oaednews

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΕΘ: Συλλαλητήριο απελπισίας στη σκιά της ανεργίας


Μεγαλύτερη συμμετοχή από την περσινή φιλοδοξούν για τη φετινή διαδηλώση τα συνδικάτα

ΤΗΣ ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

Το σύνθημα βγάζει από μόνο του μια νότα απελπισίας αλλά και την ανάγκη να στηθεί επιτέλους μια γραμμή άμυνας: «Ολοι μαζί να νικήσουμε για τις δουλειές, τους μισθούς, τις συντάξεις, τη ζωή μας»
. Μ’ αυτό το σύνθημα και με το αίτημα για μια άλλη πολιτική θα κατέβουν τα συνδικάτα στο συλλαλητήριο της έκθεσης, στις 10 Σεπτεμβρίου. Για μια άλλη πολιτική, καθώς, εάν συνεχιστεί η ίδια, θα υπάρχει μόνο βαθύτερο σκοτάδι στο βάθος του τούνελ: «Σήμερα, ουσιαστικά ο ένας στους τέσσερις Ελληνες είναι άνεργος. Εάν συνεχιστεί η ίδια υφεσιακή πολιτική, θα φτάσουμε στο να είναι ο ένας στους δύο άνεργος», είπε ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Βαγγέλης Μουτάφης, που συμμετείχε χτες στη σύσκεψη των προέδρων Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη.



Επί δύο ώρες, οι συνδικαλιστές σκιαγραφούσαν την κατάσταση στις περιοχές τους και, με ελάχιστες εξαιρέσεις, η εικόνα που παρουσίασαν ήταν κάτι παραπάνω από ζοφερή. Ορατή ήταν για πρώτη φορά και η αυτοκριτική των εκπροσώπων της μισθωτής εργασίας, καθώς πέραν της παρουσίασης των –δραματικών- προβλημάτων και της διαπίστωσης των κακώς κειμένων, ελάχιστες προτάσεις είχαν για να θωρακίσουν την αγωνιστικότητά τους. Ολοι τους είχαν πλήρη συνείδηση ότι έτσι δεν πάει άλλο –«φτάνει πια», είναι ένα ακόμη σύνθημα του συλλαλητηρίου της έκθεσης- ωστόσο έκδηλη ήταν η αγωνία τους για το αν θα ανταποκριθεί ο κόσμος της εργασίας στο κάλεσμά τους και θα διατρανώσει μαχητικά -και ειρηνικά- την αντίθεσή του στην πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας. Ολοι τους αντιλαμβάνονται ότι αυτήν τη φορά το συλλαλητήριο δεν μπορεί να είναι μια καθιερωμένη επετειακή εκδήλωση των συνδικάτων, δε φάνηκε, όμως, να ξέρουν πώς μπορούν να συσπειρώσουν το φοβισμένο και αγανακτισμένο κόσμο, πώς να διοχετεύσουν αυτόν το φόβο και την αγωνία σε μια αποτελεσματική αντίσταση. «Πρέπει αυτό το συλλαλητήριο να είναι διαφορετικό από τα άλλα», είπε η αναπληρώτρια γραμματέας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, αλλά κι αυτή δεν κατάφερε να περιγράψει το πώς θα είναι αυτό το διαφορετικό.



Διάχυτη ήταν στη σύσκεψη των εργατικών κέντρων και η αγωνία για την ενότητα του έστω αποδυναμωμένου συνδικαλιστικού κινήματος, ωστόσο για μια ακόμη φορά η ενότητα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης δε θα υπάρξει. Το ΠΑΜΕ ανακοίνωσε, ως είθισται, ότι θα κατεβάσει μόνο του τους δικούς του στο συλλαλητήριο, ενώ, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, χωριστά θα κατέβει και πάλι ο αναρχοαυτόνομος χώρος και οι «Αγανακτισμένοι». Το «η ισχύς εν τη ενώσει» δε θα το δούμε ούτε και φέτος.



Η ληστεία της εκ περιτροπής εργασίας



Παρ' όλα αυτά, τα περισσότερα προβλήματα είναι κοινά. Σχεδόν σε όλους τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας και σε όλους τους κλάδους η ανεργία καλπάζει –και κυμαίνεται μεταξύ 25% και 35%- και οι «κανονικές» σχέσεις εργασίας είναι υπό εξαφάνιση: 5.500% (!) έχει αυξηθεί η εκ περιτροπής εργασία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ, ενώ –και ελλείψει ελεγκτικών μηχανισμών- πολλές επιχειρήσεις την επιβάλλουν κόντρα στο πνεύμα και το γράμμα του νόμου. Μάλιστα, όπως κατήγγειλε ο Μάκης Κούρας της ΔΑΚΕ (σ.σ. προσκείμενη στη Νέα Δημοκρατία), κάποιοι εργοδότες επιβάλλουν την εκ περιτροπής εργασία για να γλιτώσουν μετά από ένα διάστημα τις αποζημιώσεις των απολύσεων, κάτι που χαρακτήρισε «ληστεία».



Προς το 30% η ανεργία στη Θεσσαλονίκη



Η εικόνα της –μη- εργασίας στο μεγαλύτερο νομό της Βόρειας Ελλάδας, της Θεσσαλονίκης είναι σκοτεινή και τείνει να γίνει δραματική: «Τον Απρίλιο η ανεργία ήταν στο 20,2% κι ένα μήνα αργότερα, το Μάιο, έφτασε στο 22,5%. Η εκτίμησή μας είναι ότι σήμερα έχει ξεπεράσει το 27% και μέχρι το τέλος της χρονιάς θα φτάσει στο 30%». Τα τρομακτικά αυτά νούμερα παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ο οποίος επιτέθηκε στον επιχειρηματικό κόσμο, επειδή, όπως είπε, δεν επένδυσαν παρά ελάχιστα, όλα τα χρόνια της υψηλής κερδοφορίας τους, που έτρεχε με ρυθμό έως και 24%.



«Μαύρος» Εβρος



Ακόμη πιο άγρια είναι τα πράγματα στον Εβρο: «Η κατάσταση είναι μαύρη, όπως ακριβώς μας την άφησε η φωτιά», είπε ο Απόστολος Γκικούδης, πρόεδρος του τοπικού εργατικού κέντρου. Η ανεργία στον ακριτικό νομό έχει ξεπεράσει το 30%, με αύξηση από πέρσι μέχρι φέτος τον Αύγουστο στον αριθμό των δηλωμένων στον ΟΑΕΔ κατά 20%. Επιπλέον, η τοπική αγορά στενάζει, καθώς πλάι στη μείωση της αγοραστικής δύναμης λόγω ανεργίας και μείωσης των μισθών –και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, μέσω της εκτόξευσης της εκ περιτροπής εργασίας- οι Εβρίτες ψωνίζουν πρωτίστως καύσιμα, αλλά και τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης από τις γειτονικές χώρες.



Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στον ακριτικό νομό της Φλώρινας, με μείωση της αγοραστικής δύναμης στην τοπική οικονομία κατά 60%, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του εκεί Εργατικού Κέντρου, Στέφανος Μπύρος. «Τα παιδιά μας φεύγουν μετανάστες, ενώ όσοι προσπαθούν να βρουν δουλειά μέσω ΟΑΕΔ, σκοντάφτουν στις απαρχαιωμένες δομές του και στα αδιαφανή προγράμματά του», ήταν η κραυγή απελπισίας του ομολόγου του από τις Σέρρες, Αρη Απιδόπουλου. Στη Νάουσα, σύμφωνα με τον Σάκη Τσίτση, τους χειμερινούς μήνες η ανεργία ξεπέρασε το 50%, ενώ στην Καστοριά έχει ξεπεράσει… μόνο το 30%, σύμφωνα με τον Γιώργο Μαλέα. Πάντως, ο Μαλέας είχε και κάτι αισιόδοξο να πει, καθώς φαίνεται ότι η νέα γενιά των ανθρώπων που ασχολούνται με τη γούνα ξεπερνάει την «κουλτούρα» της μαύρης εργασίας, που έχει εμπεδωθεί στην περιοχή, κυρίως λόγω της απόλυτης έλλειψης ελέγχων. Για «μαύρη εργασία» κατήγγειλε ο Σάκης Τολιόπουλος της Κοζάνης ακόμη και την κρατική ΔΕΗ, που κλείνει τα μάτια στα καμώματα των εργολάβων της. Στο νομό αυτόν η ανεργία ήταν επισήμως στο 25% το Μάιο, ενώ «από το Σεπτέμβρη θα γίνει το έλα να δεις». Ο κ. Τολιόπουλος επισήμανε και μία άλλη κατηγορία ζορισμένων εργαζομένων, τους... απλήρωτους. «Σε πολλές εταιρίες στον άξονα της Εγνατίας οι εργαζόμενοι είναι 5, 6 και 7 μήνες απλήρωτοι», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι μόνο μέσα στην πόλη της Κοζάνης έχουν κλείσει από την αρχή της χρονιάς 225 καταστήματα.



Η… μονόφθαλμη Χαλκιδική



Μέσα στους τυφλούς ο νομός Χαλκιδικής είναι προφανώς ο μονόφθαλμος, αφού, σύμφωνα με τον Αγγελο Μπράτσα, η ανεργία είναι μόνο... 17%, ενώ σημειώθηκαν πρόοδοι σε σχέση με πέρσι. Πρώτον, οι ξενοδόχοι τήρησαν σε μεγάλο βαθμό τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και περιόρισαν στο νόμιμο 17% τον αριθμό των κακοπληρωμένων «μαθητευόμενων» από την Ανατολική Ευρώπη. Δεύτερον, υπήρξε στη Χαλκιδική εταιρία που όχι απλά δεν απέλυσε, αλλά έκανε και αυξήσεις -3%- η «Ελληνικοί Λευκόλιθοι» στη Γερακινή, ενώ μπαίνει σε φάση υλοποίησης –και παροχής εργασίας- και ο «Ελληνικός Χρυσός». Τρίτον, έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από Ρώσους να αγοράσουν 7.000 στέμματα με θέα στο Αγιον Ορος για να στήνουν μια μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα, η οποία «θα μπορούσε να μηδενίσει την ανεργία στη Χαλκιδική για έξι μήνες το χρόνο». Παρά τα καλά μαντάτα, πάντως, και την αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά 13%, η ανασφάλιστη εργασία κινήθηκε αυτό το καλοκαίρι στη Χαλκιδική μεταξύ 30% και 35%, ενώ ειδικά στα μικρά μαγαζιά –π.χ. μπιτς μπαρ- το ποσοστό ήταν πολλαπλάσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου