρόθεσμο.
Παρά ταύτα, η ΚΕΔΕ βρήκε κοινό έδαφος ενάντια στη δρομολογημένη δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου της Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, σημειώνοντας πως το έργο του Παρατηρητηρίου επιτελείται ήδη από την Ελεγκτική Επιτροπή που επιβλέπει τις υποθέσεις εξυγίανσης δήμων και περιφερειών. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να εξετασθεί η συνταγματικότητα του Παρατηρητηρίου.
*Χρηματοδότηση από ΥΠΕΣ: Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, οι περιφέρειες της χώρας ενισχύονται με περίπου 13 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο της τακτικής τους επιχορήγησης, για την καταβολή διατροφικών επιδομάτων στους δικαιούχους και για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών. Ειδικότερα, με απόφασή του, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης κατανέμει στις περιφέρειες 5.476.676 ευρώ για την καταβολή διατροφικών επιδομάτων για τους περισσότερους από 14.700 δικαιούχους. Η καταβολή των επιδομάτων θα γίνει άμεσα από τις περιφέρειες προς τους δικαιούχους νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων και μυελού των οστών.
Επίσης, με άλλη απόφασή του, το υπουργείο κατανέμει το ποσό των 7.419.421 ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) έτους 2012, προς κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών των περιφερειών. Εξάλλου, με απόφαση του κ. Στυλιανίδη κατανέμεται από τους ΚΑΠ Τοπικής Αυτοδιοίκησης το ποσό των 3 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης κατά των ναρκωτικών σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου