oaednews

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Απαιτούν τουλάχιστον 3.000 αποχωρήσεις στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του έτους


Αυστηρό χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του χρόνου ζητούν πλέον οι ελεγκτές της τρόικας, οι οποίοι κατά τη χθεσινή ωριαία συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη ξεκαθάρισαν ότι πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις για το πόσοι υπάλληλοι θα αποχωρήσουν από το Δημόσιο, από ποιες υπηρεσίες αλλά και πότε θα σταματήσουν να εργάζονται.


Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ζητούν να εφαρμοστεί η μνημονιακή υποχρέωση για 15.000 αποχωρήσεις εντός του 2012, αλλά να τεθούν εκτός Δημοσίου τουλάχιστον 3.000 με 4.000 μέχρι το τέλος του έτους.


ΔΗΜΟΣΙΟ 15/10
 Η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συγκεκριμένη συμφωνία και χωρίς να οριστεί νέο ραντεβού, όπως άλλωστε τόνισε ο κ. Μανιτάκης εξερχόμενος της σύσκεψης. «Η συζήτηση προχωρά. Πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί θετικά», περιορίστηκε να δηλώσει ο υπουργός.
 Ωστόσο οι δύο πλευρές βρήκαν έναν κοινό τόπο, ώστε να επισπευσθούν όλες οι διαδικασίες για τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και φορέων, καθώς κι όλοι οι έλεγχοι των πειθαρχικών παραπτωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων. Συμφωνήθηκε ακόμη τα τεχνικά κλιμάκια να ξεκινήσουν άμεσα την επεξεργασία σχεδίου, προκειμένου να προκύψει ο αριθμός των υπαλλήλων που θα αποχωρήσει από το Δημόσιο.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης

 Σύμφωνα με πληροφορίες κι όσον αφορά το στενό Δημόσιο, κατέληξαν να επισπευσθεί η διαδικασία κατάρτισης των νέων οργανογραμμάτων των υπουργείων μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Από τη διαδικασία αυτή αναμένεται η μείωση κατά 50% των δομών.
 Ετσι, σε συνδυασμό με την αξιολόγηση αλλά και την κινητικότητα των υπαλλήλων, να προκύψουν εκείνοι που δεν είναι απαραίτητοι. Υπολογίζεται πως από τα νέα οργανογράμματα και τη σύμπτυξη των δομών κάποιες χιλιάδες υπάλληλοι (εκτιμάται ότι αφορά περί τους 2.000) θα αποχωρήσουν από την κρατική μηχανή. Ακόμα, το ενδιαφέρον στρέφεται και στους φορείς του Δημοσίου που οδεύουν προς κατάργηση ή συγχώνευση.
 Η πρόταση του υπουργείου συμπεριλαμβάνει επιπλέον την απομάκρυνση των επίορκων και «εξαφανισμένων» υπαλλήλων, καθώς και εκείνων που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Συνολικά ο κ. Μανιτάκης έχει προσδιορίσει ότι από τη διαδικασία αυτή θα αποχωρήσουν περίπου 11.000 εργαζόμενοι.
 Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτιμά ότι υπάρχει συμφωνία σε βασικά σημεία της πρότασης για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου. Ταυτόχρονα, το υπουργείο διαμηνύει πως η μεταρρύθμιση δεν γίνεται να προχωρήσει, «αν επισείεται συνεχώς στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων το φόβητρο των απολύσεων». Αυτό άλλωστε ανέφερε σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο Αντ. Μανιτάκης, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή σχετικά με τις πληροφορίες που θέλουν την τρόικα να πιέζει για απολύσεις στο Δημόσιο.
 Ο υπουργός επέμεινε ότι με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει και σύμφωνα με τη φυσική ροή των αποχωρήσεων, επιτυγχάνεται «ο στόχος των 150 χιλιάδων λιγότερων υπαλλήλων μέχρι το 2015, προσεγγίζοντας μάλιστα τον αριθμό των 200.000».
 ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου