oaednews

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Ένταση στη Βουλή για το 40ωρο


Ενεκρίθησαν επί της αρχής από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, κατά πλειοψηφία, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, όπως και το άρθρο 41, το οποίο προβλέπει τη διεύρυνση του ωραρίου των δημοσίων υπαλλήλων στις 40 ώρες εβδομαδιαίως. Το εν λόγω νομοσχέδιο ενεκρίθη παράλληλα και από τη Ν.Δ. και από τον ΛΑ.Ο.Σ..


Κατά τη σημερινή τρίτη συνεδρίαση της επιτροπής που εξετάζει το νομοθέτημα, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν εκ νέου ότι το καταψηφίζουν επί της αρχής του, ενώ η Ν.Δ. και ο ΛΑ.Ο.Σ. ξεκαθάρισαν ότι ψηφίζουν υπέρ της ρύθμισης για το ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής, ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρ. Ζώης, είχε καταλογίσει στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση «επικοινωνιακά παιχνίδια», με αιχμή την πρόβλεψή του ότι θα εξοικονομηθούν 45.000 θέσεις εργασίας λόγω της διεύρυνσης του ωραρίου των δημοσίων υπαλλήλων.

Είχε αναφέρει: «Όσο δεν μας το αποδεικνύετε, εμείς θα σας λέμε ''όχι''. Αυτό δεν προκύπτει από πουθενά».

Σήμερα, ο κ. Ζώης εξήγησε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει το σχετικό άρθρο, τονίζοντας, όμως, ότι επιμένει να διαφωνεί με τα όσα ισχυρίζεται ο υπουργός, για το όφελος που θα αποκομίσει το Δημόσιο, ζητώντας περαιτέρω τεκμηρίωση και επισημαίνοντας πως και στην Ολομέλεια, εφόσον ο υπουργός φέρει θετικές αλλαγές, η Ν.Δ. θα τις στηρίξει.

Με αφορμή τη στάση αυτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, αφού κατηγόρησε όλα τα κόμματα για την αρνητική θέση επί της αρχής του νομοσχεδίου, είπε προς τη Ν.Δ. πως η στάση της σχετικά με το άρθρο 41 για το ωράριο συνιστά ακόμη μία αντίφαση.

Εξήγησε, δε, πως δεν θα επιδιώξει να τεκμηριώσει το στοιχείο που αφορά σε εξοικονόμηση 45.000 θέσεων, λόγω της αύξησης του ωραρίου, «γιατί ποτέ δεν είπαμε πως φέρνουμε τη ρύθμιση, για να εξοικονομήσουμε 45.000 θέσεις. Και 10 να εξοικονομούσαμε, θα τη φέρναμε. Για μας είναι θέμα αρχής. Γιατί είναι μια διάταξη δικαιοσύνης».

Ο κ. Ραγκούσης, αφού ανέφερε πως από την επικοινωνία με τη δημόσια διοίκηση είναι πεπεισμένος ότι η πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων δεν έχει αντίρρηση με τη διάταξη αυτή, επεσήμανε πως η στάση της Ν.Δ. αποτελεί ακόμη μία απόδειξη της αντίφασης που εκδηλώνεται από τη βασική επιλογή της Ν.Δ. και κυρίως του προέδρου του κόμματος να μην προτάξει το εθνικό συμφέρον, ούτε καν το παραταξιακό, αλλά το προσωπικό του.

«Δεν είναι μομφή αλλά πολιτική εκτίμηση και το αιτιολογώ. Αν η Ν.Δ. ήθελε την εξουσία, δεν θα πήγαινε τη χώρα σε εκλογές. Δεν της την πήρε κανείς, ο πρώην πρωθυπουργός πήγε σε εκλογές, γνωρίζοντας ότι θα παραδώσει την εξουσία, και την παρέδωσε μπροστά στην απόλυτη βεβαιότητά του, ότι ήταν παντελώς αδύναμος να διαχειριστεί την κρίση χρέους, που ήξερε ότι ήταν θέμα εβδομάδων ή μηνών να ξεσπάσει. Γι' αυτό λέω ότι δεν είναι παραταξιακό. Άρα, η επιλογή που έχει γίνει είναι να προτάσσονται μικροπολιτικοί υπολογισμοί, ξεπερασμένοι και που δεν αφορούν την κοινωνία και που φέρνει τέτοιου τύπου εξελίξεις. Η συντηρητική παράταξη νομίζω ότι θα ταλαιπωρηθεί πολύ καιρό ακόμη, γιατί αυτή η αφετηρία όρισε έναν δρόμο που δυστυχώς τίποτα δεν δείχνει ότι μπορεί να αλλάξει. Και θα το δούμε στο μεσοπρόθεσμο και σε άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες για μείζονα που αφορούν αυτή καθαυτή την οικονομική επιβίωση της Ελλάδας».

Απαντώντας ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε ότι είναι αδιανόητο να ισχυρίζεται ο κ. Ραγκούσης όλα αυτά, ιδίως μετά τα προχθεσινά «αποκαλυπτήρια» του Ντομινίκ Στρος Καν.

«Καθένας τώρα γνωρίζει ότι ο κ. Παπανδρέου, αφού διέσυρε τη χώρα διεθνώς, εκβίασε εκλογές, κατά τις οποίες ο μεν κ. Καραμανλής είπε την αλήθεια, ο δε κ. Παπανδρέου εξαπάτησε πολιτικώς τον ελληνικό λαό. Και ποιος μιλάει για στείρα αντιπολίτευση; Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. του κ. Παπανδρέου σε πεντέμισι χρόνια ψήφισε μόνο πέντε νομοσχέδια. Με αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον κ. Σαμαρά, η Ν.Δ. έχει ψηφίσει τα δύο τρίτα των νομοσχεδίων του ΠΑ.ΣΟ.Κ.» είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου