Την άμεση υλοποίηση των κυβερνητικών υποσχέσεων απαίτησε η τρόικα και ζήτησε να της παραδοθούν 30.000 ονόματα δημοσίων υπαλλήλων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αρχίσει η εφεδρεία από τους 60άρηδες.
Την άµεση υλοποίηση των κυβερνητικών υποσχέσεων που αφορούν την εφεδρεία απαίτησε η τρόικα, προβάλλοντας ως δικαιολογία το πρόβληµα αξιοπιστίας που παρατηρείται σε όλους τους ελληνικούς κρατικούς φορείς. Οι δανειστές της Ελλάδας ζήτησαν αµέσως να τους παραδοθούν 30 χιλιάδες ονόµατα δηµοσίων υπαλλήλων. Επίσης έγινε γνωστό πως ενώ είχαν "υποχωρήσει" και είχαν αποδεχθεί να συµβεί αυτό µέχρι το τέλος του χρόνου, άλλαξαν απόφαση και επιθυµούν άµεσες λύσεις.
Σύµφωνα µε πηγή που γνωρίζει τον τρόπο µε τον οποίο σκέφτονται οι επικεφαλής της τρόικας, θα ζητήσουν απολύσεις µε κατάργηση θέσεων εάν δεν επιτύχει το σύστηµα της εφεδρείας. Η κυβέρνηση προέβαλε τις τελευταίες ηµέρες "συνταγµατικό κώλυµα" για την εφεδρεία, για να απαντήσει η τρόικα µε την κατάργηση θέσεων, που δεν απαγορεύεται από το Σύνταγµα.
Η ίδια πηγή ισχυρίστηκε ότι οι συζητήσεις διεξάγονται σε ατµόσφαιρα και κλίµα καθολικού εκνευρισµού, καθώς οι µεν δανειστές δηλώνουν αγχωµένοι µε την αποτυχία εφαρµογής του προγράµµατος, ενώ η ελληνική πλευρά διαµαρτύρεται για τον απαράδεκτο τρόπο συµπεριφοράς µερικών εκ των εκπροσώπων της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, αν και οι τελευταίοι θεωρούνται λιγότερο πιεστικοί από τους Ευρωπαίους.
Εϊναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συµβουλίου του Ταµείου ο αντιπρόσωπος της Ολλανδίας εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση εναντίον του Πολ Τόµσεν, στον οποίο -ενώπιον της κ. Κριστίν Λαγκάρντ- είπε ότι "είναι µαλακός µε τους Ελληνες", µε αποτέλεσµα να κατηγορούνται συνεχώς οι Ευρωπαίοι οµόλογοί του.
Οι επικεφαλής της τρόικας και τα µέλη της τεχνικής επιτροπής έχουν ξετινάξει τις υπηρεσίες που επισκέπτονται και µάλιστα δείχνουν να έχουν το πάνω χέρι, ιδιαίτερα µετά τις παρεµβάσεις της κ. Μέρκελ, του κ. Σαρκοζί και της κ. Λαγκάρντ προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, από τον οποίο απαίτησαν να µην τίθενται εµπόδια στο έργο τους. Και οι τρεις, όπως και ο κ. Τρισέ, µίλησαν µε αυστηρό τόνο για το θέµα της εφαρµογής, η οποία -σύµφωνα µε τη γενική διευθύντρια του Ταµείου- είναι ανύπαρκτη. Αλλωστε δεν έκρυψε το πρόβληµα ούτε στις δηµόσιες παρεµβάσεις της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι γίνονται ελάχιστα πράγµατα - µερικές φορές δεν γίνεται και τίποτα. Σύµφωνα µε πληροφορίες που δεν επιβεβαίωσε το Γραφείο Τύπου του ΔΝΤ, ο κ. Παπανδρέου τηλεφώνησε στην κ. Λαγκάρντ για το θέµα της επιστολής που έπρεπε να γράψει για να καταγράφεται η πολιτική βούληση και δέσµευση, αλλά η γενική διευθύντρια απάντησε "όχι" στο αίτηµά του να υπογραφεί το γράµµα µόνο από τον κ. Βενιζέλο.
Για το θέµα της εφεδρείας, πηγές της τρόικας ανέφεραν ότι η κυβέρνηση γνώριζε το κώλυµα και "κρύφθηκε πίσω από αυτό". Ισχυρίζονται επίσης ότι το θέµα αυτό είναι ακόµα µία απόδειξη ότι απουσιάζει η βούληση για την πραγµατοποίηση των αλλαγών.
Για να δικαιολογείται η αποδέσµευση της έκτης δόσης η τρόικα επιθυµεί να είναι ξεκαθαρισµένα τα εξής, που έχουν καταγραφεί ως προκαταβολικές ενέργειες (prior actions):
- Εφεδρεία ή απολύσεις µε τη µορφή της κατάργησης θέσεων εργασίας και χρονοδιάγραµµα υλοποίησης.
- Η κυβέρνηση να παρουσιάσει αξιόπιστο τρόπο είσπραξης των εσόδων και µείωσης των δαπανών και του ελλείµµατος.
- Να δοθούν γραπτώς συγκεκριµένες δεσµεύσεις ότι οι στόχοι θα υλοποιηθούν µέχρι τον Δεκέµβριο.
- Να παρουσιαστεί έκθεση για την απόδοση των µέτρων και την εισφορά των ακινήτων και για το πώς θα εισπραχθούν οι φόροι. "Τα αστεία τελείωσαν" είπε χαρακτηριστικά πηγή στην Ουάσιγκτον.
Κάρτα στη Δικαιοσύνη
Ολα τα ανοικτά θέµατα που περιλαµβάνονται στο τρισέλιδο σηµείωµα που άφησαν τα µέλη της τρόικας στο γραφείο του κ. Βενιζέλου στο τέλος Αυγούστου πρέπει να πραγµατοποιηθούν εδώ και τώρα, επειδή -κατά την άποψη των δανειστών- "φτάνουµε στο τέλος του χρόνου και είναι βουνό όσα έπρεπε να γίνουν και δεν έχουν υλοποιηθεί". Τονίζουν πως "αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι και δεν εκπληρωθούν οι υποσχέσεις" οι κίνδυνοι θα είναι πολύ µεγάλοι. Οµιλούν συγκεκριµένα για το νέο πρόγραµµα, όπως συµφωνήθηκε την 21η Ιουλίου, στις Βρυξέλλες. "Δεν είναι η έκτη δόση το διακύβευµα", υπογραµµίζουν πηγές προσκείµενες στην τρόικα, "αλλά το νέο πρόγραµµα".
Θεωρούν επίσης τεράστιο το θέµα της Δικαιοσύνης, και µάλιστα έθεσαν την αναποτελεσµατικότητα των νόµων από την αρχή. Η τεχνική επιτροπή που είχε επισκεφθεί την Ελλάδα τον χειµώνα του 2010 είχε καταλήξει στο συµπέρασµα πως η δικαστική εξουσία θα είναι εµπόδιο σε σοβαρά θέµατα, όπως π.χ. η φοροδιαφυγή. Σύµφωνα µε πληροφορίες του "ΕτΚ", οι δανειστές "µίλησαν για τεράστιο θέµα µε τη Δικαιοσύνη" και ισχυρίστηκαν ότι επισκέφθηκαν το υπουργείο Δικαιοσύνης για να εξακριβώσουν την πορεία 168 χιλιάδων εκκρεµών φορολογικών υποθέσεων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έφυγαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης απογοητευµένοι. Για το θέµα της απουσίας τιµωρίας ατόµων που αποδεδειγµένα έχουν αναµειχθεί σε παράνοµες ενέργειες, οι δανειστές είναι πεπεισµένοι ότι οφείλεται στην απουσία πολιτικής βούλησης για να κτυπηθεί το µείζον πρόβληµα της φοροδιαφυγής.
Οι δανειστές προειδοποιούν ξανά για το ενδεχόµενο να απαιτηθεί σωτηρία των τραπεζών, µερικές εκ των οποίων δείχνουν να αδυνατούν πλέον να αντιµετωπίσουν τα προβλήµατά τους. Μία εισήγηση που κατατέθηκε στο τραπέζι είναι να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συγχωνεύσεων και επίσης όσες τράπεζες έχουν περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό να τα πουλήσουν.
Πάντως είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Οµπάµα και ο υπουργός Οικονοµικών Τίµοθι Γκάιτνερ τάχθηκαν ενεργά εναντίον της πτώχευσης της Ελλάδας ή της αποχώρησής της από το ευρώ. Ενώ θεωρούν ότι οι αµερικανικές τράπεζες δεν είναι εκτεθειµένες στα ελληνικά οµόλογα, εντούτοις εκφράζουν φόβους ότι η πτώχευση της Ελλάδας θα επηρεάσει άλλες χώρες της Ευρωζώνης, που έχουν πωλήσει οµόλογά τους σε αµερικανικά τραπεζικά ιδρύµατα.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου