oaednews

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Απροστάτευτες οι μητέρες στο 6μηνο της επιδότησης από ΟΑΕΔ

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ


Ο,τι δίνει η Πολιτεία με το ένα χέρι υπέρ της εργαζόμενης μητέρας και για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, το παίρνει πίσω με τα δύο αδηφάγα χέρια ο κρατικός Λεβιάθαν.
Το 2008 η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. κατάργησε τις ευνοϊκές διατάξεις για πρόωρη συνταξιοδότηση των μητέρων με ανήλικο τέκνο. Και σε αντικατάσταση αυτής της καταργηθείσας ρύθμισης προέβλεψε 6μηνη άδεια με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ της μητέρας με τον βασικό μισθό (751 ευρώ μεικτά σήμερα). Ομως η εν λόγω ρύθμιση δεν προέβλεπε ασφαλιστική κάλυψη για συνταξιοδότηση.
Μετά τρία χρόνια ήρθε η προηγούμενη κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ) και διόρθωσε αυτή την παράλειψη και πλέον οι εργαζόμενες ασφαλίζονται και για τη σύνταξη. Ομως, και πάλι πληρώνει ολόκληρη την ασφαλιστική εισφορά η εργαζόμενη μητέρα από τις γλίσχρες αποδοχές του ΟΑΕΔ. Δεν μετέχει δηλαδή ο ΟΑΕΔ στην ασφάλιση, με αποτέλεσμα η μηνιαία αμοιβή να συρρικνώνεται ακόμη παραπέρα.
Ωστόσο, δεν σταμάτησαν εδώ τα βάσανα. Οι εργαζόμενες μητέρες για τους 6 μήνες που επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ δεν ασφαλίζονται για τους κλάδους ασθένειας και ανεργίας. Ετσι, αμέσως μετά εάν παραστεί ανάγκη (απόλυση μετά τη 12μηνη προστασία που παρέχει ο νόμος) η εργαζόμενη χάνει τη δυνατότητα επιδότησης ανεργίας.
Στο θέμα παρενέβη ο Συνήγορος του Πολίτη, έπειτα από προσφυγή 13 εργαζομένων μητέρων, και με απόφαση της βοηθού Συνηγόρου Σταματίνας Γιαννακούρου συνιστάται στον υπουργό Εργασίας «να εξετάσετε τη δυνατότητα επέκτασης της ασφαλιστικής κάλυψης για τους κλάδους ασθένειας και ανεργίας και κατά τη διάρκεια χρήσης της ειδικής εξάμηνης άδειας/παροχής προστασίας μητρότητας· να λάβετε δε υπόψη, συνεχίζει η βοηθός Συνήγορος, ότι κατά το διάστημα των έξι αυτών μηνών οι μητέρες επιβαρύνονται καταβάλλοντας ολόκληρη την εργατική εισφορά για τον κλάδο σύνταξης, καθώς εξαιρούνται της προβλεπόμενης, βάσει του άρθρου 141, παρ. 2 του ν. 3655/2008, μείωσης της σχετικής εισφοράς κατά 50%».
Και καταλήγει η κ. Γιαννακούρου: «Θεωρούμε ότι η υιοθέτηση της παραπάνω πρότασης του Συνηγόρου του Πολίτη είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ούτως ώστε να εξυπηρετηθεί ο σκοπός του νομοθέτη και να εκπληρώσει η ειδική άδεια/παροχή προστασίας μητρότητας το ρόλο της στη στήριξη των εργαζόμενων μητέρων ανηλίκων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου