oaednews

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Μέτρα 2,7 δισ. ευρώ για την απασχόληση




Πακέτο μέτρων ύψους 3,9 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας για τον επόμενο χρόνο ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Η Επιτροπή αποφάσισε τις βασικές προτεραιότητες για το άμεσο διάστημα, εγκρίνοντας τα νέα μέτρα για την ανεργία, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές Σεπτεμβρίου. 

Σε πρώτη φάση θα διατεθούν 2,7 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα θα βρεθούν με τον επανασχεδιασμό των προγραμμάτων. Τα μέτρα θα χρηματοδοτηθούν κατά 55% από ΕΣΠΑ και 45% από εθνικούς πόρους.

Βαρύτητα θα δοθεί σε προγράμματαδιατήρησης θέσεων εργασίας σε ποσοστό 50% και ενίσχυσης της απασχόλησης καθώς και προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης από 25%. 

Από την εφαρμογή των μέτρων προβλέπεται πως αρχικά θα ωφεληθούν περίπου 600.000 εργαζόμενοι, με τις προοπτικές να στοχεύουν τους 900.000. Το χρονοδιάγραμμα δε που έχει οριστεί είναι συγκεκριμένο, με ορίζοντα υλοποίησης τις αρχές του 2012. 

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από όλα τα συναρμόδια υπουργεία θα συσταθεί για τον συντονισμό, τη διαχείριση και τον έλεγχο όλων των προγραμμάτων.

Παράλληλα, θα ξεκινήσει η υλοποίηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας σε όλες τις περιφέρειες της χώρας για 55.000 ανέργους, για την εξυπηρέτηση των οποίων θα τεθεί σε λειτουργία συμβουλευτικό κέντρο (call center) με 30 γραμμές.

Από την 1η Οκτωβρίου θα τεθούν σε εφαρμογή τα νέα ενιαία προγράμματα κατάρτισης για εργαζομένους και ανέργους με το σύστημα voucher, στα οποία ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να επιλέξει το αντικείμενο και τον Φορέα κατάρτισης, ο οποίος μπορεί να είναι πιστοποιημένα ΙΕΚ, ΚΕΚ, σχολές ΟΑΕΔ, Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών, ΤΕΙ, ΑΕΙ, κλπ.

Με την ψήφιση δε από την Βουλή του νέου πλαισίου για την Κοινωνική Οικονομία και επιχειρηματικότητα στις αρχές Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση του, με προϋπολογισμό ύψους αρχικά 60 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, η οποία στη συνέχεια, θα αυξηθεί κατά 40 εκατ. ευρώ.

Στον ίδιο νόμο περιλαμβάνεται η ρύθμιση για τις αναπτυξιακές συμπράξεις για την έναρξη των Τοπικών Προγραμμάτων στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) με προϋπολογισμό 190 εκατ. ευρώ, ενώ, όπως αποφασίστηκε, τα 30 προγράμματα του ΟΑΕΔ που βρίσκονται σε εξέλιξη θα επιταχυνθούν και θα προστεθούν 8 νέα , μεταξύ των οποίων, το πρόγραμμα «Επιταγή επανένταξης» για την απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας 55-64 ετών σε επιχειρήσεις τοπικής αυτοδιοίκησης, η πρόσληψη 5.000 ανέργων πτυχιούχων ηλικίας μέχρι 35 ετών, η κατάρτιση εργαζομένων για την διαρθρωτική προσαρμογή επιχειρήσεων, επιμήκυνση τουριστικής περιόδου, κλπ. 

Αντιδρά η αντιπολίτευση
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στις αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής για την ανεργία.
Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ κατηγορεί την κυβέρνηση πως παραδίδει τους νέους "βορά" στο κεφάλαιο στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας και προσφέρει στους επιχειρηματίες δισ. ευρώ και πάμφθηνη εργατική δύναμη με όχημα τη μαθητεία.

Επιπλέον, μέσω του μεσοπρόθεσμου προγράμματος μειώνουν κατακόρυφα τους δικαιούχους του επιδόματος ανεργίας και στερούν από εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους το δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Την ίδια ώρα, διατηρείται το επίδομα ανεργίας στο εξευτελιστικό επίπεδο των περίπου 450 ευρώ, με τις ανακοινώσεις να δείχνουν επιπλέον μείωσή του.

"Μέσω αυτών των προγραμμάτων θα γενικεύονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, θα κατοχυρώνονται de facto οι μειώσεις μισθών, αφού οι αμοιβές θα είναι κάτω από την ΕΓΣΕΕ και τις ΣΣΕ και ταυτόχρονα, τα ταμεία του ΟΑΕΔ και της Κοινωνικής Ασφάλισης συνεχώς θα λεηλατούνται από τις γαλαντόμες επιχορηγήσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο, απειλώντας άμεσα την παροχή επιδομάτων και κυρίως συντάξεων", σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Η κυβέρνηση "οδηγεί στη διεύρυνση της ελαστικής εργασίας, στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του κατώτερου εγγυημένου μισθού και επεκτείνει το εμπόριο ελπίδας και το καθεστώς πολιτικής ομηρίας στους νέους και τους ανέργους. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζει φτηνή εργατική δύναμη στις μεγάλες επιχειρήσεις", δήλωσε το μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για "ανακύκλωση της ανεργίας" και όχι την αντιμετώπισή της.
"Οι άνεργοι αγγίζουν το ένα εκατομμύριο του πληθυσμού και προβλέπεται ακραία επιδείνωση της ανεργίας τους χειμερινούς μήνες.

Προγράμματα 5μηνης διάρκειας για 50 έως 70 χιλιάδες πολίτες, που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, δεν αποτελούν παρά «ασπιρίνη» στο τεράστιο αυτό πρόβλημα, που μαστίζει την κοινωνία και διαλύει τον ιστό της", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου