oaednews

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Guardian: Το ευρώ ή θα διαλυθεί ή θα ζει σαν ζόμπι

"Δύο είναι οι ρεαλιστικές λύσεις για το ευρώ: να διαλυθεί ή να συνεχίσει να ζει σαν ζόμπι, με χαμηλή ανάπτυξη, υψηλή ανεργία, και αυξανόμενη λαϊκή δυσφορία" εκτιμά ο οικονομικός αναλυτής στον Guardian, Λάρι Ελιοτ.

Όπως τονίζει: "Το ευρώ βρίσκεται στα πρόθυρα της δημιουργικής καταστροφής. Το καλύτερο θα ήταν να διαλυθεί τώρα η ευρωζώνη, και να αρχίσει πάλι το πείραμα της νομισματικής ένωσης με μια μικρή ομάδα χωρών, που θα μπορούν να την αντέξουν".

Ο Έλιοτ γράφει ότι "τα γεγονότα τρέχουν γρήγορα μετά τις εκλογές στη Γαλλία και την Ελλάδα. Οι αγορές έχουν ήδη υπολογίσει το κόστος της ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη, και η προσοχή στρέφεται στη βαρύτητα των παράπλευρων απωλειών".

"Να περιμένετε τα χειρότερα
 (...) Η κρίση θα είναι χαοτική, επίπονη, παρατεταμένη και ίσως  το τελειωτικό χτύπημα" επισημαίνει με βεβαιότητα, προσθέτοντας ότι ήδη "την περασμένη εβδομάδα τις πιέσεις τις υπέστησαν η Ισπανία και οι τράπεζές της".

Αναφερόμενος στο ευρώ, ο Έλιοτ δηλώνει ότι σήμερα "δεν λειτουργεί"

"Οι νομισματικές ενώσεις επιτυγχάνουν μόνον όταν συνυπάρχουν τρεις παράγοντες: οικονομική ευελιξία, χρηματοπιστωτική αλληλεγγύη και πολιτισμική ομογένεια. Αν ισχύουν αυτοί οι τρεις παράγοντες, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα κοινό επιτόκιο και ένα κοινό νόμισμα μπορεί να ενθαρρύνουν την οικονομική σύγκλιση, μέχρι κάποιο βαθμό. Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι ότι δεν έχει κανένα από αυτά τα τρία".

Και εξηγεί: "Χώρες όπως η Ελλάδα δεν μπορούν να γίνουν Γερμανία από τη μία ημέρα στην άλλη.Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει τα μέσα για να βοηθήσει τα πιο φτωχά κράτη να προσαρμοστούν. Ακόμη πιο σημαντικό: η κρίση αποκάλυψε ότι δεν υπάρχει πραγματικά ένας κοινός σκοπός, πέρα από μια επιθυμία για την συνέχιση του ευρωπαϊκού «προγράμματος»".

Σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή, "το σχέδιο για την επιβίωση του ευρώ λέει ότι χώρες θα πρέπει να μπουν σε μια μακρά διαδικασία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.Προβλέπει ένα σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας, ώστε να μειωθούν τα δημόσια ελλείμματα, και ίσως κάποιες επιπλέον παν-ευρωπαϊκές δαπάνες για έργα υποδομών, για να κατευναστεί η οργή των ψηφοφόρων που υποφέρουν από την λιτότητα".

"Τώρα, δύο είναι οι ρεαλιστικές λύσεις για το ευρώ: να διαλυθεί ή να συνεχίσει να ζει σαν ζόμπι, με χαμηλή ανάπτυξη, υψηλή ανεργία, αυξανόμενη λαϊκή δυσφορία και διαφωνίες στις πρωτεύουσες της Ευρώπης για το τί πρέπει να γίνει" αναφέρει.

Και προσθέτει: "Αν ήταν επιχείρηση, το ευρώ θα είχε χρεοκοπήσει. Το πείραμα επέζησε στις καλοήθεις συνθήκες των αρχών της δεκαετίας του 2000, αλλά μόνο η «μητρική εταιρεία», η Ομοσπονδιακή Γερμανία, κατάφερε να αντιμετωπίσει τις πολύ πιο σκληρές συνθήκες των τελευταίων πέντε ετών".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου