oaednews

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Όχι από την Τρόϊκα στα 700 εκατ. ευρώ που ζητά ο ΟΑΕΔ

Η υστέρηση στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων και η έκτακτη επιχορήγηση 700 εκατ. ευρώ που ζητεί ο ΟΑΕΔ λόγω της μη απόδοσης των εισφορών που (του) παρακρατεί το ΙΚΑ, αποτέλεσαν τα σημεία τριβής της τρόικας με τους αρμοδίους του υπουργείου Εργασίας.



Στο πλαίσιο του περιοδικού ελέγχου των τεχνοκρατών -οι οποίοι προηγούνται των επιτηρητών- είχαν χθες συνάντηση με τη γενική γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Αθηνά Δρέττα.

Να σημειωθεί ότι τα έσοδα του ΙΚΑ σημείωσαν κάμψη κατά 16,5% το α' τρίμηνο του έτους και αυτό «χρεώνεται» στα προγράμματα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών που υλοποιεί ο ΟΑΕΔ, αλλά και στην ύφεση στην οικονομία (διεθνής κρίση, ανεργία, «λουκέτα» και μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος). Ταυτόχρονα, ο ΟΑΕΔ διεκδικεί 700 εκατ. ευρώ από τα 3 δισ. που του οφείλει το Ιδρυμα, ποσό που αθροίστηκε από τις εισφορές που εισπράττει και δεν αποδίδει (αλληλόχρεοι λογαριασμοί).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση δεν επεκτάθηκε στην εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και το οποίο προβλέπει ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας θα εισφέρουν σχεδόν το 1/3 του προγράμματος (6,5 δισ. ευρώ από ένα σύνολο 23 δισ. κατά την 3ετία 2011-13). Η συζήτηση επί του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος θα γίνει σε επόμενη συνάντηση.

Πάντως, οι τεχνοκράτες της τρόικας αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών είσπραξης των εισφορών.

Μγς



1 σχόλιο:

  1. Μην περιμένεις απ΄αυτούς
    καμιά ευαισθησία
    μας θέλουν όλους σαν τ΄αρνιά
    στο κέρδος τους θυσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή