oaednews

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ :«Θα είχε ξεπεράσει το 17% το ποσοστό της ανεργίας αν δεν υλοποιούσαμε τις δράσεις του ΟΑΕΔ για τη στήριξη της απασχόλησης»


«Θα είχε ξεπεράσει το 17% το ποσοστό της ανεργίας αν δεν υλοποιούσαμε τις δράσεις του ΟΑΕΔ για τη στήριξη της απασχόλησης». Με αυτή τη δήλωση η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη παρουσίασε χθες δύο νέα προγράμματα, που μαζί με άλλα πέντε, ήδη, γνωστά προγράμματα του ΟΑΕΔ υπολογίζεται ότι θα «καλύψουν», με 845 εκατ. ευρώ, συνολικά 192.000 άνεργους μέσα στους επόμενους μήνες.
Το πρώτο πρόγραμμα προβλέπει την τοποθέτηση, με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, 55.000 ανέργων (ακόμη και ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων) σε θέσεις κοινωφελούς εργασίας σε συνεργασία με ΟΤΑ, συνδικαλιστικές οργανώσεις κ.α. Το πρόγραμμα ξεκινά στην Α. Μακεδονία και Θράκη και ακολουθούν τα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Οσοι επιλεγούν θα εξασφαλίσουν απασχόληση για πέντε μήνες και θα εισπράττουν επίδομα κοινωνικής εργασίας που θα φτάνει έως τα 625 ευρώ «καθαρά».
Το δεύτερο πρόγραμμα προβλέπει τη στήριξη της απασχόλησης και της κατάρτισης για 37.000 άτομα σε τοπικό επίπεδο, με συνεργασία των 13 περιφερειών και ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Τα άλλα πέντε προγράμματα θα στηρίξουν συνολικά 100.000 θέσεις εργασίας με μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιταγή επανένταξης (για 10.000 άνεργους), την απασχόληση 5.000 άνεργων ηλικίας 55-64 ετών σε ΟΤΑ, την επιχορήγηση της απασχόλησης σε τουριστικές επιχειρήσεις για 80.000 άτομα, την επιδότηση της πρόσληψης 5.000 πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ και την πρακτική άσκηση αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.
«Τα προγράμματα κοστίζουν στο ΙΚΑ, όμως, έχουν μικρότερο κόστος για την πολιτεία απ' ότι η επιδότηση της ανεργίας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουτρουμάνης, υπογραμμίζοντας ότι η ύφεση και η ανεργία έχουν μειώσει -περί το 10% σύμφωνα με εκτιμήσεις- τα έσοδα του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.
"Η" 10/3

Γιώργος Γάτος

1 σχόλιο: