oaednews

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Προσωρινή λύση ο ΟΑΕΔ για την Εργατική Εστία



Μεταφέρεται το προσωπικό του ΟΕΚ και του ΟΕΕ και συνεχίζονται τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη
Στον ΟΑΕΔ μεταφέρονται τελικά οι αρμοδιότητες, η περιουσία και το προσωπικό του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας κάτι που ενδιαφέρει ειδικότερα τους 35 εργαζόμενους στα Γιάννενα αλλά και τους γονείς που έχουν τα παιδιά τους στον βρεφονηπιακό σταθμό της Εστίας.

Στη Βουλή ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης επικαλούμενος την Πράξη του υπουργικού Συμβουλίου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, ανέφερε ότι ο ΟΑΕΔ θα αναλάβει να συνεχίσει τη λειτουργία των υποχρεώσεων των δύο Οργανισμών και να διεκπεραιώνει όλες τις εκκρεμότητες και τις ανοικτές συμβάσεις, μέχρι να συσταθεί η διάδοχη κατάσταση, ενώ όπως διευκρίνισε, κανένα πρόγραμμα και καμία παροχή που είναι σε εξέλιξη, είτε αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας, είτε επιδοτήσεις ενοικίου, δεν κινδυνεύει από την κατάργησή τους.
Στο σχετικό ΦΕΚ με ημερομηνία 29/2 αναφέρεται ότι κατά το μεταβατικό διάστημα λειτουργίας των καταργούμενων Οργανισμών, η διάρκεια του οποίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες, ορίζεται προσωρινή ενιαία Διοικούσα Επιτροπή, με αρμοδιότητα την τακτοποίηση που αφορά πράξεις λειτουργικής εκκαθάρισης υποχρεώσεων και δικαιωμάτων, καθώς και κάθε άλλης αναγκαίας και γεγενημένης έννομης σχέσης των δύο καταργούμενων φορέων, εκτός της ανάληψης νέων υποχρεώσεων που προκύπτουν από νέα προγράμματα και παροχές και όχι πάντως πέραν των ανειλημμένων συμβατικών ή γεγενημένων υποχρεώσεων.
Νέα προγράμματα και παροχές δεν αναλαμβάνονται από τον ΟΑΕΔ, εκτός από τη συνέχιση της λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς και τη συντήρησή τους και των εν εξελίξει υφιστάμενων συμβατικών υποχρεώσεων ή παροχών στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων ή σκοπών των δύο καταργούμενων οργανισμών.
Τα συνδικάτα
Ένας μεγάλος κύκλος κινητοποιήσεων των εργατικών και υπαλληλικών σωματείων ολοκληρώθηκε χτες μετά και την ψήφιση από τη Βουλή των εφαρμοστικών νόμων του νέου μνημονίου. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι τα συνδικάτα δεν βλέπουν την επόμενη μέρα.
Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων εξέδωσαν ψήφισμα στο οποίο διαπιστώνουν ότι, συνεχίζεται η εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που επιβλήθηκε από την Τρόικα και εφαρμόζει η κυβέρνηση. «Εφαρμόζεται μια ισοπεδωτική δραστηριότητα, μια σειρά οριζόντιων μέτρων, άδικων και αναποτελεσματικών. Αυτό έχει οδηγήσει σε ύφεση την Ελληνική και τοπική οικονομία. Ο πληθωρισμός και η ανεργία μας έχουν οδηγήσει σε καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα», τονίζουν και καταγγέλλουν:
- Την πολιτικά και οικονομικά κυρίαρχη τάξη στη χώρα μας η οποία άφησε έκθετη την οικονομία στις επιθέσεις των κερδοσκόπων και τώρα προσπαθεί να επιρρίψει όλα τα βάρη στους εργαζόμενους.
- Την Τρόικα, το Δ.Ν.Τ. και την κυβέρνηση της χώρας μας για την άνευ προηγουμένου επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα με την ψήφιση των πιο αντεργατικών - αντικοινωνικών και αντιαναπτυξιακών μέτρων που έχουν στόχο τη διάλυση του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα με την κατάλυση κάθε εργασιακού δικαιώματος των εργαζομένων, αφήνοντας στα μαλακά εκείνους που έχουν την κύρια ευθύνη για τη σημερινή άθλια κατάσταση.
- Το κλείσιμο των Οργανισμών Εργατικής Εστίας - Εργατικής κατοικίας και την πώληση της «Δωδώνης.
Στα αιτήματά τους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
- Υπογραφή Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
- Σύγχρονες ασφαλείς συνθήκες εργασίας και δίκαιες αμοιβές.
- Σταθερή δουλειά και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
- Καταπολέμηση της «μαύρης εργασίας» και της εισφοροδιαφυγής.
- Την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της δραματικής μείωσης της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και των συνταξιούχων,
- Τη στήριξη των μικρομεσαίων και συνεταιριστικών επιχειρήσεων με μακροχρόνιο σχεδιασμό.
- Στήριξη και ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και τη μη ιδιωτικοποίηση της «Δωδώνης».
Μειώνεται 22% και το επίδομα ανεργίας!
Μειώνονται τελικά κατά 22% όλα τα επιδόματα του ΟΑΕΔ και το επίδομα ανεργίας, ακολουθώντας τη μείωση που κατώτατου μισθού κατά το ίδιο ποσοστό.
Η μείωση των επιδομάτων, η οποία δεν ήταν αναμενόμενη, γιατί υπήρχαν πληροφορίες ότι θα εξαιρεθεί, θα ισχύσει από τις 12 Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου