oaednews

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Υπουργικό Συμβούλιο: Επετεύχθη συμφωνία για την εφεδρεία

Την ένταξη περίπου 30.000 υπάλληλων σε καθεστώς εφεδρείας αποφάσισε το υπουργικό.


Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εφεδρεία αναμένεται  να βγουν εργαζόμενοι αορίστου χρόνου σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, που βρίσκονται 12 – 24 μήνες προ σύνταξης.

Δεν πρόκειται να χάσουν κανένα συνταξιοδοτικό δικαίωμα και θα βγουν σε πλήρη σύνταξη.

Η ίδια ρύθμιση αφορά εργαζόμενους και σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Συνολικά πρόκειται για 18.000 – 20.000 εργαζόμενους.

Παράλληλα, 1000 εργαζόμενοι θα βγουν σε εφεδρεία από οργανισμούς που καταργούνται, ενώ 6.000 – 7.000 θα φύγουν ως πλεονάζον προσωπικό. 

Παράλληλα, εγκρίθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012. Το έλλειμμα προσδιορίζεται στο 8,5% του ΑΕΠ (18,69 δισ. ευρώ) έναντι δημοσιονομικού στόχου 7,8% (17,1 δισ. ευρώ).

3 σχόλια:

  1. Εφεδρεία σε δύο φάσεις
    Η πρόταση διαρθρώνεται σε δύο φάσεις και επτά διαφορετικές αλλά συμπληρωματικές δράσεις:
    *Όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, και σε ΝΠΔΔ και σε ΝΠΙΔ του δημόσιου τομέα, με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι κατά τους επόμενους 12-24 μήνες αποκτούν δικαίωμα εξόδου με πλήρη σύνταξη, τίθενται σε καθεστώς εφεδρείας.
    Μετά το τέλος της περιόδου εφεδρείας οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη, το επίπεδο της οποίας δε θίγεται από το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας.
    *Οι υπάλληλοι του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ με σχέση δημοσίου δικαίου, οι οποίοι κατά τους επόμενους 12-24 μήνες αποκτούν δικαίωμα εξόδου με πλήρη σύνταξη, τίθενται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, αφού προηγουμένως τερματιστεί η υπαλληλική σχέση τους με κατάργηση των οργανικών θέσεων που κατέχουν.
    Μετά την ολοκλήρωση της προσυνταξιοδοτικής περιόδου, οι παραπάνω υπάλληλοι λαμβάνουν πλήρη σύνταξη, το επίπεδο της οποίας δεν θίγεται από τη περίοδο του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος.
    Από τις ανωτέρω δύο δράσεις εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρωθεί αριθμός 18-20.000 εργαζομένων.
    *Οι εργαζόμενοι στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που καταργούνται, και μέρος των εργαζομένων των κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ των φορέων που απορροφώνται, συγχωνεύονται ή περιορίζονται, τίθενται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.
    Η διαδικασία τελεί υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Οι εργαζόμενοι που διαθέτουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις, επαναπροσλαμβάνονται το ταχύτερο δυνατόν με βάση τα όσα προβλέπονται στο σχετικό ΠΔ. Θα δημιουργηθούν ειδικά προγράμματα επανακατάρτισης, στο πλαίσιο του ΟΑΕΔ, για όσους εργαζόμενους παραμείνουν στο καθεστώς εφεδρείας.
    Από τη δράση αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρωθεί αριθμός περίπου 1.000 εργαζομένων.
    *Τερματισμός του προνομιακού καθεστώτος που έχει δοθεί σε δημοσίους υπαλλήλους και λοιπούς εργαζομένους που έχουν ήδη δικαίωμα πλήρους σύνταξης να παραμείνουν στην ενεργό υπηρεσία, παρατείνοντας το ηλικιακό όριο υποχρεωτικής αποχώρησης (δε θα ενταχθούν σε εφεδρεία αλλά σε άμεση συνταξιοδότηση).
    *Προβλέπεται ταχεία διαδικασία εντοπισμού υπηρεσιακών μονάδων φορέων της κεντρικής κυβέρνησης που δεν έχουν λόγο ύπαρξης ή διαθέτουν πολύ μεγάλο ποσοστό πλεονάζοντος προσωπικού.
    Η αξιολόγηση θα γίνει υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, με νομοθετημένα αντικειμενικά κριτήρια που εφαρμόζονται αυτόματα. Από το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές τις υπηρεσιακές μονάδες, θα ζητηθεί να αποδεχθεί μετάθεση σε άλλες υπηρεσίες ή, αλλιώς, να ενταχθεί σε καθεστώς εφεδρείας λόγω κατάργησης της οργανικής θέσης του.
    *Συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό η αναδιάρθρωση ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ που καταργούνται ή συγχωνεύονται. Για τους εργαζόμενους στους φορείς αυτούς θα ισχύσουν τα προβλεπόμενα στη δράση 3.
    Από τις δύο τελευταίες δράσεις εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρωθεί αριθμός περίπου 6000-7.000 εργαζομένων.
    Στα πλαίσια της Β' φάσης του σχεδίου που θα εφαρμοστεί την περίοδο 2012-2013 προβλέπεται:
    *Οργανώνεται διαδικασία αξιολόγησης της διάρθρωσης, των αρμοδιοτήτων και του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών, στο πλαίσιο των ευρημάτων της πρόσφατης μελέτης του ΟΟΣΑ για την ελληνική δημόσια διοίκηση, με στόχο τη μείωση των υφιστάμενων υπηρεσιακών μονάδων (όχι των θέσεων του υπηρετούντος προσωπικού) κατά περίπου 30%.
    Η αξιολόγηση θα γίνει με αξιοποίηση της Τεχνικής Βοήθειας της Ε.Ε., με τη συμμετοχή εξωτερικών εμπειρογνωμόνων και του ΟΟΣΑ. Ειδικά ως προς την αξιολόγηση του προσωπικού, η διαδικασία τελεί υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.
    Το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει και δεν θα είναι δυνατόν να απορροφηθεί παραγωγικά σε άλλες θέσεις στο δημόσιο τομέα, θα ενταχθεί σε καθεστώς εφεδρείας και σε προγράμματα επανακατάρτισης και εναλλακτικής κοινωνικής απασχόλησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τη στιγμή που επισήμως οι άνεργοι στη χώρα μας ξεπερνούν τις 800 χιλιάδες και που φόβοι εκφράζονται για άμεσο ξεπέρασμα του 1 εκατομμυρίου, σε μια περίοδο που η ΓΣΕΕ εκτιμά πως η ανεργία έφθασε στα επίπεδα της δεκαετίας του ’60, το Κράτος μοιάζει να έχει απολέσει πλήρως τα κοινωνικά αντανακλαστικά και χαρακτηριστικά του. Και σα να μην έφθανε αυτό, σύμφωνα με άτυπη εσωτερική ντιρεκτίβα που έχει υπάρξει από τη μεριά της διοίκησης του ΟΑΕΔ έχει ζητηθεί η σκλήρυνση των όρων παροχής επιδομάτων ανεργίας, λόγω του μεγάλου προβλήματος ρευστότητας που παρατηρείται.

    Πιο συγκεκριμένα, βάσει έγκυρης κυβερνητικής πηγής, άνω των 70.000 αιτήσεων επιδότησης έχουν «παγώσει» στο διάστημα Αυγούστου – αρχών Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για περιπτώσεις τοποθέτησης στα επιδόματα του ΟΑΕΔ οι οποίες ελέγχονται ακόμα και για ήσσονος σημασίας λόγους και που στην πλειοψηφία τους οδηγούνται στο καλάθι των αχρήστων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως εδώ και είκοσι ημέρες, οι ουρές στους κατά τόπους ΟΑΕΔ έχουν αυξηθεί, ενώ συχνά πλέον είναι τα επεισόδια μεταξύ ανέργων και υπαλλήλων του Οργανισμού λόγω της άρνησης εξυπηρέτησης ή της απόρριψης με χαρακτηριστική ευκολία και αστείες ως επί το πλείστων δικαιολογίες των αιτημάτων τους.

    Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία της Β.Τζ. (τα στοιχεία της βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας) της οποίας ο ΟΑΕΔ Καλλιθέας της αρνήθηκε επίδομα με την αιτιολογία της έλλειψης ενός ενσήμου! Όταν επέστρεψε έχοντας επιπλέον ένσημα και πάλι επιχείρησαν να κόψουν την επιδότησή της. Ανάλογη δικαιολογία στο ίδιο παράρτημα του ΟΑΕΔ οδήγησε σε συμπλοκή την περασμένη Τρίτη, όταν άνεργος ναυτικός πατέρας δύο ανήλικων παιδιών εισέβαλε στο γραφείο της Διευθύντριας με αποτέλεσμα να παρέμβει η ασφάλεια.

    Όμως οι αντιδράσεις ως προς την άρνηση με κάθε δικαιολογία χορήγησης επιδομάτων ανεργίας δεν μένουν σε μεμονωμένα περιστατικά αλλά λαμβάνουν και ευρύτερες διαστάσεις. Πριν από λίγες ημέρες, ομάδα ανέργων καθηγητών φροντιστηρίων προχώρησε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ Αγίας Παρασκευής λόγω άρνησης καταβολής επιδομάτων εντός 35 ημερών όπως όριζε σχετικά ο νόμος, από την ημέρα απόλυσης. Ο διευθυντής του συγκεκριμένου παραρτήματος είχε ειδοποιήσει τους ενδιαφερόμενους πως η καταβολή θα γινόταν 2 μήνες αργότερα!

    Προς καταλήψεις στη Ρόδο

    Μείζον όμως θέμα έχει προκύψει και με αντίστοιχες καθυστερήσεις στον ΟΑΕΔ Ρόδου, έναν δηλαδή από τους μεγαλύτερους οργανισμούς σε περιφερειακό επίπεδο που αφορά στους εποχικά εργαζόμενους υπαλλήλους του τουρισμού. Οι επαπειλούμενες καθυστερήσεις καταβολής των επιδομάτων και το πλήθος των ακυρώσεων για διαδικαστικούς ή απλά τυπικούς λόγους οδήγησαν σε σκέψεις κατάληψης του παραρτήματος από τη μεριά του Εργατικού Κέντρου του νησιού.

    Καταγγελίες μάλιστα αναφέρουν ότι από την κεντρική διοίκηση έχει φτάσει στο νησί για εγκύκλιος με οδηγίες καθυστέρησης και εξοντωτικών ελέγχων με τελικό στόχο την αποθάρρυνση των ενδιαφερομένων για παροχή κοινωνικής προστασίας. Η ντιρεκτίβα αυτή αφορά στην αλλαγή της διαδικασίας παροχής επιδομάτων, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα πρέπει να υπάρξει αυστηροποίηση των ελέγχων.

    Το πρόβλημα, επιπρόσθετα, έχει μεγαλώσει αν κρίνουμε τη μεγάλη ροή ανέργων λόγω της κρίσης στα γκισέ των κατά τόπους ΟΑΕΔ αλλά και τους εποχικούς εργαζόμενους που σπεύδουν να καταθέσουν τα χαρτιά τους. Εποχικούς εργαζόμενους από τον τουρισμό κυρίως. Όλα αυτά όταν καταβάλλεται υπέ του ΟΑΕΔ αυξημένη, πλέον, εισφορά από τους εργαζόμενους φορολογούμενους και τους μικροεπαγγελματιλς προς την κατεύθυνση της τόνωσης και της αλληλεγγύης στους ανέργους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χμμ...η έλλειψη προσωπικού δεν τους φαίνεται ως η βασική αιτία καθυστέρησης στην απόδοση των επιδομάτων?
    Ποιός σκοτεινος δάκτυλος και παραμύθια.
    Η Τ.Υ ΑΓ Παρασκευής πως να πληρώσει γρήγορα?
    Με 5 υπαλλήλους και να εξυπηρετεί 3 δήμους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή