oaednews

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Δυσμενείς προβλέψεις για την απασχόληση


Ερευνα της Manpower δείχνει ακόμη ένα πτωτικό τρίμηνο
Ακόμη ένα πτωτικό τρίμηνο για την απασχόληση προδιαγράφουν τα αποτελέσματα της έρευνας της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ManpowerGroup. Αν και το 62% των ελλήνων εργοδοτών που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμούν ότι ο αριθμός των εργαζομένων τους κατά το διάστημα Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2012 θα παραμείνει σταθερός, το 22% αναμένει μείωση του συνολικού αριθμού των ατόμων που απασχολούν. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 13% των εργοδοτών προβλέπουν αύξηση των απασχολούμενων, και αφαιρώντας τις εποχικές διακυμάνσεις, ο Δείκτης των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης για το προσεχές τρίμηνο διαμορφώνεται στο -13%.

Ο Δείκτης Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης παραμένει σχετικά σταθερός σε σχέση με το ακριβώς προηγούμενο τρίμηνο, ωστόσο παρουσιάζει μείωση τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Συνολικά, ο Δείκτης Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης καταγράφεται αρνητικός στους οκτώ από τους εννέα τομείς της ελληνικής οικονομίας. Η μεγαλύτερη κάμψη της απασχόλησης αναμένεται να σημειωθεί στον τομέα των Κατασκευών, όπου ο Δείκτης της Ερευνας διαμορφώνεται στο -25%.
Εξέλιξη του Δείκτη Προοπτικών Απασχόλησης στην Ελλάδα

Η έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης στην Ελλάδα διεξάγεται από ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών, μέσω συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα εργοδοτών (752 για το Γ' Τρίμηνο του 2012) του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, από το σύνολο των τομέων της εθνικής οικονομίας.

«Η εικόνα της αγοράς εργασίας κατά το επόμενο τρίμηνο διαγράφεται ζοφερή. Η αβεβαιότητα μέσα στην οποία λειτουργούν οι επιχειρήσεις στη χώρα μας εκτείνεται πλέον σε πολλαπλά επίπεδα. Σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό αστάθειας, οι εργοδότες είναι λογικό να αναζητούν συνεχώς λύσεις που αυξάνουν την αποδοτικότητά τους» 
σχολιάζει η δρ Βενετία Κουσία, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ManpowerGroup.«Υπό αυτές τις συνθήκες, το "επώνυμο" outsourcing είναι μία τάση που αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω, σαν μία βιώσιμη στρατηγική αντιμετώπισης των διακυμάνσεων στη ζήτηση. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας στο σύνολό της, όσο καθυστερούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται για την καλύτερη λειτουργία της, τόσο η στασιμότητα που παρατηρούμε θα παγιώνεται", επισημαίνει η δρ Κουσία. «Καθώς ο δείκτης των προοπτικών απασχόλησης συνεχίζει την καθοδική του πορεία, το ερώτημα παραμένει: πώς θα καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε τα σκληρά μαθήματα που πήραμε το προηγούμενο διάστημα, ως εργοδότες και άτομα, ώστε να συνεργαστούμε και να γυρίσουμε μία νέα σελίδα;» αναρωτιέται η ίδια. 


Συγκρίσεις ανά Τομέα Οικονομικής Δραστηριότητας
Μείωση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν αναμένουν οι έλληνες εργοδότες στους οκτώ από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας κατά τους επόμενους τρεις μήνες. Η μεγαλύτερη κάμψη αναμένεται στον τομέα των Κατασκευών και του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική), με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του -25% και -23% αντίστοιχα.

Σημαντικά εξασθενημένο αναμένεται το κλίμα και στον τομέα της Μεταποίησης, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του -17% και στον τομέα Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας, Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις όπου ο Δείκτης διαμορφώνεται στο -15%.Στον Δημόσιο Τομέα και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε -13%.


Προοπτικές Απασχόλησης Γ' Τριμήνου 2012 -
Ανά Κλάδο Οικονομικής Δραστηριότητας
Σε σύγκριση με το Γ' Τρίμηνο του 2011, τα σχέδια προσλήψεων ενισχύονται σε δύο από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Η σημαντικότερη αύξηση, της τάξης των 13 ποσοστιαίων μονάδων, παρατηρείται στον τομέα του Τουρισμού. Οι εργοδότες στον τομέα της Γεωργίας αναφέρουν μικρή βελτίωση των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Παράλληλα, οι προοπτικές προσλήψεων εξασθενούν σε επτά τομείς, με πιο έντονη πτώση στον τομέα των Κατασκευών, όπου οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης μειώνονται κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ο Δείκτης της απασχόλησης ενισχύεται σε τρεις από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Οι σημαντικότερες βελτιώσεις είναι κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο & Ύδρευση και κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα του Τουρισμού. Στους υπόλοιπους τομείς οι προοπτικές προσλήψεων διατηρούνται σχετικά σταθερές. Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης μειώνονται κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα των Κατασκευών και κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες τόσο στον τομέα Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας & Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις όσο και στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική). Στους υπόλοιπους τομείς οι προοπτικές προσλήψεων διατηρούνται σχετικά σταθερές.


Συγκρίσεις ανά γεωγραφική περιοχή
Δυσοίωνο αναμένεται να είναι το κλίμα των προσλήψεων και στις δύο γεωγραφικές περιφέρειες κατά το Γ' Τρίμηνο του 2012. Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης για την Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής ανέρχονται σε -9%, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα οι εργοδότες αναφέρουν Προοπτικές της τάξης του -11%.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προθέσεις προσλήψεων μειώνονται κατά μία ποσοστιαία μονάδα τόσο στη Βόρεια Ελλάδα όσο και στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι Προοπτικές Απασχόλησης εμφανίζουν ακόμα μεγαλύτερη μείωση, της τάξης των 7 ποσοστιαίων μονάδων στη Βόρεια Ελλάδα και 5 ποσοστιαίων μονάδων στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής.


Διεθνείς Συγκρίσεις
Σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης, η δραστηριότητα προσλήψεων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2012 αναμένεται να επιβραδυνθεί σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, στις περισσότερες από τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα. Οι σαφείς ενδείξεις για σημαντική αύξηση των προσλήψεων είναι λιγοστές. Διαπιστώνεται ότι οι εργοδότες, ως ανταπόκριση στην τοπική και τη διεθνή οικονομική αβεβαιότητα, υιοθετούν λύσεις που τους προσφέρουν ευελιξία. Ωστόσο, παρά τη γενική πτωτική τάση της απασχόλησης, οι εργοδότες εξακολουθούν να αναφέρουν θετική δραστηριότητα προσλήψεων - σε διάφορους βαθμούς - σε 33 από τις 41 χώρες που συμμετέχουν στην έρευνα. Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2012, η εικόνα της απασχόλησης αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα ή και να βελτιωθεί σε 32 χώρες. Ωστόσο, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους οι προσδοκίες προσλήψεων καταγράφονται αποδυναμωμένες σε 26 χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου