oaednews

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

FREE ATHENS..

Δωρεάν Αθήνα: Mαθήματα αλληλεγγύης στην Ακαδημία Πλάτωνος


Στο χώρο «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» (Μοναστηρίου & Θηναίας) στην είσοδο του Αρχαιολογικού πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνα (εδώ ήταν η πρώτη Ακαδημία του κόσμου) στήθηκε το δίκτυο αλληλεγγύης. Δάσκαλοι και μαθητές, ίσοι προς ίσους, ανταλλάσσουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους, διδάσκουν και διδάσκονται.

Οι διοργανωτές λένε:

"Η αλληλεγγύη μας δεν είναι φιλανθρωπία. Και ούτε επιδιώκουμε να δώσουμε ατομικές λύσεις. Είναι μια πράξη αντίστασης, μια συλλογική μορφή δράσης. Ένα μήνυμα πως όχι μόνο θα επιβιώσουμε αλλά θα αναζητήσουμε και θα βρούμε , όλοι μαζί, τρόπους και δρόμους να ζήσουμε, να δράσουμε, να ανατρέψουμε.

Το δίκτυο αλληλεγγύης της Ακαδημίας Πλάτωνος συνεχίζει για δεύτερη χρονιά τα δωρεάν μαθήματα από καθηγητές και εισηγητές διαφόρων ειδικοτήτων σε συνεργασία με την Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα.

Στα μαθήματα μπορούν να συμμετέχουν όλοι ανεξάρτητα από περιοχή διαμονής και τόπο καταγωγής, πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις, αρκεί να σέβονται τις αρχές που διέπουν αυτό το δίκτυο και να δέχονται ότι μέσα σε αυτό είμαστε όλοι ίσοι και έχουμε ίδιες υποχρεώσεις και δικαιώματα."





Τα προσφερόμενα μαθήματα είναι τα εξής:



1. Ελεύθερο Σχέδιο



Τα θέματα, θα αποτελούνται από μία σύνθεση –χρηστικών κυρίως- αντικειμένων (π.χ. δοχεία, καρέκλες, σκάλες, βάζα, μπουκάλια, υφάσματα), τοποθετημένα πάνω σε ένα τραπέζι, και ορατά από όλους.



Οι μαθητές θα διδάσκονται αρχικά πάνω σε απλές συνθέσεις (σχεδιάζοντας με μολύβι ) και σταδιακά σε πιο σύνθετες, μεταφορά αναλογιών και στην απόδοση του όγκου και της υφής των αντικειμένων.
Tο τμήμα έχει αρχικά 10 θέσεις και θα προηγηθούν όσοι είναι διατεθειμένοι να συνεισφέρουν στη δημιουργία της ομάδας αλληλεγγύης.

Τα μαθήματα θα γίνονται Τετάρτη 17:00 - 20:00. Σύνολο θέσεων 10.

Κώστας Ευγενικός



2. Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ΤΠΕ)

H σύγχρονη εκπαίδευση θα πρέπει να παρακολουθεί την νέα «πολυμεσική κουλτούρα» και να διδάσκει στους ανθρώπους πώς να την «διαβάζουν» και να αλληλεπιδρούν με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή καθώς και με τα περιβάλλοντα των πολυμέσων, ως μια νέα μορφή πολλαπλού αλφαβητισμού.



Για τον λόγο αυτό προσφέρονται μαθήματα χρήσης Η/Υ και εκμάθησης των πιο διαδεδομένων λογισμικών όπως: Επεξεργασία Κειμένου (MS Word), Λογιστικά Φύλλα (Excel), διαχείριση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και χρήσης του διαδικτύου (Internet & MS Outlook). Τα προσφερόμενα μαθήματα δεν περιορίζονται στα πλαίσια της κατανόησης μέσω της ενεργητικής μάθησης αλλά εκτείνονται στην ανάπτυξη κοινωνικής υπευθυνότητας και ευαισθητοποίησης, κριτικής συνειδητότητας, αλληλεγγύης και ανάληψης συλλογικής δράσης. Έτσι η μάθηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ΤΠΕ) μπορεί να τις καταστήσει ως εργαλεία αλλαγών στην κοινωνία.



Τα μαθήματα προσφέρονται σε αρχάριους χρήστες Η/Υ, όλων των ηλικιακών ομάδων με διάθεση για μάθηση και προσφορά. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κατοχή φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή από τους συμμετέχοντες. Τα μέλη που θα απαρτίζουν την ομάδα μας (ΤΠΕ & ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ) θα είναι 10 άτομα. Το περιεχόμενο μάθησης αναφέρεται κυρίως στα παραπάνω αντικείμενα εκμάθησης Η/Υ, αλλά και στις ανάγκες των συμμετεχόντων που θα καθορίζονται μαζί με τον εκπαιδευτικό. Η διενέργεια των προσφερόμενων μαθημάτων θα γίνεται κάθε Τρίτη και ώρα 20:00-21:30. Τα μαθήματα θα ολοκληρωθούν περί τα τέλη Ιανουαρίου.



(Τα μαθήματα θα γίνονται Τρίτη 20:00 - 21:30. Σύνολο θέσεων 10)

Παναγιώτης Πάντζος



3. Επεξεργασία Κειμένου

Σεμινάριο επεξεργασίας κειμένου 40 ωρών.

Ξέρω τι έχω στο μυαλό μου, αλλά μπορώ να το γράψω; Θα καταλάβουν οι άλλοι τι θέλω να πω; Θα το εκτιμήσουν; Δεν μου ακούγεται καλά αυτή η πρόταση που έχω γράψει, νομίζω ότι έχει πολλά «που». Μπορώ να κάνω κάτι γι’ αυτό; Εδώ πρέπει να βάλω κόμμα ή όχι; Και από την άλλη, γιατί τα νέα μέτρα να είναι «άδικα αλλά αναγκαία» και όχι «αναγκαία αλλά άδικα»;



Αν γράφετε και έχετε τα παραπάνω ερωτήματα, ελάτε να επεξεργαστούμε μαζί τα κείμενά σας και να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα που παρουσιάζονται, γλωσσικά ή νοηματικά. Ελάτε να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε τον γραπτό μας λόγο περιεκτικό, αυξάνοντας έτσι την αξία του κειμένου.



Το σεμινάριο είναι βιωματικό με ολιγόλεπτες διαλέξεις σε κάθε μάθημα, που αφορούν γλωσσικά προβλήματα. Στο σεμινάριο θα αναλυθούν κείμενα των συμμετεχόντων αλλά και άλλα κείμενα, όπως επίκαιρα κείμενα του Τύπου κλπ.

Τα μαθήματα θα γίνονται Τρίτη 18.00-20:00. Σύνολο θέσεων 6

Βαγγέλης Κατσιφός



4. Φιλολογικά

Ενισχυτική διδασκαλία θεωρητικών μαθημάτων σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου από φιλόλογο. Κάθε Δευτέρα 5-7 το απόγευμα. Σύνολο θέσεων ανάλογα με τη ζήτηση.

Μιχάλης Μουτζίκος



5. Γερμανικά για παιδιά

Μαθήματα γερμανικών για παιδιά ηλικίας μεταξύ 11-15. Επίπεδο Α1 (αρχάριοι). Μέρα, ώρα και σύνολο θέσεων θα ανακοινωθούν σύντομα.

Σοφία Λυμπεροπούλου


6. Ενδυνάμωση-Ευλυγισία

Ας γίνουμε δυνατοί ωσάν τον Superman και ευλύγιστοι ωσάν το κορίτσι-λάστιχο (ή το αγόρι-λάστιχο, το τμήμα είναι μικτό!) Δε θα σταματήσουμε όμως εκεί! Στόχος μας θα είναι όχι μόνο να γυμναστούμε, αλλά μέσα από διάφορες ασκήσεις να κατανοήσουμε καλύτερα το σώμα μας και να βελτιώσουμε την ιδιοδεκτικότητά μας, να συντονίσουμε δηλαδή τα διάφορα τμήματα του σώματος μεταξύ τους! Δε χρειάζεται κάποιος να έχει ήδη καλή φυσική κατάσταση για να συμμετέχει. Το αντίθετο! Ελάτε λοιπόν να καταρρίψουμε το μύθο ότι η γυμναστική είναι κάτι βαρετό και να ανακαλύψουμε πώς η καλύτερη φυσική κατάσταση μπορεί να αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής μας!
Τα μαθήματα θα γίνονται Παρασκευή 5:30-6:45. Σύνολο θέσεων 10


Μάρτζη Ζαβιτσάνου

7. Πλέξιμο με βελονάκι για αρχάριους


Το πλέξιμο έχει επιστρέψει στις ζωές μας ως χόμπι με σύγχρονα σχέδια και απίστευτες εφαρμογές. Πιάστρες για τα μαλλιά, καρφίτσες και αξεσουάρ, κασκόλ, σκουφιά, τσάντες και διακοσμητικά και πολλά άλλα. Είναι μια απασχόληση χαλαρωτική, δημιουργική και ταυτόχρονα άμεσα χρηστική.

Στο μάθημα αυτό θα μάθετε τις βασικές τεχνικές για βελονάκι, την ορολογία σε ελληνικά-αγγλικά και θα φτιάξουμε δημιουργίες της επιλογής σας.

Για το μάθημα θα χρειαστεί να προμηθευτείτε αρχικά ένα νήμα 100% ακρυλικό 50 gr(<2 ευρώ) και ένα βελονάκι Νο 3(<4 ευρώ).

Τα μαθήματα θα γίνονται Τρίτη 18:00 - 20:00.  Σύνολο θέσεων 10.


Δέσποινα Καραμούζη
http://www.lifo.gr/team/freeathens/33185
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου