oaednews

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Οι 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις στην Ελλάδα


Λεωνιδας Στεργιου

Κάποιες είναι οικογενειακές, άλλες είναι θυγατρικές ομίλων, πολλές εδρεύουν στην περιφέρεια, ενώ κάποιες από αυτές προέρχονται από κλάδους που έχουν πληγεί ιδιαίτερα λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Και όμως, όχι μόνο αντέχουν στην κρίση, αλλά καταφέρνουν να επιτυγχάνουν σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η Hellastat αναζήτησε, βάσει ειδικής μεθοδολογίας, τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, τις οποίες παρουσιάζει σήμερα η «Κ». Χαρακτηριστικά παραδείγματα δυναμικών εταιρειών εντοπίζονται στον κλάδο διαχείρισης απορριμμάτων. Οι εταιρείες ΕΠΑΝΑ Επεξεργασίας Αποβλήτων και ΑΜΕΚΩΝ Επεξεργασίας Μετάλλου καταφέρνουν να βρίσκονται στη λίστα με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ελλάδα έχοντας ως δραστηριότητα τη διαχείριση και ανακύκλωση απορριμμάτων. Επίσης, ένα παράδειγμα αποτελεί η Ζυθοποιία Μακεδονίας - Θράκης, που εδρεύει στην Κομοτηνή και παράγει την ελληνική μπίρα ανώτερης ποιότητας Βεργίνα. Η εταιρεία πραγματοποιεί εξαγωγές σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Κύπρο, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία και Αλβανία.
Στην ανάλυση της Hellastat ξεχώρισε, μεταξύ άλλων, στον κλάδο των τροφίμων η Παπαγεωργίου Food Service, η οποία λειτουργεί στη Λάρισα και εξειδικεύεται στην παραγωγή και διανομή τροφίμων για μαζική εστίαση όπως γύρος, σουβλάκι, μπιφτέκι κ.ά., αλλά και η γαλακτοβιομηχανία «Ροδόπη». Η περίπτωση της ΜΠΕΤΑ ΚΑΕ Σύστεμς είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας μιας παρέας νέων επιστημόνων από το Τμήμα Τεχνολόγων του ΑΠΘ. Η εταιρεία παράγει και πουλάει εφαρμογές στη διεθνή αυτοκινητοβιομηχανία, παρέχει και αεροδιαστημικές λύσεις. Η εταιρεία Μεσογειακό Κέντρο Διακοπών Αιμοκάθαρσης Α.Ε. εκμεταλλεύεται δύο πόρους που διαθέτει σε αφθονία και ποιότητα η χώρα μας: καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό και κλίμα. Ο κ. Πάνος Μιχαλόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Hellastat, αναφέρει ότι «υπάρχουν ακόμα πολλές επιχειρήσεις μικρότερου μεγέθους και μάλιστα νέων επιχειρηματιών οι οποίες είναι εξίσου δυναμικές και καινοτόμοι. Το ζητούμενο είναι εάν αυτές οι εταιρείες θα αποτελέσουν το παράδειγμα ώστε να δοθεί γρήγορα στην οικονομία μας η ώθηση για να ξεκολλήσει από τον πάτο».
Πώς έγινε η επιλογή
Για την επιλογή των 20 εταιρειών ελήφθησαν αυτές που κατά το 2011 εμφάνισαν ελάχιστο ύψος πωλήσεων 10 εκατ. ευρώ και κερδών προ φόρων 500 χιλ. ευρώ. Για τη συνολική κατάταξη, αρχικά υπολογίστηκε ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής των πωλήσεων για το διάστημα 2008-2011 και στη συνέχεια υπολογίστηκε ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής των κερδών προ φόρων για το ίδιο διάστημα.
Οι εταιρείες που επιλέχθηκαν παρουσιάζουν ελάχιστη μέση ετήσια αύξηση πωλήσεων και κερδών προ φόρων 15%, ενώ δεν παρουσίασαν μείωση στις πωλήσεις και στα κέρδη τους κατά το τελευταίο έτος. Επιπροσθέτως, εξετάστηκε η πιστοληπτική ικανότητα των υποψήφιων εταιρειών μέσω των Hellastat Credit Scores.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_100006_21/10/2012_499340

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου