oaednews

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Στην Ξάνθη το πλέον έντονο πρόβλημα ανεργίας




   Στην κατηγορία που παρουσιάζει "τα πλέον έντονα προβλήματα" κατατάσσεται η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε ό,τι αφορά στην ανεργία, αναφέρεται σε έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας Θεόδωρου Τσέκου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, σε απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μάντατζη. 

    Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όμως αποτελεί και την "πλέον απειλούμενη Περιφέρεια της Χώρας", με κριτήριο την έκθεση στον κίνδυνο της φτώχειας. Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του κ. Τσέκου, "η κατάσταση αυτή συνδέεται με τον ακριτικό και συνοριακό χαρακτήρα (κάτι που από μειονέκτημα μπορεί να μεταβληθεί σε πλεονέκτημα λόγω διεύρυνσης της ΕΕ), με τη σημαντική σημασία του πρωτογενή τομέα τόσο στη διαμόρφωση του ΑΕΠ όσο και στην απασχόληση, με την αποβιομηχάνιση των τελευταίων ετών, καθώς και με τη βραδύτητα προσαρμογής του παραγωγικού προτύπου και του προτύπου απασχόλησης της Περιφέρειας στις απαιτήσεις της αγοράς".
 

    "Η πολιτική αύξησης των νέων και αναπλήρωσης των απολεσθεισών θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα, πρέπει να στηρίζεται στην ενδυνάμωση τάσεων προσαρμογής του προτύπου απασχόλησης σε μια σύγχρονη οικονομία μέσα από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και κλάδων που πλήττονται, την προσέλκυση βιώσιμων επιχειρήσεων στην Περιφέρεια και κινητοποίηση της ενδογενούς επιχειρηματικότητας", αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων. Σημειώνει επίσης ότι κύριοι άξονες της στρατηγικής για τη μείωση του αριθμού των ανέργων και του κινδύνου έκθεσης στη φτώχεια είναι η επαγγελματική κατάρτιση και η δια βίου μάθηση του εργατικού δυναμικού, η ενίσχυση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας ομάδων που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα (γυναίκες, νέοι, μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες).
 

   
 

    Κ. Βλαχοδήμου  ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου