oaednews

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

«Μόλυνση είναι η ανεργία»



3.000 κάτοικοι της Χαλκιδικής ζήτησαν χθες να προχωρήσει η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της περιοχής

Περισσότεροι από 3.000 κάτοικοι της Βόρειας Χαλκιδικής με παλμό, ζωντάνια, αλλά και αγωνία για το μεροκάματο, συγκεντρώθηκαν χθες στο Παλαιοχώρι Αρναίας και ζήτησαν να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό η ορθολογική αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της περιοχής.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Σκουριές, Χρυσός, Ευημερία - Κάτω τα χέρια από τα μεταλλεία» και «Η μεγαλύτερη μόλυνση είναι η ανεργία», το πλήθος που μετείχε στο συλλαλητήριο της Πρωτοβουλίας Πολιτών Δήμου Αριστοτέλη, απαίτησε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και το αρμόδιο υπουργείο να εκδώσει τις απαραίτητες άδειες ώστε να προχωρήσει η επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.». Κοινή πεποίθηση των συγκεντρωμένων ήταν πώς η αξιοποίηση των κοιτασμάτων χρυσού θα ωθήσει την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και θα δώσει δουλειά σε εκατοντάδες νέους άνεργους. Προϋπόθεση όπως είπαν είναι η διασφάλιση των αυστηρότερων προδιαγραφών προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος, για τα οποία έχουν πειστεί ότι θα πραγματοποιηθούν από τον επενδυτή.

«Φτάνει πια»

«Ο κόσμος δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Ο Μάρτιος είναι ένας κρίσιμος μήνας. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Επτά χρόνια είναι πάρα πολλά για να βγουν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις. Φτάνει πια», επισήμανε ο δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Χρήστος Πάχτας, προειδοποιώντας παράλληλα την κ. Τ. Μπιρμπίλη πως «δεν μπορεί συνεχίζει αυτή την παρελκυστική πολιτική.

Θα πρέπει να καταλάβει ότι έχει την ευθύνη να σταθεί στο ύψος των καιρών και των περιστάσεων και να τελειώσει τη δουλειά. Διαφορετικά θα πάμε όλοι οι μεταλλωρύχοι της περιοχής και θα συγκεντρωθούμε έξω από το υπουργείο της». Ο κ. Πάχτας είπε επίσης πως είναι ψευτοδίλημμα και παραπλάνηση του κόσμου τον οποίο κάποιοι τρομοκρατούν, η άποψη ότι η ανάπτυξη των μεταλλείων θα είναι καταστροφή. «Το δίλημμα που τίθεται είναι ανάπτυξη της μεταλλευτικής δραστηριότητας με προστασία και του φυσικού περιβάλλοντος ή εγκατάλειψη του τόπου», ανέφερε και συμπλήρωσε «η υπόθεση έχει ξεφύγει από το επιστημονικό επίπεδο και έχει διολισθήσει στο πολιτικό, το παραπολιτικό και στον ανταγωνισμό οικονομικών συμφερόντων, με αποτέλεσμα να χάνεται ο κύριος στόχος που είναι η προστασία του περιβάλλοντος.


Κι αυτό πρέπει να το προσέξει η υπουργός Περιβάλλοντος». Ο αντιδήμαρχος Αριστοτέλη και εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Πολιτών, Βασίλης Μοσχόπουλος είπε πως η κινητοποίηση είχε ηχηρά μηνύματα προς τρεις αποδέκτες: «Πρώτα την πολιτεία, που κωλυσιεργεί. Έπειτα τους αντιδρώντες, που είναι μια ισχνή μειοψηφία αυτόκλητων σωτήρων και με τη στείρα τους άρνηση έχουν μετατρέψει ένα πανέμορφο τοπίο σε καταφύγιο περιθωριακών. Και τέλος την επιχείρηση, από την οποία διεκδικούμε αντισταθμιστικά οφέλη, ταμείο αποκατάστασης πρασίνου και θέσεις εργασίας από την περιοχή».

Υπέρ της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή τάχθηκε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκδικής. «Εχουμε πειστεί για τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος. Μια επένδυση που θα δημιουργήσει 1.238 νέες θέσεις εργασίας και άλλες 2.500 δορυφορικές, σε μια περιοχή με ανεργία κοντά στο 30%, δεν μπορεί να μας βρίσκει αντίθετους», είπε ο κ. Αγγελος Πράτσας, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γ. Γλυνιαδάκης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Μεταλλεία, τα Λατομεία και τα Λιγνιτορυχεία της χώρας. Στήριξη στην επένδυση παρείχαν με ψηφίσματα και αντιπροσωπίες από τις 12 (σε σύνολο 16) κοινοτήτων του Δήμου Αριστοτέλη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου