oaednews

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Ερχεται άμεσα νέο κύμα πτωχεύσεων στις μικρομεσαίες και αύξηση ανεργίας


Τι αποκαλύπτει η ετήσια μελέτη της γερμανικής Creditreform για την Ελλάδα
Του Λεωνιδα Στεργιου
Κατακόρυφη αύξηση των πτωχεύσεων και της ανεργίας αναμένεται φέτος στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες της νότιας Ευρώπης, οι οποίες χτυπήθηκαν με διαφορά φάσης σχεδόν δύο ετών από την πιστωτική κρίση.
Σύμφωνα με στοιχεία της «Κ», μόνο στα πρωτοδικεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά έχουν κατατεθεί περισσότερες από 1.000 αιτήσεις για υπαγωγή εταιρειών στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, ενώ ο τζίρος στην αγορά μειώνεται και οι επισφάλειες των επιχειρήσεων αυξάνονται. Το 2010 είχαν καταγραφεί 355 πτωχεύσεις, βάσει στοιχείων της ICAP.
Επίσης, η ετήσια μελέτη της γερμανικής Creditreform, που παρουσιάζεται στην Ελλάδα κατά αποκλειστικότητα από την ICAP, δείχνει τι πρόκειται να ακολουθήσει τους επόμενους μήνες: «λουκέτα» μικρομεσαίων επιχειρήσεων κυρίως από τον κλάδο των υπηρεσιών.
Σήμερα ο αριθμός των πτωχεύσεων στην Ελλάδα το 2010 ήταν ίδιος με εκείνον του 2009. Σύμφωνα με την ICAP, αυτό οφείλεται σε δύο λόγους:
Πρώτον, τα λουκέτα στην Ελλάδα αφορούν κυρίως μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που στο σύνολό τους δεν υπάγονται εύκολα στη διαδικασία της πτώχευσης, αλλά προχωρούν ως επί το πλείστον σε εθελοντικό τερματισμό των εργασιών. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες χώρες του Νότου.
Δεύτερον, τα δύσκολα για τις ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται μπροστά, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει η συνεχής και σε ανησυχητικό βαθμό αύξηση των επισφαλειών.
Δυσμενείς προβλέψεις
Ο κ. Γιάννης Εφραιμίδης, εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου ICAP, επισημαίνει ότι «οι καταγεγραμμένες 355 πτωχεύσεις στην Ελλάδα για το έτος 2010 είναι φαινομενικά ιδιαίτερα χαμηλές σε σύγκριση με όλες τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Η πραγματικότητα είναι ότι πλήθος ελληνικών επιχειρήσεων, ειδικά μικρομεσαίων και ελεύθερων επαγγελματιών, διακόπτουν οριστικά τις εργασίες τους χωρίς να κηρυχθούν δικαστικά σε πτώχευση. Συνεπώς, πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα οδηγούνται σε παύση λειτουργίας, χωρίς ωστόσο να καταγράφονται ως πτωχευμένες. Επιπλέον, τα ποσοστά ασυνέπειας (επισφάλειες) των ελληνικών επιχειρήσεων εμφανίζουν σημαντική αύξηση κατά 32% το 2010 σε σχέση με το 2009, φτάνοντας στο 6,10% έναντι 4,65% το 2009. Η τάση αυτή, δηλαδή η αύξηση της ασυνέπειας, αναμένεται να συνεχιστεί και σύμφωνα με μελέτες της ICAP εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε επίπεδα της τάξης ίσως και πάνω από 8% για το 2011».
Η πτωτική αυτή τάση του κύκλου εργασιών και των κερδών συνεχίστηκε και το 2010, αφού, με βάση τις πρώτες ενδείξεις (από δείγμα 1.050 εταιρειών με ισολογισμούς που λήγουν στις 30.6.2010), οι πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά 5,5%, ενώ η κερδοφορία συρρικνώθηκε και πάλι κατά 57%.
«Με βάση τις εξελίξεις αυτές, είναι δεδομένο ότι οι επισφάλειες για ένα μεγάλο ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων θα αυξηθούν, ενώ η πιστοληπτική ικανότητα πολλών εταιρειών πιθανότατα θα επιδεινωθεί», σημειώνει ο κ. Εφραιμίδης.
Στην Ευρώπη, ο τομέας των υπηρεσιών ήταν αυτός που σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση εταιρικών πτωχεύσεων (37,6% το 2010 έναντι 37,2% το 2009). Τα στοιχεία αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τη χρονιά που μας πέρασε «χτυπήθηκαν» περισσότερο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες μπόρεσαν να επωφεληθούν λιγότερο από την οικονομική ανάκαμψη.
Οι ΗΠΑ «ζηλεύουν» την Ευρώπη
Στη Δυτική Ευρώπη ο αριθμός των πτωχεύσεων το 2010 μειώθηκε, όμως το άθροισμά τους είναι το δεύτερο υψηλότερο μέσα στα τελευταία 10 χρόνια (175.677, δηλαδή μόλις 1,4% χαμηλότερα από το αρνητικό ρεκόρ των 178.235 του 2009). Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να «ζηλέψουν» αυτήν τη στιγμή την Ευρώπη, μια και η οικονομία τους με το δημοσιονομικό έλλειμμα να φτάνει στο 100% του ΑΕΠ δεν δείχνει να μπορεί να ανακάμψει σύντομα. Τα σημάδια είναι αρνητικά και όσον αφορά στην ανεργία, με τους ανέργους να έχουν φτάσει συνολικά τα 8,4 εκατομμύρια, στη χειρότερη απ' ό,τι φαίνεται κρίση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρ' όλα αυτά, η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη για τις εταιρικές πτωχεύσεις απ' όσο αυτές σε ιδιωτικό επίπεδο. Ετσι σημειώθηκε πτώση των πτωχεύσεων κατά 5,8%, καθώς το 2010 πτώχευσαν 57.300 επιχειρήσεις έναντι 60.800 το 2009. Παρά τη βελτίωση αυτή, όμως, ο απόλυτος αριθμός παραμένει ο δεύτερος υψηλότερος από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έως σήμερα. Σαν βασικότερα δομικά προβλήματα, αίτια της κρίσης, ξεχωρίζουμε την καθοδική πορεία της βιομηχανίας και των κατασκευών, αλλά και τη δυσκολία εύρεσης κεφαλαίων για τους επιχειρηματίες λόγω της διστακτικότητας των τραπεζών.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_13/03/2011__435666

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου