oaednews

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Αρνητικές οι προοπτικέν απασχόλησης στην Ελλάδα

Δυσοίωνες οι προβλέψεις των εργοδοτών για την ελληνική αγορά εργασίας τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με την τριμηνιαία Έρευνα της Manpower, που καταγράφει αρνητικό ρεκόρ από τότε που ξεκίνησε στην Ελλάδα, το β' τρίμηνο του 2008.


Η έρευνα για τις προοπτικές απασχόλησης στην Ελλάδα διεξάγεται από ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών, μέσω συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα εργοδοτών (754 για το A' Τρίμηνο του 2012) του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ο δείκτης των Συνολικών προοπτικών απασχόλησης για το α' τρίμηνο του 2012 διαμορφώνεται στο -18%, ενώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του έτους, ο δείκτης της απασχόλησης καταγράφεται μειωμένος κατά 5% και σε σύγκριση με το α' τρίμηνο του 2011 κατά 3%.

Και στους εννέα κλάδους της οικονομίας, οι εργοδότες δηλώνουν ότι ο αριθμός των ατόμων που απασχολούν θα μειωθεί μέσα στο προσεχές τρίμηνο.

Οι πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις αφορούν τον κλάδο του Εμπορίου (-26%) και του Τουρισμού στο (-24%).

Μόλις το 6% των εργοδοτών αναμένουν αύξηση στον αριθμό των ατόμων που απασχολούν, το 24% αναμένει μείωση και το 61% δεν προβλέπει καμία μεταβολή στον αριθμό των ατόμων που απασχολεί. Σημειώνεται πάντως, ότι σε ποσοστό 9%  οι εργοδότες δήλωσαν, ότι δεν γνωρίζουν.

Στον τομέα των Κατασκευών, ο δείκτης της απασχόλησης διαμορφώνεται στο -22%, ενώ στον Δημόσιο Τομέα και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης θα φτάσουν, κατά τις εκτιμήσεις, στο -21%.

Αρνητικές αναμένονται οι προοπτικές απασχόλησης και στους τομείς της Μεταποίησης και της Γεωργίας, με το δείκτη να διαμορφώνεται στο -20% και το -17%, αντίστοιχα, ενώ στον τομέα Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο και Ύδρευση οι εργοδότες αναφέρουν ασαφείς προθέσεις προσλήψεων, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης, που διαμορφώνονται στο -1%.

Ασθενή και τα σχέδια προσλήψεων

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, τα σχέδια προσλήψεων των εργοδοτών καταγράφονται ασθενέστερα σε έξι από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας, με τις σημαντικότερες μειώσεις, ύψους 14 και 13 ποσοστιαίων μονάδων, να αφορούν τον τομέα της Γεωργίας και το Δημόσιο Τομέα & τις Κοινωνικές Υπηρεσίες αντίστοιχα.

Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης του τομέα της Μεταποίησης μειώνονται κατά 10%, ενώ μειώσεις 6% καταγράφονται στον τομέα των Μεταφορών - Επικοινωνιών, καθώς και στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική), ενώ στον τομέα Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο-Ύδρευση, οι εργοδότες αναφέρουν βελτίωση των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης κατά 5%.

Απαισιόδοξες οι προβλέψεις των εργοδοτών και στις δύο περιφέρειες, καθώς οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης διαμορφώνονται στο -20% στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής και στο -17% για τη Βόρεια Ελλάδα.

Οι Προοπτικές για την ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής μειώνονται κατά 8% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα παραμένουν στο ίδιο επίπεδο, ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι Προοπτικές Απασχόλησης καταγράφουν πτώση 5% στη Βόρεια Ελλάδα και 4% στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου