oaednews

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Rotterdam: Υποχρεωτική ''εργασία'' για τη λήψη του επιδόματος ανεργίας

Η είδηση που μας έρχεται από την Ολλανδία προξενεί τουλάχιστον έκπληξη. Οι μακροχρόνια άνεργοι στο Rotterdam κατοχυρώνουν δικαίωμα επιδόματος ανεργίας αλλά υποχρεούνται να παρακολουθήσουν ένα μικτό εβδομαδιαίο πρόγραμμα 20 ωρών στο οποίο πέρα από τα επιμορφωτικά σεμινάρια συμπεριλαμβάνονται και 8 ώρες υποχρεωτικής εργασίας ως οδοκαθαριστές του δήμου.
Βίντεο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων δείχνει τις μικτές αντιδράσεις των ίδιων των ανέργων στο πρόγραμμα: άνεργος που είχε ξεκινήσει μόλις τα καθήκοντα της ημέρας του ως οδοκαθαριστής δήλωσε ότι ''είναι καλό να υπάρχει ένα ημερήσιο πρόγραμμα, και πλέον αισθάνομαι χρήσιμος'', ενώ αντιθέτως μία άνεργη δήλωσε απογοητεύμενη από τα επιμορφωτικά σεμινάρια σύνταξης βιογραφικού και προετοιμασίας συνέντευξης: "τα έχω διδαχθεί από παλιά και μου φαίνονται επαναλαμβανόμενα''...
Το καίριο ζήτημα όμως είναι το εξής: γιατί θα πρέπει να πέφτει θύμα πατερναλισμού ένας μακροχρόνια  άνεργος; Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι οι μακροχρόνια άνεργοι που δεν επιθυμούν να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα αποκλείονται από τη παροχή του επιδόματος..
Μήπως αυτή είναι μία στρατηγική σταδιακής ενσωμάτωσης του κατοχυρωμένου ασφαλιστικού δικαιώματος του επιδόματος ανεργίας σε ένα προνοιακό επίδομα που θα περιλαμβάνει υποχρεώσεις για τον λήπτη;; Έχουμε να κάνουμε με ένα διευρυμένο επίδομα ανεργίας ή ένα επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης;;
Συμπερασματικά, πρέπει να πούμε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι Δημοτική καθώς τα εν λόγω επιδόματα δίδονται στην Ολλανδία από τους δήμους και το ύψος του επιδόματος ανέρχεται στα 826ευρώ μηνιαίως..

1 σχόλιο:

  1. Στην Ολλανδια εχουν διαλυθει οι συλλογικες συμβασεις, το κοινωνικο κρατος καταρρεει, για να εχεις ασφαλιση Υγειας θελεις τουλαχιστον 1200-1500 ευρω το χρονο. Εζησα εκει και αλλιμονο αν αποτελέσει προτυπο για εμας..που δυστυχως αυτό συμβαινει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή