oaednews

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ»



Ένα νέο πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Στόχος του προγράμματος αποτελεί η αντιμετώπιση της φτώχειας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για άνεργους νέους έως 30 ετών. Η συγκεκριμένη δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πιο πρόσφατης έρευνας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2012 με τίτλο: Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών 2010 – Κίνδυνος Φτώχειας, το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται στο 27,7% του πληθυσμού της χώρας. Ενώ ο κίνδυνος της φτώχειας στην Ευρώπη των 27 κρατών μελών εκτιμάται σε 16,4%.
Συνυπολογίζοντας το χρόνο της έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ, γίνεται εύκολα κατανοητό, ότι η παρούσα οικονομική κρίση η οποία πλήττει την Ελλάδα και την έχει οδηγήσει σε παρατεταμένη ύφεση, οδηγεί στα όρια της φτώχειας ακόμη και μέχρι πρότινος υγιείς οικονομικά ομάδες πληθυσμού, δεδομένου ότι καθημερινά καταγράφονται εκατοντάδες άνεργοι.  

Προς την κατεύθυνση αυτή το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας σχεδιάζει τη δημιουργία ενός Εθνικού Δικτύου άμεσης κοινωνικής παρέμβασης για την εφαρμογή ενός συνόλου ενεργειών σε πανελλαδικό επίπεδο. Η συγκεκριμένη δράση συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Σκοπός του εν λόγω δικτύου είναι η αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού μέσα από μια οριζόντια δέσμη ενεργειών ψυχοκοινωνικής και υλικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης ατόμων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, καθώς και ατόμων ευρισκόμενων σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούμενων από φτώχεια. Οι δράσεις υλοποιούνται από Εταιρικό Κοινωνικό Σχήμα στο οποίο θα συμμετέχουν Φορείς Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα καθώς επίσης και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Κοινωνικές Δομές
·       Κοινωνικό Παντοπωλείο: Κατάστημα το οποίο διανέμει, σε τακτική βάση, σε ωφελούμενα άτομα που το έχουν ανάγκη, τρόφιμα, είδη παντοπωλείου, είδη ατομικής υγιεινής, κατεψυγμένα προϊόντα, είδη ένδυσης και υπόδησης, βιβλία, παιχνίδια, cd κλπ. Μέσω της λειτουργίας της δομής, θα παρέχονται και υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και πληροφόρησης με στόχο την ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων. 
·       Ανοιχτό κέντρο ημερήσιας υποδοχής αστέγων: Δομή προσωρινής ημερήσιας διαμονής αστέγων με συγκεκριμένη ελάχιστη δυναμικότητα, η οποία λειτουργεί με καθορισμένο ωράριο, με στόχο την παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και προσωπικής υγιεινής, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και πληροφόρησης με στόχο την ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων.
·       Υπνωτήριο: Δομή διανυκτέρευσης αστέγων, η οποία λειτουργεί με σταθερό ωράριο, με συγκεκριμένη ελάχιστη δυναμικότητα κλινών. Μέσω της λειτουργίας της δομής, θα παρέχονται και υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, πληροφόρησης και συμβουλευτικής με στόχο την ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων.
·        Δομή παροχής Συσσιτίων: Δομή παροχής συσσιτίων, η οποία λειτουργεί με σταθερό ωράριο, έχει συγκεκριμένη ελάχιστη δυναμικότητα παροχής γευμάτων. Μέσω της λειτουργίας της δομής, θα παρέχονται και υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και πληροφόρησης με στόχο την ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων.
·       Κοινωνικό φαρμακείο: Δομή Κοινωνικού Φαρμακείου, το οποίο παρέχει, σε ωφελούμενα άτομα, δωρεάν φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα. Μέσω της λειτουργίας της δομής, θα παρέχονται και υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και πληροφόρησης με στόχο την ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων.
·       Δημοτικός Λαχανόκηπος: Δομή που αποτελείται από έκταση ενιαίου αρδευόμενου και περιφραγμένου αγροκτήματος, η οποία κατανέμεται σε ισομερή τεμάχια, σε ωφελούμενα άτομα, προκειμένου να τα καλλιεργήσουν, με αποκλειστικό σκοπό την σίτιση τους. Μέσω της λειτουργίας της δομής, θα παρέχονται και υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και πληροφόρησης με στόχο την ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων.
·       Τράπεζα χρόνου: Δομή η οποία παρέχει τη δυνατότητα σε ωφελούμενα άτομα να συναλλάσσονται σε συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, για τις ανταλλαγές αγαθών και υπηρεσιών με μονάδες εναλλακτικού συστήματος. Το δίκτυο λειτουργεί με συγκεκριμένο κανονισμό λειτουργίας, στο οποίο περιγράφονται ο σκοπός του, η δυνατότητα και οι διαδικασίες εγγραφής σ’ αυτό, οργανωτικά θέματα και ο τρόπος ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών μεταξύ των μελών του. Μέσω της λειτουργίας της δομής, θα παρέχονται και υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και  πληροφόρησης με στόχο την ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων.
·       Γραφεία Διαμεσολάβησης: Δομή η οποία παρέχει πληροφόρηση και υπηρεσίες διευκόλυνσης σε ωφελούμενα άτομα σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας και την προώθησή τους στις αντίστοιχες δομές με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Παράλληλα παρέχει υπηρεσίες διευκόλυνσης στην επικοινωνία τους με τους κρατικούς φορείς σε θέματα που αφορούν την υγεία και την εργασία τους (ΟΑΕΔ, Νοσοκομεία κλπ). Μέσω της λειτουργίας της δομής, θα παρέχονται και υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και  πληροφόρησης με στόχο την ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων.
Άμεσα ωφελούμενοι
·       Άστεγοι
·       Άτομα ευρισκόμενα σε κατάσταση φτώχειας/απειλούμενα από φτώχεια
Έμμεσα ωφελούμενοι
·       Άνεργοι νέοι έως 30 ετών
Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας οι οποίες θα καλυφθούν από άνεργους νέους έως 30 ετών, μέσω της πρόσληψης αυτών από το Δικαιούχο ή/και τους επιμέρους συμμετέχοντες Φορείς Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, για τη δημιουργία νέων ή/και τη συνέχιση της λειτουργίας υφιστάμενων Κοινωνικών Δομών.

2 σχόλια: