oaednews

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Η ΑΝΕΡΓΙΑ «ΧΤΥΠΑ» ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΜΑΣ!

 

Στην Ήπειρο βιώνουν πρώτοι τις ολέθριες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης

 ΕΛ.ΣΤΑΤ.: Στο 18,7% εκτινάχθηκε η ανεργία στην περιοχή 

Μονόδρομος για πολλούς η μετανάστευση, αφού η Πολιτεία αδιαφορεί

 Ο χειρότερος εφιάλτης για τη νεολαία της Ηπείρου δεν είναι άλλος από αυτόν της συνεχώς αυξανόμενης ανεργίας, που κυριολεκτικά τον τελευταίο καιρό καλπάζει.
Η κατάσταση, αντί να βελτιώνεται, μέρα με τη μέρα χειροτερεύει, με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς δουλειά, όχι μόνον άνθρωποι που είναι κοντά στη σύνταξη, αλλά κυρίως νέα άτομα, που έχουν και γνώσεις και όρεξη να παράγουν. Δυστυχώς, αυτά είναι τα μεγαλύτερα θύματα της ανεργίας, αφού βλέπουν, ότι οι σπουδές που έκαναν, μέχρι σήμερα δεν τους έχουν βοηθήσει να πιάσουν μια δουλειά.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), η ανεργία στην Ήπειρο για το μήνα Σεπτέμβριο εκτινάχθηκε στο 18,7%! Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 5,7% σε σχέση με τον Αύγουστο, που ήταν 13%. Και μιλάμε βέβαια για το «επίσημο» ποσοστό, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών και κυρίως αυτές του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, το ανεπίσημο και πραγματικό ποσοστό της ανεργίας υπερβαίνει το 20%! Στις ηλικίες 15-24 και 25-34, που θεωρούνται οι πιο παραγωγικές, τα ποσοστά πανελλαδικά ήταν 46,4% και 24,5% αντίστοιχα!
Το ποσοστό της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την Ήπειρο είναι μεγαλύτερο από τον συνολικό μέσο όρο για την Ελλάδα (17,5%) και είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε όλη τη χώρα, πίσω μόνο από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη που έχει 20% (!) και την… γειτόνισσά μας Δυτική Μακεδονία που… σπάει όλα τα κοντέρ με 24,2%!

«Μαραζώνουν…»
Όμως, η ανεργία και στην Ήπειρο δεν είναι αποκλειστικά αριθμοί και ποσοστά. Πίσω από αυτά, κρύβονται άνθρωποι, που βιώνουν τα ολέθρια αποτελέσματα αδιέξοδων πολιτικών. Ειδικά για τους νέους οι επιπτώσεις, κυρίως στην ψυχολογία τους, είναι τεράστιες.
«Είμαστε στην πιο παραγωγική μας ηλικία και όμως δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας. Πλέον δεν μετράνε τα πτυχία και οι γνώσεις μας! Ζητάμε μια δουλειά και ένα κομμάτι ψωμί. Άλλαξαν εντελώς τα δεδομένα» λένε νέοι Ηπειρώτες.
Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, οι γονείς βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη ψυχολογική κατάσταση, αφού αυτοί μπορεί να έχουν δουλειά, αλλά βλέπουν τα άνεργα παιδιά τους να μαραζώνουν. «Είναι ό, τι χειρότερο αυτό το συναίσθημα» λένε. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο άσχημη, από το γεγονός ότι σε πολλά νοικοκυριά της Ηπείρου, δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος! «Πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι; Νοιάζεται κανείς για αυτούς;» διερωτώνται συμπολίτες.
Μάλιστα, σχολιάζοντας πολλοί Ηπειρώτες τις εξαγγελίες του Υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη περί πακέτου 6 μέτρων για την «ανακούφιση» ευπαθών ομάδων, μεταξύ αυτών και των ανέργων, (σχετικά έγραψε χθες ο «Π.Λ.»), τονίζουν, ότι οι άνεργοι δεν χρειάζονται τόσο μέτρα στήριξης και παραμονής στην ανεργία, αλλά πρέπει να υπάρξουν για αυτούς οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να βρουν δουλειά! «Μόνο με αυτό τον τρόπο, θα αποδείξει η Πολιτεία, ότι νοιάζεται πραγματικά για τους ανέργους» λένε.

Τα συνδυάζουν…
Μετά από όλα αυτά, επόμενο είναι όλο και περισσότεροι νέοι να επιλέγουν το εξωτερικό. Μάλιστα, πολλοί συνδυάζουν δουλειά και σπουδές, αφού σε προηγμένες Δυτικές χώρες, μπορεί κάποιος να κάνει το διδακτορικό ή το μεταπτυχιακό του και παράλληλα να δουλεύει πάνω στο αντικείμενό του.
«Η επιλογή μας να φύγουμε στο εξωτερικό είναι μονόδρομος. Φεύγουμε αρχικά για λίγο καιρό και μετά βλέπουμε» λένε νέοι, οι οποίοι βέβαια θέτουν σε πρώτη προτεραιότητα την παραμονή τους στην αλλοδαπή, όπου το επίπεδο ζωής είναι υψηλότερο. «Εκεί νιώθουμε άνθρωποι. Έχουμε την δουλειά μας και πάνω απ’ όλα την αξιοπρέπειά μας» σημειώνουν πολλοί.

Μια η λύση…
Στην περίπτωση της Ηπείρου η λύση είναι μονόδρομος. Τόσο η Κυβέρνηση, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει άμεσα να πάρουν μέτρα αύξησης της επιχειρηματικότητας, που φυσικά θα οδηγήσει σε ενίσχυση της απασχόλησης και βέβαια θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη.
«Δεν χωρούν άλλες καθυστερήσεις. Το λάθος που ξεκίνησε η προηγούμενη Κυβέρνηση, δεν πρέπει να το επαναλάβει, ούτε αυτή του Λουκά Παπαδήμου, ούτε όμως και όποια άλλη Κυβέρνηση προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές» σημειώνουν συμπολίτες. «Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν οι αρμόδιοι, ότι δεν θα βγει από την κρίση η Ελλάδα, αν δεν μειωθεί η ανεργία και αν δεν ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα» υπογραμμίζουν.

Η μισή αλήθεια…
Μια άλλη πτυχή της ανεργίας για την Ήπειρο είναι, το αν στα ποσοστά που ανακοινώνονται κάθε μήνα, προσμετρούνται οι ελαστικές μορφές εργασίας. «Σε διαφορετική περίπτωση, τα στοιχεία δείχνουν μόνο ένα μέρος της αλήθειας και όχι ολόκληρη, αφού όσοι δουλεύουν για 2 και 3 ώρες την ημέρα έχουν τόσο χαμηλές απολαβές, ώστε δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε τα απαραίτητα για να ζήσουν» λένε συμπολίτες.
Μάλιστα, πολλοί είναι αυτοί που, αν και εργάζονται με το καθεστώς ημιαπασχόλησης, δεν έχουν χρήματα ούτε για ψωμί! Πολλοί εξ αυτών, κάθε μέρα ζητάνε μπαγιάτικο, προκειμένου να το πληρώσουν στη μισή τιμή!
* * *
Από τα παραπάνω είναι προφανές, ότι η ραγδαία αύξηση της ανεργίας αποτελεί ντόμινο κοινωνικών εκρήξεων και αλλαγών στην καθημερινότητα της Ηπείρου και εν γένει της χώρας μας.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν στο επίκεντρο τη νέα γενιά, η οποία ουσιαστικά χαραμίζεται, προσπαθώντας να κάνει αυτό που σε άλλες χώρες θεωρείται δεδομένο: πρώτα να σπουδάσει και στη συνέχεια να βρει μια δουλειά! Δυστυχώς όμως, φθάσαμε στο σημείο να παλεύουμε για το αυτονόητο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου