oaednews

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Ο Διοικητής του ΟΑΕΔ Hλίας Kικίλιας, στην "Deal"


Mε πέντε νέα προγράμματα στην αγορά εργασίας

Το σχέδιο δράσης του Οργανισμού με τη συνταγή άμυνας

Oι επιδοτήσεις επιχειρήσεων για τη διατήρηση θέσεων εργασίας

Tα προγράμματα είναι η άμυνά μας. M' αυτά καταφέραμε να συγκρατήσουμε την ανεργία με 2 έως 3 μονάδες

O αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων τον Iανουάριο ανήλθε σε 258.281 άτομα - μειωμένος κατά 7,06% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο

Άμυνα, απέναντι στο τσουνάμι της ανεργίας, αποτελούν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, όπως τονίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Deal» ο διοικητής του Οργανισμού, κ. Ηλίας Κικίλιας. Όπως επισημαίνει, «με τα προγράμματα του Οργανισμού έχουμε καταφέρει να συγκρατήσουμε την ανεργία δύο με τρεις μονάδες».

Tης Σίσσυς Σταυροπιεράκου

Ο κ. Κικίλιας παραδέχεται ότι η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις, ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ, ως προς το ύψος του επιδόματος ανεργίας. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι η στατιστική έχει δείξει ότι οι κοινωνικές παροχές και τα επιδόματα στην Ελλάδα δεν πηγαίνουν κατά μέσο όρο σε αυτούς, που τα έχουν πραγματική ανάγκη.Tην ίδια στιγμή, συνεχίζει την ανοδική της πορεία η ανεργία, καθώς βάσει των στατιστικών στοιχείων του ΟΑΕΔ, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έφθασαν τον Ιανουάριο τα 834.290 άτομα, εκ των οποίων, οι 689.558 επιδοτούνται ή δηλώνουν πως αναζητούν εργασία, ενώ 144.734 άνεργοι που βρίσκονται στους καταλόγους του Οργανισμού δηλώνουν πως δεν αναζητούν εργασία. Από τα 689.558 άτομα, που σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ ανήκουν στην κατηγορία «εγγεγραμμένοι άνεργοι», 295.529 είναι άνδρες (ποσοστό 42,86%) και 394.029 είναι γυναίκες (ποσοστό 57,14%). Τον Ιανουάριο, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 5,51% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ποια είναι τα νέα προγράμματα, που πρόκειται να υλοποιηθούν το 2005, για την ενίσχυση της απασχόλησης;

Με πέντε νέα προγράμματα, ο ΟΑΕΔ επιχειρεί να παρέμβει στην αγορά εργασίας, ενισχύοντας την απασχόληση, περιορίζοντας τις απολύσεις, επιδοτώντας τη διατήρηση θέσεων εργασίας, επιμηκύνοντας την περίοδο λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων, βοηθώντας την επιχειρηματικότητα των νέων επιστημόνων, στηρίζοντας την προσαρμογή των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα και υποστηρίζοντας ειδικές κατηγορίες του ενεργού πληθυσμού. Ταυτοχρόνως, ενισχύει την κατάρτιση και επανακατάρτιση εργαζομένων και εφαρμόζει δράσεις επαγγελματικής εκπαίδευσης και πρακτικής άσκησης νέων, με βάση το δυαδικό σύστημα μαθητείας. Εντός του 2011, σταδιακά, πρόκειται να ενεργοποιηθούν τα εξής προγράμματα:

1. «Επιταγή Επανένταξης» με μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης για 10.000 ανέργους,

2. Απασχόλησης 5.000 ανέργων ηλικίας 55-64 ετών σε επιχειρήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

3. Διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 70.000 ανέργων σε τουριστικές επιχειρήσεις εποχικής και συνεχούς λειτουργίας, έτους 2011 και διατήρησης 10.000 θέσεων εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών,

4. Επιχορήγησης Επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,

5. Απασχόλησης απόφοιτων δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, που το πρόγραμμα σπουδών τους εμπεριέχει θεωρητική εκπαίδευση στο σχολείο και θεσμοθετημένη πρακτική άσκηση σε εργοδότες, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας. Ταυτοχρόνως, ο ΟΑΕΔ θα συμμετάσχει στην εφαρμογή των Τοπικών Ολοκληρωμένων Δράσεων Απασχόλησης του υπουργείου Εργασίας.
Ποια είναι τα αποτελέσματα των προγραμμάτων που ήδη εφαρμόζονται;

Μέχρι τώρα, τα εφαρμοζόμενα προγράμματα έχουν αποδώσει τα εξής: · Τη διατήρηση 282.000 θέσεων εργασίας,

· Την ένταξη περισσότερο από 58.000 ανέργων σε θέσεις εργασίας ή σε νέες ευκαιρίες επιχειρηματικότητας μικρής κλίμακας,

· Τη διεύρυνση της εποχικής απασχόλησης στον τουρισμό κατά 54.000 θέσεις εργασίας,

· Τη φοίτηση - στον τομέα της Αρχικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νέων - 11.500 σπουδαστών σε 52 Σχολές Μαθητείας και 2.600 σπουδαστών σε 31 Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ).

Πέραν αυτών το επόμενο διάστημα αναμένεται:

· Η κατάρτιση περίπου 125.000 εργαζομένων σε επιχειρήσεις, μέσω του Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (Λ.Α.Ε.Κ. 0,45%) έτους 2011 και σχεδόν 35.000 εργαζομένων σε μικρές επιχειρήσεις (1-25 εργαζομένων), μέσω της χρηματοδότησης του Λ.Α.Ε.Κ.

· Η επαγγελματική κατάρτιση περίπου 65.000 εργαζομένων, μέσω των προγραμμάτων διαρθρωτικής προσαρμογής επιχειρήσεων, μέχρι τα μέσα του 2012.

Πόσο σας τρομάζει η αυξανόμενη ανεργία;

Δεν αμφισβητεί κανείς ότι η αύξηση της ανεργίας αποτελεί μία πραγματικότητα, που είναι αποτέλεσμα της βαθιάς οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, εάν ρίξουμε μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία θα εξάγουμε σημαντικά συμπεράσματα. Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων τον Ιανουάριο ανήλθε σε 258.285 άτομα, μειωμένος κατά 19.619 άτομα, ποσοστό -7,06%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Δεκέμβριο. Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, το ποσοστό 57,21% είναι κοινοί επιδοτούμενοι, το ποσοστό 29,27% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, το ποσοστό 10,11% είναι εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι, το ποσοστό 3,10% είναι Οικοδόμοι επιδοτούμενοι, το ποσοστό 0,20% είναι λοιποί επιδοτούμενοι και το ποσοστό 0,10% είναι εκπαιδευτικοί επιδοτούμενοι. Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου ανέρχεται σε 56.011, το 45,58% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας, λόγω λήξεως συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Το μέγεθος αυτό είναι αυξημένο κατά 6,58%, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010 (52.552) και μειωμένο κατά –7,38% από τον προηγούμενο μήνα Δεκέμβριο (60.476).



3 σχόλια:

  1. "η στατιστική έχει δείξει ότι οι κοινωνικές παροχές και τα επιδόματα στην Ελλάδα δεν πηγαίνουν κατά μέσο όρο σε αυτούς, που τα έχουν πραγματική ανάγκη."αλήθεια είναι αυτό κ. ΔΙοικητά οι κοινωνικές παροχές και οι παροχές γενικά και οι μίζες και τα λαδώματα πανε στους επιτήδειους, που ξέρουν να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό τόσα χρόνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν κατάλαβα ωστόσο τι σημαντικό συμπέρασμα εξάγει ο κ. Διοικητής από τα στατιστικά?? δεν μας λέει , οπότε βγάζουμε εμείς τα δικά μας. Η ανεργία αυξάνετε συνέχεια παρά τα αναχώματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτή η διοίκηση του ΟΑΕΔ και αυτή η Κυβέρνηση απλά λένε την αλήθεια και αυτό γίνετε αντικείμενο εκμετάλευσης πολλές φορές. Πρέπει να παραδεχτούμε όπως είπε και ο κ. Κουτρουμάνης στη Βουλή ότι μειώθηκε ο ρυθμός αύξησης της ανεργίας. Αυτό είναι πολύ δύσκολο μέσα σ αυτή την οικονομική κρίση και φυσικά χωρίς την εύκολη λύση των χιλιάδων stage. Ετσι για να ξέρουμε τι λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή