oaednews

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Θα ξεπεράσουν τις 30.000 οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση από το Δημόσιο

ΜΑΖΙΚΟ κύμα αποχωρήσεων από το Δημόσιο αναμένεται έως το τέλος του 2012, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση αναμένεται να ξεπεράσουν τις 30.000! Με αυτή τη ροή, υπολογίζεται πως από το 2010 έως το 2015 η μείωση του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων θα ξεπερνά κατά πολύ το στόχο των 150.000 που έχει τεθεί από την τρόικα. Η εκτίμηση είναι πως το 2015 οι υπάλληλοι του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα θα είναι 695.000. Αυτό αποκάλυψε χθες στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Α. Μανιτάκης, ενημερώνοντας την επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης για το θέμα της διαθεσιμότητας των περίπου 2.000 ΔΕ υπαλλήλων ΙΔΑΧ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα κινητικότητας (μετατάξεων), αφενός τόσο πιο γρήγορα θα καλυφθούν επείγουσες υπηρεσιακές ανάγκες και αφετέρου οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα απεγκλωβιστούν από το καθεστώς της διαθεσιμότητας και θα αποκατασταθεί η πρόσκαιρη μισθολογική τους υποβάθμιση». Ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως θα ισχύσει άπαξ.
Επιπλέον, διευκρίνισε πως «αυθαίρετες, οριζόντιες και αθρόες απολύσεις είναι περιττές και δεν προβλέπονται από το Σύνταγμα». Συμπλήρωσε όμως πως θα εφαρμοστούν όσα προβλέπει ο κώδικας Δημοσίων Υπαλλήλων, στον οποίο υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι απόλυσης, όπως στις περιπτώσεις των επίορκων υπαλλήλων. Επιπλέον, το ίδιο ισχύει για όσους μετά από αξιολόγηση διαπιστωθεί ότι είναι ακατάλληλοι ή ανεπαρκείς αλλά και για όσους τεθούν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας και αρνηθούν να μετακινηθούν σε άλλη υπηρεσία. «Δεν πρόκειται να βάλω υπογραφή για την απόλυση δημόσιου υπαλλήλου. Εγώ αυθαίρετα δεν απολύω», διαβεβαίωσε τη Βουλή.
Σύμφωνα με τον κ. Μανιτάκη, οι υπάλληλοι που τίθενται σε διαθεσιμότητα καλούνται να καλύψουν ανάγκες σε μία σειρά από υπηρεσίες, όπως στην Προστασία του Πολίτη (τοποθέτηση σε αστυνομικά τμήματα ώστε οι ένστολοι που απασχολούνται σε διοικητικές υπηρεσίες να αναλάβουν αστυνομικά καθήκοντα), στην Παιδεία (ώστε οι εκπαιδευτικοί να γυρίσουν στα σχολεία), στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (στελέχωση ΚΕΠ) και στην Υγεία (στελέχωση ΕΟΠΥΥ). «Το μέτρο», σημείωσε, «της κινητικότητας είχε προφανώς στοιχεία σχετικής αυθαιρεσίας, ήταν όμως το λιγότερο άδικο και λιγότερο οδυνηρό», με το οποίο ξεπεράστηκε το εμπόδιο της πρόβλεψης του δεύτερου μνημονίου για 15.000 απομακρύνσεις δημόσιων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου