oaednews

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Βρες τώρα δουλειά στην Ε.Ε. Πηγή:www.capital.gr


Της Δήμητρας Καδδά
Ο αριθμός των ανέργων στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει κάθε ρεκόρ αλλά οι αγγελίες για θέσεις εργασίας σε άλλα κράτη της ΕΕ είναι ακόμη πιο πολλές: Ο λόγος για 1.413.174 αγγελίες επιχειρήσεων για αναζήτηση εργαζομένων που φιλοξενεί το δίκτυο εύρεσης απασχόλησης ανά την ΕΕ, το Eures. 


Το δίκτυο χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό, και με μεγάλη επιτυχία, από ανέργους της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και άλλων κρατών με μεγάλους τριγμούς στην αγορά εργασίας. Στην Ελλάδα, μόνο τους τελευταίους μήνες άρχισε να έχει μεγάλη.. ζήτηση αναφέρουν στελέχη της ΕΕ που εργάζονται σε αυτό.

Εξηγούν ότι έχει αποτέλεσμα, αρκεί ο ενδιαφερόμενος να ξέρει τι ζητάει: πρέπει να ψάχνει δουλειά σε ένα κράτος του οποίου ξέρει τη γλώσσα (εκτός αν πρόκειται για θέση ανειδίκευτου εργάτη οπότε ίσως γίνει αποδεκτός και με επαρκή γνώση αγγλικών). Θα πρέπει να έχει και τα απαιτούμενα προσόντα.

Τα επαγγέλματα με την μεγαλύτερη ζήτηση είναι στο σύνολο της ΕΕ: μηχανικοί και προγραμματιστές συστημάτων, μάγειρες, αρχισερβιτόροι, σερβιτόροι και σερβιτόροι ποτοπωλείου, μηχανολόγοι μηχανικοί και τεχνολογοι, πωλητές (υπάλληλοι), προσωπικό ειδικευμένο στους Η/Υ, υπεύθυνοι πωλήσεων και μάρκετινγκ, μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών, βοηθοί μαγείρου και εστιατορίου και συγκολλητές και φλογοκόπτες μετάλλων.

Ανά χώρα, οι προτιμήσεις αλλάζουν. Για παράδειγμα στην Γερμανία ζητούν (γλωσσομαθείς πάντα) πολιτικούς μηχανικούς και Ιατρούς, στην Βρετανία πολλούς οδοντίατρους και οδοντοτεχνίτες, στην Σλοβακία και στην Σλοβενία εργάτες και στην Ολλανδία εποχιακούς εργαζόμενους συγκομιδής τουλίπας ή φράουλας.

Τα προσόντα με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι: προηγούμενη εργασία στο εξωτερικό και εμπειρία, διαχείριση σχεδίων, εμπειρία επιστάτη, έρευνα, θέσεις για τηλεργασία, γλώσσα προγραμματισμού Java ή Java-script ή C ++ , ΑutoCad αρχιτεκτονικό πρόγραμμα και ειδίκευση σε μηχανολογία.

Στην πύλη EURES οι εταιρείες μέσω του κρατικού φορέα (δηλαδή του αντίστοιχου ΟΑΕΔ) κάθε κράτους κοινοποιούν τις αγγελίες ζήτησης προσωπικού. Καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επαγγελμάτων και περιλαμβάνουν ευκαιρίες μόνιμης και εποχιακής απασχόλησης. Για κάθε κενή θέση υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορεί να υποβάλει κανείς αίτηση και με ποιον πρέπει να επικοινωνήσει. Η βάση δεδομένων ενημερώνεται σε καθημερινή βάση από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες απασχόλησης και οι ανακοινώσεις για τις κενές θέσεις εργασίας παραμένουν στο σύστημα μέχρι να πληρωθούν.

Ο ενδιαφερόμενος αφού αναζητήσει τη θέση που τον ενδιαφέρει, ανά κράτος και ειδικότητα, μπορεί είτε να επικοινωνήσει με τον σύμβουλο EURES ο οποίος θα επεξεργαστεί την αίτηση είτε, σε ορισμένες περιπτώσεις, να έρθει σε επαφή απευθείας με τον εργοδότη.

Πληροφορίες είναι διαθέσιμες στα ελληνικά στο τηλέφωνο του ευρωπαικού δικτύου 00800 3222112. Πληροφορίες δίδονται και από τους 32 συμβούλους του ΟΑΕΔ που “τρέχουν» το πρόγραμμα για την Ελλάδα. Oλα τα τηλέφωνα είναι διαθέσιμα στην πύλη του Eures.


Εταιρείες ανά χώρα που ζητούν υπαλλήλους μέσω του Eures



ΧΩΡΑΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Ηνωμένο Βασίλειο3038
Γερμανία2987
Ισπανία2281
Νορβηγία2260
Ολλανδία1840
Γαλλία1667
Αυστρία1273
Ιταλία1176
Ελβετία1099
Σουηδία1066
Πολωνία886
Δανία838
Ιρλανδία817
Βέλγιο764
Κύπρος693
Τσεχία685
Φινλανδία433
Ελλάδα375
Πορτογαλία362
Μάλτα319
Ρουμανία317
Σλοβενία288
Ουγγαρία211
Λουξεμβούργο189
Σλοβακία188
Εσθονία160
Βουλγαρία134
Λιθουανία114
Λεττονία91
Ισλανδία64
Λιχτενστάιν36


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου