oaednews

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Εως 24% μπορεί να φθάσει αθροιστικά η ανεργία το 2011

«Κοινωνικά άδικα αλλά αναγκαία» για την αντιμετώπιση της κρίσης, χαρακτήρισε τα μέτρα που προωθούνται και αποτυπώνονται στον νέο προϋπολογισμό ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας στη Βουλή. 


    Ο κ. Κουτρουμάνης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, δεν απέκλεισε η ανεργία μέχρι το τέλος του 2011 να φθάσει αθροιστικά στο 23-24% λόγω της ύφεσης που μέχρι το τέλος του χρόνου φθάνει το 12,2%. Για το λόγο αυτό από το υπουργείο αξιοποιούνται, όπως είπε, όλα τα μέσα για να περιοριστεί η αύξηση της ανεργίας με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και τα άλλα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Κοινοτικών και άλλων Πόρων. 

    Για τη στήριξη των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, ανάμεσα στα μέτρα στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Κουτρουμάνης είναι και τα μέτρα για την ενεργοποίηση του Λογαριασμού Ανεργίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια που δεν είχαν μέχρι σήμερα ασφάλεια για τον κίνδυνο ανεργίας.

    Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας για την αποτελεσματική και διαφανή λειτουργία του κράτους, η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος και του Εθνικού Συστήματος Υγείας. 

    Ειδικότερα για την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, ο κ. Κουτρουμάνης είπε ότι βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, γιατί ενώ έχουν μειωθεί σημαντικά οι δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης έχουν μειωθεί σημαντικά και τα έσοδα. Αλλά και οι συνταξιοδοτικές δαπάνες, παρά τη μεσοσταθμική μείωση κατά 10% του ποσού της σύνταξης δεν μειώθηκαν αντίστοιχα, λόγω της αύξησης του αριθμού των συνταξιούχων, όπως τόνισε ο υπουργός. Είναι χαρακτηριστική η πρόβλεψη ότι την πενταετία 2010-214 αναμένεται αύξηση των συνταξιούχων κατά 200.000 και αύξηση της δαπάνης το 2010 κατά 650 εκατομμύρια ευρώ, το 2011 1,3 δισ. ευρώ, ενώ το 2014 θα φτάσει τα 3,25 δισ. 

    Την ίδια ώρα οι απώλειες στα έσοδα λόγω της ύφεσης, της ανεργίας και της αδυναμίας των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους φθάνουν σε ετήσια βάση τα 4,5 δισ. ευρώ. «Επιβάλλεται, λοιπόν, να γίνει άμεσα μεταρρύθμιση των επικουρικών ταμείων, προκειμένου να διατηρήσουν τη δυνατότητα τους να δίνουν συντάξεις», είπε ο κ. Κουτρουμάνης, σημειώνοντας ότι η ενοποίηση των πέντε μεγαλύτερων επικουρικών ταμείων σε ένα μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη για τους σημερινούς και αυριανούς συνταξιούχους. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ο υπουργός, επιβάλλεται να ξεκινήσει η συζήτηση για τις εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος και να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση των κλάδων υγείας και το μεγάλο έργο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. 

    Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις εσωτερικές διεργασίες που εξελίσσονται στο ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας «επιβεβλημένες τις αναλύσεις και ιδεολογικές αναζητήσεις στα πολιτικά κόμματα, αρκεί να μην περιορίζονται σε επίπεδο κορυφής, αλλά να γίνονται με εξωστρεφείς διαδικασίες, με τη συμμετοχή των πολιτών και αρκεί να μην υπονομεύουν την ενότητα και τη συνεννόηση για τη μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να γίνει».
Πηγή: Express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου