oaednews

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Ο Οφειλέτης έγινε Αγοραστής

Τίτλοι τέλους στο θρίλερ της μεγαλύτερης ελληνικής συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας, της Δωδώνης, έπεσαν το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής. Η μεγαλύτερη τυροκομική μονάδα της χώρας στη φέτα πέρασε στα χέρια της κοινοπραξίας που συνέστησε ο διακινητής της Δωδώνης στην Αττική κ. Ν. Νιάκαρος - με την εταιρεία του Simos Foods ΑΕ - με τη ρωσική Strategic Initiatives UK LLP. Η τιμή πώλησης είναι περίπου 21 εκατ. ευρώ και αφορά το 67,77% - το υπόλοιπο 32,23% ανήκει στις ενώσεις των αγροτικών συνεταιρισμών της Ηπείρου.
Στο τίμημα που κατέβαλε η κοινοπραξία, το 10% ανήκει στη Simos Foods ΑΕ και το 90% στη ρωσική εταιρεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Simos Foods ΑΕ οφείλει στη Δωδώνη περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ - πρόκειται για προϊόντα τα οποία έχει πουλήσει αλλά δεν έχει καταβάλει τα χρήματα στη γαλακτοβιομηχανία εδώ και αρκετούς μήνες. Με την ανακοίνωση της εξαγοράς οι κτηνοτρόφοι προχώρησαν σε κατάληψη του εργοστασίου, ενώ είναι ανάστατη η κοινωνία των Ιωαννίνων θεωρώντας σκανδαλώδη την πώληση - «δεν μπορείς να πουλάς την εταιρεία σ΄αυτόν που σου χρωστάει» έλεγαν χαρακτηριστικά παράγοντες της πόλης. Επίσης θεωρείται βέβαιο ότι οι ενώσεις θα προχωρήσουν δικαστικά στη διεκδίκηση του αμφισβητούμενου από τις ίδιες ποσοστού των μετοχών που απέκτησε η ΑΤΕ παρανόμως όπως υποστηρίζουν.
Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται ότι «σύμφωνα και με τις ανειλημμένες από τον αγοραστή συμβατικές υποχρεώσεις, με τη συμφωνία, εκτός των άλλων, επιδιώκεται: η ανάπτυξη της Δωδώνης στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά με διατήρηση της έδρας της στα Ιωάννινα, η αξιοποίηση του προσωπικού, οι επενδύσεις στις υποδομές, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και στην προώθηση των προϊόντων, η διατήρηση και ανάπτυξη της τοπικής ζώνης γάλακτος, η ενδυνάμωση των σχέσεων της εταιρείας με τους κτηνοτρόφους και γενικά με τους προμηθευτές της με σεβασμό στο περιβάλλον και η υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας». Σύμβουλοι της ΑΤΕ υπό ειδική εκκαθάριση είναι η Alpha Bank, η Εθνική Τράπεζα και η δικηγορική εταιρεία Σαραντίτη.
Εν τω μεταξύ πηγές της αγοράς μιλώντας προς «Το Βήμα» έλεγαν ότι ο νέος ιδιοκτήτης της εταιρείας άμεσα χρειάζεται δύο πράγματα: πρώτον, κεφάλαια περίπου 15 εκατ. ευρώ προκειμένου να προχωρήσει σε εξόφληση των κτηνοτρόφων αλλά και να τους δώσει προκαταβολές, δεδομένου ότι η εταιρεία έχει μεγάλα αποθέματα, ώστε να περιορίσει τις επισφάλειες στην αγορά (έχει και περιορισμένη ρευστότητα) και, δεύτερον, ισχυρή διοικητική ομάδα για να διευθύνει την εταιρεία σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, που έχει απέναντι όλους τους συνεργάτες της (κτηνοτρόφους κ.λπ.). Ωστόσο, έλεγαν, αν προχωρήσει άμεσα στις πληρωμές προς τους κτηνοτρόφους ενδεχομένως να «αγοράσει» χρόνο, τον οποίο έχει ανάγκη για να διευθετήσει τις σχέσεις με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με τους μετόχους της μειοψηφίας, που είναι οι ενώσεις των αγροτικών συνεταιρισμών. Σε αυτή την περίπτωση μεγάλο αγκάθι θα είναι οι οφειλές της Simos Foods ΑΕ προς τη Δωδώνη, οι οποίες είναι περισσότερες από 10 εκατ. ευρώ - ορισμένοι κάνουν λόγο ακόμη και για 15 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η μέχρι τώρα η διοίκηση της εταιρείας από τον περασμένο Φεβρουάριο λόγω των υψηλών οφειλών του διακινητή των προϊόντων της - ο οποίος εν συνεχεία έγινε ο αγοραστής - είχε περιορίσει τις ποσότητες με τις οποίες τον εφοδίαζε!
Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου