oaednews

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Oι κακοί προϊστάμενοι βλάπτουν σοβαρά την υγεία

Οι αναίσθητοι διευθυντές όχι μόνον αυξάνουν το εργασιακό στρες, αλλά μπορεί να αυξάνουν και τον κίνδυνο αναπτύξεως στεφανιαίας νόσου, που διατρέχουν οι υφιστάμενοί τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Σουηδοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στις φτωχές ηγετικές ικανότητες και στον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εμφράγματος των άλλων. Και το χειρότερο είναι πως η επίδραση της διευθυντικής αναισθησίας μοιάζει να είναι αθροιστική: όσο περισσότερο εργάζεται κανείς για έναν κακό διευθυντή, τόσο περισσότερο κινδυνεύει.
Όπως γράφουν επιστήμονες από το Ίδρυμα Καρολίνσκα και το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης στην επιθεώρηση «Επαγγελματική & Περιβαλλοντική Ιατρική» (OEM), μελέτησαν επί σχεδόν μία δεκαετία περισσότερους από 3.000 άνδρες, ηλικίας 19 έως 70 ετών, οι οποίοι εργάζονταν στην ευρύτερη περιοχή της Στοκχόλμης. Στη διάρκεια της μελέτης, καταγράφηκαν 74 κρούσματα μοιραίων και μη μοιραίων εμφραγμάτων, επεισοδίων οξείας στηθάγχης και θανάτου από ισχαιμική καρδιοπάθεια. Όσοι από τους εθελοντές είχαν χαρακτηρίσει τους εργοδότες του ως λιγότερο ικανούς και ανθρώπινους, διέτρεχαν 25% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν σοβαρό καρδιακό πρόβλημα. Ειδικά, όμως, όσοι εργάζονταν επί καιρό - από 4 χρόνια και πάνω – υπό τις οδηγίες των κακών διευθυντών, είχαν 64% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σοβαρό πρόβλημα καρδιάς.
Οι ειδικοί λένε πως όταν αισθανόμαστε αδικημένοι στη δουλειά μας και ότι δεν μας στηρίζουν, οξύνεται το εργασιακό στρες που νιώθουμε – και η όξυνση αυτή συχνά ευνοεί ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η υπερκατανάλωση αλκοόλ, που με τη σειρά τους εξασθενούν την καρδιά. Προγενέστερες κλινικές μελέτες έχουν δείξει πως οι άδικοι διευθυντές μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση των υφισταμένων τους – και η επίμονα αυξημένη αρτηριακή πίεση επίσης αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως στεφανιαίας νόσου ή οξέος καρδιολογικού επεισοδίου. Στη νέα μελέτη, οι εθελοντές βαθμολόγησαν τις αρχηγικές ικανότητες των διευθυντών τους με βάση χαρακτηριστικά όπως το πόσο καθαρά έθεταν στόχους για το προσωπικό τους, πόσο καλοί ήταν στην επικοινωνία μαζί τους και πόσο τους στήριζαν.
Ο κίνδυνος καρδιολογικού προβλήματος στους εργαζόμενους με κακούς διευθυντές διαπιστώθηκε ότι ήταν ανεξάρτητος από το μορφωτικό επίπεδο, την κοινωνική τάξη, το εισόδημα, τον φόρτο εργασίας, τον τρόπο ζωής ή το ιατρικό ιστορικό των εθελοντών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου