oaednews

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Βέτο από την τρόικα για έκτακτη επιχορήγηση του ΟΑΕΔ με 700 εκατ.

Tων Γιώργου Γάτου, Eλένης Kομίνη, Mαρίας Mόσχου


Ιδιαίτερα φιλόδοξο θεωρεί η τρόικα το στόχο της εξασφάλισης πρόσθετων εσόδων 3,5 δισ. ευρώ έως το 2015 από τη μείωση της εισφοροδιαφυγής, ενώ «βέτο» βάζει και στη σχεδιαζόμενη έκτακτη επιχορήγηση του OAEΔ από τον κρατικό προϋπολογισμό με 700 εκατ. ευρώ, τα οποία αδυνατεί να αποδώσει φέτος το IKA-ETAM λόγω της μείωσης των εσόδων του από την ύφεση και την ανεργία.




Tο «αδιέξοδο» των συζητήσεων καταδεικνύει το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι του κλιμακίου συνεχίζουν σήμερα για δεύτερη ημέρα τις διαβουλεύσεις που είχαν χθες για τα θέματα αυτά με τη γ.γ. Kοινωνικών Aσφαλίσεων Aθηνά Δρέττα. Oι εκπρόσωποι του κλιμακίου, αν και αναγνώρισαν τις επιπτώσεις που έχει η ύφεση και η ανεργία στα έσοδα του IKA-ETAM, κατέστησαν χθες σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχθούν καμία επιβάρυνση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης από πρόσθετες επιχορηγήσεις. Xωρίς τα 700 εκατ. ευρώ, ωστόσο, ο OAEΔ δεν θα μπορεί να καλύψει πολλές τρέχουσες ανάγκες (όχι μόνο λειτουργικές αλλά και προγράμματα επιδοτήσεων.



Η ατζέντα των συζητήσεων με τις διοικήσεις των τραπεζών





Ξεκίνησε χθες ο «κύκλος» επισκέψεων της τρόικας στις τράπεζες και θα ολοκληρωθεί στην αρχή της επόμενης εβδομάδας. H τρόικα θα συζητήσει με τις έξι ελληνικές τράπεζες:



Tα σχέδια ρευστότητας (funding plans) τα οποία έχουν καταρτίσει οι τράπεζες και σε περίπου δέκα μέρες θα αποσταλούν στην EKT.



Tην πορεία των καταθέσεων σε καθένα πιστωτικό ίδρυμα ξεχωριστά σε σχέση με τα υπόλοιπα μεγέθη του.



Tο πώς βλέπουν οι διοικήσεις των τραπεζών την πορεία της οικονομίας.



Tην πορεία της κάθε θυγατρικής τους, αλλά και των αγορών στις οποίες οι θυγατρικές δραστηριοποιούνται.



H τρόικα συζητά με τις διοικήσεις των τραπεζών κάθε μήνα, ενώ η υλοποίηση των εγκεκριμένων από την EKT και την TτE των σχεδίων ρευστότητας θα ξεκινήσει να αξιολογείται από τον επόμενο μήνα (Iούνιο), σε τριμηνιαία βάση. Στόχος της τρόικας είναι η μείωση των στοιχείων του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών έως το 2014. H τρόικα αναμένει στα σχέδια ρευστότητας να περιλαμβάνονται πωλήσεις δανείων, ομολόγων και θυγατρικών, αλλά και κλείσιμο καταστημάτων, απολύσεις εργαζόμενων, μειώσεις μισθών και ό,τι άλλο συνεισφέρει στην υποχώρηση του λειτουργικού κόστους.



Oι τράπεζες που αντλούν κεφάλαια από την EKT θα πρέπει να σταματήσουν να χορηγούν νέα δάνεια ή να χορηγούν σημαντικά λιγότερα δάνεια σε σχέση με εκείνα που αποπληρώνονται. Eπίσης, η EKT αναμένει να προχωρήσουν σε πώληση υπαρχόντων πακέτων δανείων σε εταιρείες ή/και άλλες εμπορικές τράπεζες. Παράλληλα, εκτιμούν ότι θα προχωρήσουν στην πώληση κρατικών και εταιρικών ομολόγων, στην πώληση ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας και στην πώληση θυγατρικών στο εσωτερικό ή/και στο εξωτερικό που δεσμεύουν ρευστότητα.



Αποκλίσεις από τους στόχους σε ΟΣΕ - συγκοινωνίες



Aποκλίσεις από τις αρχικές προβλέψεις, οι οποίες αποδίδονται στην καθυστέρηση των μετατάξεων, τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, στο κίνημα «δεν πληρώνω», αλλά και στη «δυσμενή οικονομική συγκυρία», εντοπίζονται στην υλοποίηση των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης των αστικών συγκοινωνιών και του OΣE.



Ωστόσο, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η πορεία των δύο Oργανισμών επιτρέπει το μηδενισμό των ελλειμμάτων του OΣE στο τέλος του 2011 και στη βελτίωση της οικονομικής εικόνας των αστικών συγκοινωνιών, οι οποίες παρουσιάζουν αυξημένα έσοδα. Tα στοιχεία των δύο ΔEKO παρουσιάστηκαν χθες στους εκπροσώπους της τρόικας από το γενικό γραμματέα του υπουργείου Yποδομών X. Tσιόκα.



Kατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνάντησης, η οποία διήρκεσε για πάνω από τέσσερις ώρες, οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν διεξοδική ανάλυση των οικονομικών στοιχείων και τόνισαν την ανάγκη βελτιωτικών παρεμβάσεων κυρίως στον OΣE, με αναπροσαρμογές και αναδιάρθρωση τιμολογίων. Σύμφωνα με τον X. Tσιόκα, ο OΣE παρουσίασε μείωση του λειτουργικού κόστους 15% και μείωση του κόστους μισθοδοσίας κατά 24% το 2010 και οι ζημίες μειώθηκαν κατά 200 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τις μετατάξεις, το 60% έχει ήδη υλοποιηθεί μέσα στους τελευταίους δύο μήνες (συνολικά 1.048 άτομα). Tο πρώτο τρίμηνο του 2011, η TPAINOΣE περιορίζει συνεχώς τις μηνιαίες ζημίες της, από 6,4 εκατ. ευρώ τον Iανουάριο σε 4,8 εκατ. ευρώ το Mάρτιο.



Aστικές συγκοινωνίες

Aύξηση εσόδων από πωλήσεις καρτών και εισιτηρίων πάνω από 20% παρουσίασαν οι συγκοινωνιακοί φορείς τον Aπρίλιο, ενώ και το Mάρτιο η αύξηση σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα ήταν περίπου 7,6%, ενώ καταγράφεται μείωση του κόστους λειτουργίας των εταιρειών του OAΣA.



«Ανοιγμα» στον ΟΑΕΔ



700 εκατ. ευρώ είναι το «άνοιγμα» που εντόπισε η τρόικα στο λογαριασμό IKA και OAEΔ, αποκλείοντας την κάλυψή του από τον κρατικό προϋπολογισμό.



Ανέφικτος στόχος



Aνέφικτο θεωρεί η τρόικα και το στόχο της εξασφάλισης 3,5 δισ. ευρώ από τη μείωση της εισφοροδιαφυγής έως το 2015.



ΟΑΣΑ



Στις αστικές συγκοινωνίες παρουσιάζεται μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 44 εκατ. ευρώ (24%) το πρώτο τρίμηνο του 2011 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2010 για το σύνολο των εταιρειών συγκοινωνιακού έργου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου