Τελικά η ανεργία των νέων δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Ούτε καν ευρωπαϊκό. Είναι παγκόσμια απειλή για τη σταθερότητα και την αναπαραγωγή των κοινωνιών μας. Το 13% των νέων μεταξύ 15 και 24 παγκοσμίως δεν έχουν δουλειά. Κι αυτό δεν είναι το χειρότερο. Εξι από τα 75 εκατ. αυτών των ανέργων δεν είναι καν «απασχολήσιμοι»· δεν ελπίζουν ότι θα βρουν δουλειά. Νιώθουν εκτός κοινωνίας.
Αυτό είναι καμπανάκι για επερχόμενες συγκρούσεις εντός των κοινωνιών. Οι απελπισμένοι είναι εύφλεκτο υλικό. Ξεσπούν με την παραμικρή αφορμή και χωρίς αίτημα. Οι αντιδράσεις των νέων είναι ακόμη χειρότερες. Δεν κάνουν την πολιτική επεξεργασία των παλαιότερων γενεών, δεν έχουν μνήμες από τις συγκρούσεις και τις φρικιαστικές επιπτώσεις κάποιων ιδεολογιών. Γι’ αυτό και ξεσπούν ανεξέλεγκτα με ένα ρηχό και ακατέργαστο στόχο, που είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή στην καταναλωτική κοινωνία. Οι ταραχές που βλέπουμε συχνά πυκνά στα υποβαθμισμένα προάστια των δυτικών πρωτευουσών οφείλονται σε μια διάχυτη δυσαρέσκεια όσων νιώθουν αποκλεισμένοι από το μέλλον και δεν είναι τυχαίο ότι λεηλατούν πρωτίστως τα καταστήματα των ηλεκτρονικών ειδών. Δεν πεινούν, δεν βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτης ένδειας, όπως θέλουν οι αριστεροί μύθοι· νιώθουν απλώς αποκλεισμένοι από το μέλλον και γι’ αυτό ξεσπούν στο παρόν.
Στην Ελλάδα δεν φτάσαμε ακόμη σ’ αυτή την κατάσταση, αλλά ας μην επαναπαυθούμε πως απέχουμε. Τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών χτύπησαν το πρώτο καμπανάκι. Οι νέοι προτίμησαν τα άκρα (ή ό,τι τέλος πάντων θεώρησαν ότι είναι άκρα) πολύ περισσότερο από τις προηγούμενες γενιές. Σύμφωνα με την ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων που έκανε ο κ. Γιάννης Μαυρής (ΣΚΑΪ, 9/5/2012), το ποσοστό των νέων που προτίμησαν τη Χρυσή Αυγή είναι το δεύτερο μεγαλύτερο (14%) και πολύ κοντά στο ποσοστό εκείνων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ (16%). Στο άλλο άκρο, δηλαδή στην ηλικία των 55 και άνω, οι «γέροντες» ψήφισαν δικομματικά (Ν.Δ. 31%, ΠΑΣΟΚ 23%), έδωσαν ένα υψηλό ποσοστό στον ΣΥΡΙΖΑ (13%), αλλά στράφηκαν μακριά από το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής: μόλις 3% το υπερψήφισαν.
Αυτή η εκλογική συμπεριφορά των νέων είναι απλώς πρόδρομο φαινόμενο που μπορεί να μην έχει συνέχεια. Αν δεν το προσέξουμε, όμως, θα γίνουμε Ευρώπη, αλλά μόνο στα αρνητικά της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου