oaednews

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Νέες μειώσεις σε συντάξεις και εφάπαξ;

Τους επόμενους μήνες, αμέσως μετά τις εκλογές, αναμένονται νέα επώδυνα κυβερνητικά μέτρα που θα πλήξουν τόσο τις κύριες συντάξεις όσο και τα εφάπαξ βοηθήματα. Οι συνεχείς μειώσεις των μισθών, η έκρηξη του προβλήματος της ανεργίας αλλά και οι μειώσεις των εισφορών που προβλέπονται στο νέο μνημόνιο «ανοίγουν» εκ νέου το Ασφαλιστικό, προσδιορίζοντας χρονικά τα νέα μέτρα για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Θα προηγηθούν τον Ιούνιο οι ανατροπές στα εφάπαξ βοηθήματα, για τα οποία το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να προτείνει εναλλακτικά στους φορείς των ασφαλισμένων να επιλέξουν είτε μείωση του ποσού είτε αύξηση των εισφορών. 


Ο κ. Κουτρουμάνης αποφεύγει να επιβεβαιώσει τις νέες περικοπές, λέγοντας πως «δεν έχει υπόψη του κανένα σενάριο για νέες μειώσεις συντάξεων», ωστόσο υπογραμμίζει ότι «το επίπεδο των συντάξεων μέσα στο 2012 θα εξαρτηθεί από την πορεία των εσόδων των Ταμείων αλλά και από άλλους παράγοντες εξυγίανσης του συστήματος». 

Πιέσεις
Η ανάγκη για νέα μέτρα – κατά το υπουργείο Εργασίας – εξαρτάται από τα εξής:

1. Την ομαλή καταβολή των εισφορών προς τα Ταμεία. Σήμερα περίπου οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες (ποσοστό 54,14%) καταβάλλουν εισφορές, ενώ το 62% των αγροτών πληρώνει τις εισφορές του στον ΟΓΑ. 

2. Την είσπραξη των οφειλών προς τα Ταμεία, οι οποίες φτάνουν τα 11 δις ευρώ. Από αυτά τα 7 δις είναι εισπράξιμα και αφορούν 800.000 οφειλέτες. Στόχος η είσπραξη 1,2 δις ευρώ ετησίως από παλαιές οφειλές. 

3. Την είσπραξη των εισφορών από επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, καθώς υπολογίζεται ότι σήμερα 400.000 εργαζόμενοι δεν πληρώνονται κανονικά τα δεδουλευμένα, εξαιτίας αυτών των προβλημάτων. Ως εκ τούτου δεν καταβάλλονται και οι εισφορές. 

4. Τη δυνατότητα του κρατικού προϋπολογισμού να καταβάλει τις επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες για την τριετία 2013 – 2014 – 2015 υπολογίζονται σε 42,7 δις ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του ΟΑΕΔ.

5. Την αναπλήρωση των απωλειών των ασφαλιστικών ταμείων από το PSI, που φτάνουν τα 12 δις ευρώ. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί την παροχή ακινήτων προς τα Ταμεία, αλλά ακόμη δεν είναι γνωστή ούτε η αξία τους ούτε οι πρόσοδοι που θα επιφέρουν στους ασφαλιστικούς φορείς. 

6. Την περιστολή των ανεξέλεγκτων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης με στόχο την εξοικονόμηση 3,2 δις ευρώ κυρίως από την σπατάλη στον τομέα του φαρμάκου. 

7. Εξοικονόμηση 450 εκατ. ευρώ ετησίως από την περικοπή 40.000 συνάξεων που συνέχιζαν να δίδονται σε πεθαμένους. Αναζήτηση 2,5 δις ευρώ από την αναδρομική επιστροφή όσων εισπράχθηκαν παρανόμως από συγγενείς νεκρών. 


Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα προβλέπει και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου η ένταση της ύφεσης το 2012 θα αυξήσει την πραγματική ανεργία στο 26% και τη στατιστική ανεργία στο 21%, περιορίζοντας σημαντικά τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων (υπολογίζονται απώλειες 6,5 δις ευρώ). 

«Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την αύξηση των συνταξιοδοτήσεων (220.000 επιπλέον συνταξιούχους εκτιμά το υπουργείο Εργασίας), αλλά και τη θέση της τρόικας για μείωση των κοινωνικών δαπανών, θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα» εκτιμά ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ κ. Σ. Ρομπόλης. 



ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου