oaednews

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Τιμωρία για όσους δεν πήγαν εφεδρεία, φταίνε-δεν φταίνε


Την παρακράτηση της σύνταξης για όσους δημοσίους υπαλλήλους δεν εντάχθηκαν σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας (εφεδρεία), παρά το γεγονός ότι πληρούν τις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος, προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης. Αφορά περιπτώσεις που το καθεστώς της εφεδρείας δεν εφαρμόστηκε με υπαιτιότητα είτε του υπαλλήλου είτε του Δημοσίου. Το ποσό που θα παρακρατείται κάθε μήνα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα τέταρτο της καταβαλλόμενης σύνταξης. 
 Η εγκύκλιος προβλέπει πως εάν ένας δημόσιος υπάλληλος δεν τεθεί για οποιονδήποτε λόγο σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας παρ' ότι πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου, τότε κατά τη συνταξιοδότησή του το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα διενεργήσει έλεγχο προκειμένου να του παρακρατήσει τα ποσά που εισέπραξε κατά τη διάρκεια όπου κανονικά θα έπρεπε να είχε τεθεί σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα.
Αναλυτικά η εγκύκλιος:
1 Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 60 του Π.Δ. 169/2007 Κκώδικας Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων), σε περίπτωση που υπάλληλος αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης και έχει εισπράξει όταν ήταν εν ενεργεία αποδοχές που δεν δικαιούνταν, τα ποσά που καταβλήθηκαν χωρίς να οφείλονται παρακρατούνται συμψηφιστικά με δόσεις από τη σύνταξή του ή από τη σύνταξη των μελών της οικογένειάς του, σε περίπτωση μεταβίβασης της σύνταξης σε αυτά. Η παρακράτηση γίνεται με πράξη του αρμόδιου διευθυντή Συντάξεων ύστερα από σχετική βεβαίωση του εκκαθαριστή αποδοχών για το ποσό που καταβλήθηκε επιπλέον. Το ποσό που παρακρατείται κάθε μήνα δεν μπορεί να υπερβεί το 1/4 της σύνταξης που καταβάλλεται.
2 Κατόπιν των ανωτέρω, αυτονόητο είναι ότι, εάν υπάλληλος, παρ' ότι πληροί τις προϋποθέσεις του άρθρου 33 του Ν. 4024/2011, δεν τεθεί για οποιονδήποτε λόγο σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, η υπηρεσία του ΓΛΚ κατά τη συνταξιοδότησή του θα διενεργήσει αυτεπάγγελτα τον ανωτέρω έλεγχο και θα προβεί, σε συνεννόηση με τον εκκαθαριστή αποδοχών της υπηρεσίας του, σε παρακράτηση από τη σύνταξή του των αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών κατά τη διάρκεια που ο υπάλληλος αυτός έπρεπε να τελεί σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα.
3 Για τις ανάγκες εφαρμογής του άρθρου 33 του Ν. 4024/2011 και μόνο, ως «πραγματική συντάξιμη δημόσια υπηρεσία» νοείται:
α) η υπηρεσία που έχει παρασχεθεί στο Δημόσιο ή ΝΠΔΔ ή σε ΟΤΑ (α' και β' βαθμού) με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, καθώς και η υπηρεσία που αναγνωρίζεται ως πραγματική δημόσια, με βάση ειδικές διατάξεις (άρθρο 155 παρ. 4 του Υ.Κ.),
β) η υπηρεσία που έχει διανυθεί στον ιδιωτικό ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η οποία έχει ληφθεί υπόψη για τη μισθολογική εξέλιξη του υπαλλήλου και είναι συντάξιμη (μπορεί δηλαδή να αξιοποιηθεί ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά είτε με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης είτε εφ' όσον πρόκειται για υπηρεσία που έχει διανυθεί με ασφάλιση σε χώρα-μέλος της Ε.Ε., με την εφαρμογή των Κοινοτικών Κανονισμών).
Επισημάνσεις:
α. Προκειμένου για υπαλλήλους που έχουν επαναπατριστεί από πρώην «ανατολικές χώρες», μη μέλη της Ε.Ε., από την προϋπηρεσία τους σε αυτές, η οποία έχει αναγνωριστεί για τη μισθολογική τους εξέλιξη, θα ληφθεί υπόψη μόνο εκείνη που τυχόν έχει μεταφερθεί (ως χρόνος ασφάλισης) σε ασφαλιστικό φορέα της χώρας και θα αξιοποιηθεί ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά με τις διατάξεις της «διαδοχικής ασφάλισης».
β. Στις προαναφερόμενες υπηρεσίες της περ. β' δεν περιλαμβάνεται η προϋπηρεσία που αναγνωρίζεται ως συντάξιμη με τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 1405/1983 (δηλαδή με την καταβολή συμπληρωματικής εισφοράς εξαγοράς).

3 σχόλια:

  1. Αναφορικά με την εφεδρεία για τον ΟΑΕΔ μας λέγατε οτι δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο στον οργανισμό , κ.συνδικαλιστές.Ισχύει ακόμη αυτός σας ο ισχυρισμός ή σφυρίζετε αδιάφορα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το ιδιο λενε και για τις απολυσεις και μετα...............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πόσο ανόητοι μπορεί να είμαστε για να πιστεύουμε τους συνδικαλιστές; Πότε ειπώθηκε όλη η αλήθεια.Πάντα στο πλευρό του εκάστοτε διοικητή , που στο τέλος θα αποδειχθεί ότι έχουν ξεπουλήσει τον ΟΑΕΔ όπως ξεπούλησαν και τη χώρα. Που είναι οι συνδικαλιστές; στο πουθενά .(με την κάθε εκτίμηση που τρέφω στο πρόσωπο του Γιώργου του Μακράκη).
    Γιατί εφεδρείες; Γιατί απολύσεις; .Ολα αυτά κανείς συνδικαλιστής δεν τα έχει κρίνει. Ολοι λουφάζουμε στο φόβο του ότι θα ξεβολευτούμε απο τη θεσούλα.
    Ειλικρινά δεν περιμένω τίποτε πλέον απο τους συνδικαλιστές. Η ιδεολογία πέθανε μαζί με την ηθική κι η ανηθικότητα συντροφεύει την κοροΪδία.Κανείς συνδικαλιστής, της διοίκησης , δεν στήριξε την πρώτη γραμμή και δεν ήρθε να καθίσει στον κισέ. Προτιμά διοίκηση, να φεύγει για ελέγχους που πρέπεινα γίνονται εκτός ωραρίου , εντός ωραρίου εργασίας. Να πηγαίνει στις τράπεζες να πληρώνει τους λογαριασμούς και όλα τα λοιπά. Ξέρετε συνάδελφοι, δεν λυπάμαι αυτούς. Εμάς λυπάμαι πουδεν τολμήσαμε να ενωθούμε, να υψώσουμε ανάστημα, να μαζευτούμε μπροστά στην Διοίκηση και να μην αφήσουμε κανέναν να μπεί. Να στηρίξουμε εμείς τους ανέργους και την έλειψη προγραμμάτων αλλά έχοντας αποκλείσει το κέντρο αποφάσεων. Οχι σαν τους χαζούς να τρέχουμε στα υπουργεία. Να ξεσηκώσουμε και να καλέσουμε ανέργους και stage εκεί μαζί μας και κανείς να μην περάσει. Τότε θα δούμε το χαμηλό τ ανάστημα διοικητών, διευθυντών,συνδικαλιστών, γραμματέων και φαρισσαίων. Αν δεν ξεσηκωθούμε,ενω αυτοί θα παίρνουν τα πολλά , εμείς θα ζούμε με τα 600-700-900, θα μας καλούν σε ηλίθιες απολογίες γιατί κάποιος πολίτης έστειλε μειλ ότι καίγαμε καλοριφερ το χειμώνα και δεν δουλεύαμε απο τις 6 το πρωί εως τις 10 το βράδυ και στο τέλος παρέα με τη δραχμούλα και κατόπιν της φυγής τους, θα ανακαλήψουμε πόσα φαγώθηκαν, πόσα δόθηκαν σε ιδιώτες και πόσα πουλήθηκαν. Προσοχή μόνο μήπως μαζί με όλα αυτά έχουν πουλήσει κι εμάς στα δουλοπάζαρα των υποσχέσεων και της μίζας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή