oaednews

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Αυξάνονται τα «λουκέτα» στο κέντρο της Αθήνας


Ένα στα τρία καταστήματα στο κέντρο της πρωτεύουσας έχει κλείσει το τελευταίο διάστημα, ενώ στους επίσης κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, στην οδό Ακαδημίας και στην οδό Σταδίου, έχει βάλει λουκέτο μία στις τέσσερις επιχειρήσεις. Τα δραματικά αυτά αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης καταγράφει έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Οι επιπτώσεις από το κλείσιμο των καταστημάτων είναι πολλαπλές, με σοβαρότερη την αύξηση της ανεργίας. Από προηγούμενη έρευνα της ΕΣΕΕ προέκυψε ότι θα χαθούν συνολικά περί τις 100.000 θέσεις στο εμπόριο, όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη εκτίναξη της ανεργίας στο 15%. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα μεταξύ 25 Φεβρουαρίου - 7 Μαρτίου και οι περιοχές που επιλέχθηκαν να εξεταστούν είναι το κέντρο της Αθήνας (Ερμού, Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Πατησίων, Σόλωνος, Χαριλάου Τρικούπη, Θεμιστοκλέους, Εμ. Μπενάκη), το Κολωνάκι, η Καλλιθέα, το Μαρούσι, η Ν. Ιωνία, η Κηφισιά, το Χαλάνδρι και ο Πειραιάς. Από τις προαναφερθείσες περιοχές επιλέχθηκαν οι σημαντικότεροι εμπορικοί δρόμοι.

Σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του Αυγούστου, σε όλους ανεξαιρέτως τους εμπορικούς δρόμους η κατάσταση είναι κρισιμότερη, αφού αυξάνονται οι «κενοί» επαγγελματικοί χώροι και τα «λουκέτα».

Σε όλες τις περιοχές εντοπίζονται μια σειρά από κοινά χαρακτηριστικά.

«Βασική διαπίστωση είναι ότι δεν κλείνουν μόνο τα μικρά μαγαζιά. Παράλληλα, τη δραστηριότητά τους διακόπτουν και μεγάλες επιχειρήσεις. Επίσης, σε όλες τις περιπτώσεις καταγράφεται ως κοινό γνώρισμα μια τοπική συγκέντρωση των κλειστών επιχειρήσεων. Εκεί που κλείνει μια επιχείρηση κλείνουν και άλλες. Επιπλέον, οι στοές στο κέντρο της Αθήνας περιλαμβάνουν όχι μόνο κλειστές επιχειρήσεις αλλά επαγγελματικούς χώρους, οι οποίοι παραμένουν αναξιοποίητοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα» δηλώνει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, κ. Β. Κορκίδης.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου