oaednews

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

31 δράσεις για την απασχόληση στη Θεσσαλία

Εργασία σε 2.500 στη Θεσσαλίας ανέργους μέσω των Τοπικών Σχεδίων για την Απασχόληση (ΤοπΣΑ) φέρνει η έγκριση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, για χρηματοδότηση 31 Αναπτυξιακών Συμπράξεών με κάλυψη ολόκληρης της Θεσσαλίας, με τη συμμετοχή 166 φορέων και συνολικό προϋπολογισμό 8.500.000 €, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της συγκριτικής αξιολόγησης (από 3μελή επιτροπή).
Αυτό έγινε γνωστό μετά από συνέντευξη τύπου στην έδρα της Περιφέρειας σήμερα το πρωί.

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Τα Τοπικά Σχεδία για την Απασχόληση (ΤοπΣΑ) αποτελούν κινητήριο μοχλό για την δημιουργία θέσεων απασχόλησης για ανέργους και ως μέτρα ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης επιχειρούν να απαντήσουν στην πρωτοφανή και παρατεταμένη οικονομική ύφεση που έχει επηρεάσει σχεδόν όλους τους τομείς της οικονομίας και έχει σημαντικό αντίκτυπο στους βασικούς δείκτες της αγοράς εργασίας.
Τα σχέδια απασχόλησης αφορούν όλους τους τομείς επιχειρηματικό, κοινωνικό, τομέας πρόνοιας, αγροτικός, τουριστικός, κ.α.. Εμείς επιθυμούμε οι συμπράξεις να λειτουργήσουν σωστά, δίνοντας το μήνυμα ότι με δημιουργική ανατρεπτική ενεργοποίηση όλων αυτών των φορέων, μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο. Τα προγράμματα αυτά δίνουν τη δυνατότητα στους καταρτιζόμενους και στους συμμετέχοντες άνεργους, να καλύψουν τις διαπιστωμένες ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις η να συνεχίσουν την ίδια διαδικασία μέσα από τα ΤΟΠΣΑ που ήδη υλοποιούνται.
Οι αναπτυξιακές συμπράξεις αυτές αποτελούν και ένα στοίχημα για ανατρεπτική, δημιουργική λειτουργία και αποτελεσματικότητα, ώστε τα χρήματα αυτά να πιάσουν τόπο και να δημιουργήσουν τις θέσεις εργασίας, που αφορούν στο πρόγραμμα αυτό. Εμείς ως Περιφέρεια Θεσσαλίας πρόκειται να παρακολουθούμε από κοντά, τη διαδικασία ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα, δίνοντας ευκαιρίες προοπτικής και ελπίδας σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα»
Αναλυτικότερα: «Τα Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση (ΤοπΣΑ) αποτελούν κινητήριο μοχλό για την δημιουργία θέσεων απασχόλησης για ανέργους και ως μέτρα ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης έρχονται να απαντήσουν στην πρωτοφανή και παρατεταμένη οικονομική ύφεση που έχει επηρεάσει σχεδόν όλους τους τομείς της οικονομίας και έχει σημαντικό αντίκτυπο στους βασικούς δείκτες της αγοράς εργασίας. Παράλληλα η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενθαρρύνει την προοπτική δημιουργίας θεματικών δικτύων μεταξύ ΤοπΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ.
Οι θέσεις απασχόλησης των σχεδίων δράσης προκύπτουν από τη διάγνωση εξειδικευμένων αναγκών των τοπικών κοινωνιών και την ανάδειξη των αναπτυξιακών δυνατοτήτων τους και αφορούν τον Αγροτικό και τον Τουριστικό τομέα, τη Μεταποίηση καθώς επίσης και την Κοινωνική Φροντίδα και Πρόνοια.
Τα ΤοπΣΑ περιλαμβάνουν ενέργειες όπως κατάρτιση και επιμόρφωση, εκπαιδευτική πρακτική άσκηση σε ιδιωτική επιχείρηση στο εσωτερικό ή εξωτερικό, εκπόνηση business plan, εξειδικευμένες υπηρεσίες αξιολόγησης και έρευνας για εκκίνηση επιχειρήσεων, παροχή υποστήριξης σε νομικά και φορολογικά θέματα κ.α.
Ο στόχος των ΤοπΣΑ είναι, οι ωφελούμενοι άνεργοι, αφού ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους μέσω των παραπάνω δράσεων, να είναι σε θέση ώστε:
• να ιδρύσουν επιχειρήσεις που θα αξιοποιούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής τους
• να αποκτήσουν τις προϋποθέσεις για να επιδοτηθούν/επιχορηγηθούν από άλλα επενδυτικά προγράμματα
• να αναπτύξουν δεξιότητες που θα καλύψουν τις διαπιστωμένες ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων που θα τους προσλάβουν.
Ο πίνακας κατάταξης των αξιολογημένων προτάσεων θα αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση : www.thessalia-espa.gr
Τα επόμενα βήματα είναι :
1. αποστολή των σχετικών ενημερωτικών εγγράφων από τη Διαχειριστική Αρχή στις Αναπτυξιακές Συμπράξεις.
2. ενέργειες των Συμπράξεων για επίσημη συγκρότησή τους (συμβολαιογικά έγγραφα, έγκριση Πρωτοδικείου και δημοσίευση σε ΦΕΚ)
3. ενέργειες των Συμπράξεων για επικαιροποίηση των Σχεδίων και των προϋπολογισμών τους.
4. υποβολή των στοιχείων αυτών στη Διαχειριστική Αρχή για τήρηση των ενεργειών του Συστήματος Διαχείρισης ΕΣΠΑ , για ένταξη των ΤοΠΣΑ στο ΕΣΠΑ.
5. Έναρξη υλοποίησης των ΤοΠΣΑ από τις αρχές του 2013.
6. Ολοκλήρωση υλοποίησης (φυσικού και οικονομικού αντικειμένου) στις 31-12-2014.
Ως εταίροι των Αναπτυξιακών Συμπράξεων συμμετέχουν 166 Φορείς, που συνοπτικά είναι :
- όλοι οι Δήμοι της Περιφέρειας και οι Κοινωφελείς και Αναπτυξιακές Επιχειρήσεις τους που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον μέσω των σχεδίων δράσης
- ενώσεις που υποστηρίζουν την Τουριστική, Αγροτική και Επιχειρηματική Ανάπτυξη της Περιφέρειας, όπως Ενώσεις Ξενοδόχων (π.χ. Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων ) , Ενώσεις Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συνεταιρισμών κ.α.
- Εμποροβιομηχανικά Επιμελητήρια , των 4 Περιφερειακών Ενοτήτων κ.α.
- Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος / 1. τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας και 2. τμήμα Μαγνησίας
- Οικονομικό Επιμελητήριο, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο , Σύνδεσμοι Βιομηχανιών
- Συνδικαλιστικοί φορείς Εργαζομένων, Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα : Βόλου, Αλμυρού, Καρδίτσας και ΙΝΕ ΓΣΕΕ.
- Ομοσπονδίες Επαγγελματικών Φορέων
- Σύλλογοι και Φορείς Εμπορικοί, Κτηνοτροφικοί, Γεωπονικοί, Γυναικών, Πολιτιστικοί , Τουριστικοί , Κοινωνικοί κ.α.
- Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις
- Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που δραστηριοποιούνται στο χώρο
- Τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας : ΤΕΙ και Πανεπιστήμιο
- Τραπεζικά Ιδρύματα
- Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού.

2 σχόλια:

  1. την μια λέγονται ΤΟΠΣΑ, την άλλη Ολοκληρωμένα Προγράμματα, την άλλη γιουβέτσι, την άλλη κοκορέτσι..βαρεθήκαμε να διαβάζουμε τα ίδια κείμενα με διαφορετικούς τίτλους..και η ουσια? 0. Ανακυκλώνονται οι πελατειακές σχέσεις του εκάστοτε τοπικού άρχοντα...για τι? για κανα πεντάμηνο εργασία ή ό,τι παρεμφερές προσωρινού τύπου χάπι..κινητήριος μοχλός και προετοιμασία..αστεισμοι..δουλεια χρειαζονται οι ανθρωποι, θέσεις εργασίας, επιχειρήσεις που να μην κλείνουν, μισθό, ασφάλιση..όχι θεωρητικούρες για να απορροφούμε κονδύλια του ΕΚΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΩ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ. ΕΥΣΤΟΧΗ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΟΥ ΣΤΑ ΠΕΝΤΑΜΗΝΑ ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΟΧΙ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΟΥΛΕΥΣΗ. ΤΟΠΣΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ. Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΑΤΗ. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΕΡΓΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΙΔΟΤΟΥΝ ΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΙΤΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.Ο Π/Υ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ΤΑ 800.000 ΕΥΡΩ. ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΩ. ΤΟ ΕΚΤ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΟΡΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ. ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΔΙΝΕΙ ΤΗ ΔΥΑΝΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΓΚΑΜΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣΕΙ Η ΘΕΛΗΣΗ Η ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ. ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ Ο ΛΑΟΣ ΨΗΦΙΣΕ Η ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΤΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ. ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΛΛΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΙΣΧΥΡΙΣΤΕΙ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΨΗΦΙΖΕ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ

    ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΠΑΠΑΣΤΡΟΥΜΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή