oaednews

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Περικοπές 500 εκατ. εκ... παραδρομής στα επιδόματα ανεργίας!

ΥΠΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ


Του ΜΠΑΜΠΗ ΑΓΡΟΛΑΜΠΟΥ agrolabos@hotmail.com

Μέτωπο της υπουργού Λούκας Κατσέλη και με τον Γιώργο Προβόπουλο: Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δίνουν στρεβλή εικόνα για την αγορά εργασίας, υποστηρίζει το αρμόδιο υπουργείο

Λάθος στοιχεία, πρόχειρες εκτιμήσεις ακόμη και παραδρομές εντοπίζει στο μνημόνιο η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, ενόψει του επόμενου γύρου των συνομιλιών με την τρόικα. Οι παραδοχές στις οποίες στηρίχτηκαν οι προβλέψεις για την ύφεση και τις επιπτώσεις στην αγορά εργασίας επανεξετάζονται μία προς μία, καθώς πολλές από αυτές θεωρούνται εσφαλμένες, και αν δεν αλλάξουν σύντομα εκτιμάται ότι θα επιδεινώσουν και το πρόβλημα της ανεργίας και την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων. Εκτός από τις κρίσιμες παραδοχές, υπό αμφισβήτηση μπαίνει και η πρόβλεψη του μνημονίου για την περικοπή 500 εκατ. ευρώ από τα επιδόματα ανεργίας.



- Η πρόβλεψη ότι η ανεργία θα κινηθεί φέτος στο 14,5% θεωρείται πλέον ξεπερασμένη, καθώς στο κλείσιμο του 2010 η ανεργία αποτυπώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στο 14,8%. Για τα ταμεία οι απώλειες από τις εισφορές υπολογίζονται σε πάνω από 200 εκατ. ευρώ για κάθε επιπλέον μονάδα καταγεγραμμένης ανεργίας. Το πρόβλημα όμως καθίσταται μεγαλύτερο και πιεστικότερο για τον ΟΑΕΔ, καθώς δεν διαθέτει αποθεματικά και τα επιδοτούμενα προγράμματα εξυπηρετούνται από τον αλληλόχρεο λογαριασμό που διατηρεί με το ΙΚΑ. Επιπλέον, το 2012 ο οργανισμός, σύμφωνα με το μνημόνιο, θα πρέπει να περικόψει δαπάνες της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ. Η πρόβλεψη αυτή εκτιμάται ότι είναι αδύνατον να υλοποιηθεί κάτω από τις παρούσες συνθήκες.



Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη έθεσε την προηγούμενη εβδομάδα εκ νέου το θέμα των περικοπών του ΟΑΕΔ στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και συμφώνησαν να ζητηθεί επανεξέταση της σχετικής πρόβλεψης στην επόμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Το ποσό των 500 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν είχε συζητηθεί σε καμία από τις προηγούμενες συναντήσεις με τους επικεφαλής του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και του ΕΚΤ ούτε και των τεχνικών κλιμακίων. Σε σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη στο υπουργείο Εργασίας υπό τον αναπληρωτή υπουργό Γ. Κουτρουμάνη και τον υφυπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, με τη συμμετοχή των γενικών γραμματέων των δύο υπουργείων και υπηρεσιακών παραγόντων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, συζητήθηκαν όλες οι εκδοχές για την αναφορά. Το συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι η επίμαχη πρόβλεψη περιελήφθη από παραδρομή. Τι συνέβη αναμένεται να αποσαφηνιστεί στην επόμενη συνάντηση με την τρόικα. Εάν όμως αυτή η παραδρομή δεν διορθωθεί, ο οργανισμός θα βρεθεί σε αδυναμία καταβολής επιδομάτων.



- Παράλληλα με το θέμα του ΟΑΕΔ και των επιδομάτων ανεργίας η Λούκα Κατσέλη ζήτησε να επανεξεταστούν και όλα τα στοιχεία γύρω από την αγορά εργασίας και το πραγματικό κόστος ανά κλάδο. Το έργο ανατέθηκε στο Παρατηρητήριο Απασχόλησης του ΟΑΕΔ και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, με χρονικό περιθώριο τα τέλη Μαρτίου και την επόμενη επίσκεψη του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας. Τότε θα αξιολογηθεί η ρύθμιση για τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας και αναμένεται κλιμάκωση των πιέσεων για περαιτέρω απορύθμιση. Μέχρι σήμερα έχει αποσταλεί στο ΣΕΕ μόνον μία επιχειρησιακή σύμβαση, αυτή της ΝΕΟΓΑΛ. Ωστόσο, πολλές επιχειρήσεις έχουν επιλέξει την άτυπη επιβολή επιχειρησιακών συμβάσεων, με ή και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Εάν κριθεί ότι η πρόσφατη ρύθμιση της κύβέρνησης δεν έχει αποδώσει, τότε μέχρι τον Ιούλιο θα πρέπει να γίνει νέα νομοθετική ρύθμιση για τη μεγαλύτερη μισθοδοτική ευελιξία στις επιχειρήσεις, με στόχο πάντα την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.



Στο υπουργείο Εργασίας, από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι βασικές παραδοχές που είχε η τρόικα για το κόστος εργασίας είναι εσφαλμένες. Ως βάση ελήφθησαν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τα οποία όμως δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα αλλά τις αμοιβές που ορίζονται από τις συλλογικές συμβάσεις. Αυτές οι προβολές αμφισβητούνται, καθώς εκτιμάται πλέον ότι αποκλίνουν και δίνουν στρεβλή εικόνα της αγοράς. Στην τελευταία έκθεση της ΤτΕ (Φεβρουάριος 2011), η μείωση των ονομαστικών μέσων ακαθάριστων αποδοχών το 2010 υπολογίζεται σε 4,7% έναντι αύξησης 4,6% που καταγράφηκε το 2009. Για το 2011 προβλέπεται μείωση 2,7%. Ο υπολογισμός αυτός έγινε με βάση την Εθνική Συλλογική Σύμβαση και τις κλαδικές του 2010 και παίρνει ως δεδομένο ότι θα δοθούν αυξήσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2011 γύρω στο 1,8%, που προβλέπεται ότι θα είναι ο μέσος πληθωρισμός της ευρωζώνης.



Από τις εκθέσεις πεπραγμένων του ΣΕΕ το 2010, αντιθέτως, φαίνεται ότι η εφαρμογή των συμβάσεων δεν είναι καθολική. Η γκρίζα ζώνη, δηλαδή οι αμοιβές κάτω και από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση, σε ορισμένους κλάδους ξεπερνάει το 30% και το πραγματικό κόστος εργασίας είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό που δίνεται επισήμως.



Πιο κοντά στην πραγματικότητα εκτιμάται ότι κινούνται οι εκτιμήσεις του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ που δείχνουν συμπίεση του κόστους εργασίας γύρω στο 10% μεσοσταθμικά το 2010, οπότε σημειώνεται ραγδαία αύξηση της αδήλωτης εργασίας και των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Κατόπιν αυτών η υπουργός Εργασίας ζήτησε από τον πρόεδρο του ΣΕΕ Μ. Χάλαρη και την επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Αννα Ωρολογά να κάνουν έρευνα πεδίου για το εργατικό κόστος.



Περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, όπως επιμένει η τρόικα, θα επιτείνει το φαινόμενο της παραοικονομίας και παράλληλα θα επιδεινώσει δραματικά τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι πέρυσι, με βάση τις πρώτες συνοπτικές καταστάσεις εσόδων, τα ταμεία είχαν υστέρηση της τάξεως των 2-2,5 δισ. ευρώ (βλ. «Οικονομία»).



Εάν δεν αποκατασταθεί σύντομα η ισορροπία στην αγορά εργασίας και η προβλεπόμενη ροή εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, το πρόβλημα θα μετακυλιστεί ξανά στις δαπάνες, σενάριο που εξετάστηκε ενόψει της κατάρτισης του τριετούς προγράμματος σταθερότητας και απορρίφθηκε κατηγορηματικά από το υπουργείο Εργασίας. Το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θέλει εξοικονόμηση της τάξεως των 8,5 δισ. ευρώ από τις δαπάνες του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης έως και το 2015. Με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών το 1/3 αυτού του στόχου πρέπει να προέλθει από αύξηση των εσόδων (εισφορές) και κατά τα 2/3 από τη μείωση των δαπανών. Οι τελικές επιλογές της κυβέρνησης αναμένονται τις επόμενες μέρες και η πρώτη διαπραγμάτευση με την τρόικα στις αρχές Απριλίου.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου