oaednews

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

"Η Μέρκελ φταίει για την ανεργία"


Με το οξύτατο πρόβλημα της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη ασχολείται σημερινό Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, με το οποίο ζητούνται άμεσα μέτρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.


Το οξύτατο πρόβλημα της αυξανόμενης ανεργίας στην Ευρώπη ανέδειξε, με Ψήφισμα του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απαιτώντας την άμεση δημιουργία ενός "Ευρωπαϊκού Προγράμματος Επενδύσεων" για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για την ανακατανομή των διαρθρωτικών ταμείων σε προγράμματα που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για τους νέους και για τη θέσπιση ενός νέου θεσμού, της "Εγγύησης Νέων", που θα εξασφαλίζει ότι οι νέοι δεν θα μένουν άνεργοι για περισσότερο από τέσσερις μήνες.
Στο Ψήφισμα υπογραμμίζεται ότι η ανεργία στην ΕΕ κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στο 10% ενώ η ανεργία των νέων άγγιξε το 22,1%, στις αρχές του 2011 - από 14,7% που ήταν το 2008.

Η κατάσταση όμως διαφέρει σημαντικά από το ένα κράτος μέλος στο άλλο, με τα ποσοστά ανεργίας των νέων να κυμαίνονται από πολύ πιο κάτω από 10 % σε ορισμένες χώρες έως περίπου 50 % στις χώρες που πλήττονται σοβαρά από την κρίση, σημειώνει το ψήφισμα, που συνέταξε η Πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών Περβενσέ Μπερές.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε της έγκρισης του Ψηφίσματος, ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων Αντορ, επέρριψε τις ευθύνες γι' αυτή τη κατάσταση στην Γερμανία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "οι πολιτικές που κρατούν τις χώρες αυτές σε ύφεση, δεν προέρχονται από την Κομισιόν αλλά προέρχονται ουσιαστικά από το Βερολίνο". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου