oaednews

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

«Η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή είναι έννοιες αλληλένδετες»



Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λούκα Κατσέλη, απόψε κατά την τελετή της βράβευσής της κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, «Προσωπικότητες 2010» δήλωσε ότι:  «Η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή είναι έννοιες αλληλένδετες, καθώς δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συνοχή και αντίστροφα».
Η κα Κατσέλη, βραβεύτηκε για την προώθηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών της σχετικά με τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών προς τις τράπεζες, καθώς και την άρση του καμποτάζ, από τη θέση της Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
zoygla.gr

Περίθαλψη και άδεια διαμονής με λιγότερες ημέρες εργασίας


Του Γιώργου Γάτου
Με λιγότερα ένσημα (50 αντί για 80) θα έχουν από φέτος «κάλυψη» για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσοι μένουν άνεργοι, ενώ με λιγότερες ημέρες εργασίας θα μπορούν να ανανεώσουν την άδεια παραμονής και εργασίας τους και οι μετανάστες.
Τα δύο μέτρα - «ανάχωμα» στην απώλεια δικαιωμάτων που προκαλεί σε πολλές κατηγορίες εργαζομένων η αυξανόμενη ανεργία και η ύφεση στην οικονομία, θεσμοθετεί μέσα στο Μάρτιο η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Οπως προαναγγέλλει στην «Η» ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης «και τα δύο αυτά μέτρα θα συμπεριληφθούν στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ και τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις».
Διατάξεις
Για τις τελικές διατάξεις που θα ισχύσουν ειδικά για τους νόμιμα διαμένοντες και απασχολούμενους αλλοδαπούς από τρίτες χώρες, ο αναπληρωτής υπουργός και η υφυπουργός Α. Νταλάρα συναντώνται σήμερα με τη ΓΣΕΕ, προκειμένου να συζητήσουν τις νέες (ευνοϊκότερες) προϋποθέσεις οι οποίες θα δώσουν το δικαίωμα ανανέωσης των αδειών παραμονής και εργασίας σε όσους δεν έχουν καταφέρει, λόγω της κρίσης, να συμπληρώσουν τις απαιτούμενες ημέρες εργασίας, καθώς και δυνατότητα εξαγοράς ορισμένων ενσήμων (με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν κάποιες ελάχιστες ημέρες πραγματικής ασφάλισης για να μην... ενθαρρύνεται η αδήλωτη εργασία που αποτελεί μεγάλη «πληγή» για τα Ταμεία).
Προϋποθέσεις
Ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων θα καθοριστεί μέσα στις επόμενες ημέρες και η τελική νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει τη δυνατότητα αναπροσαρμογής τους με υπουργική απόφαση. Και αυτό, ανάλογα με την πορεία της οικονομίας, της αγοράς εργασίας αλλά και των... οικονομικών των Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής που από το 2012 θα πέπει να προσαρμόσουν τις παροχές τους σε νέα βάση η οποία, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, θα προκύψει από ειδική μελέτη του ΟΟΣΑ και θα συνδέει τις παροχές και τα επιδόματα με εισοδηματικά κριτήρια...
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένονται και συγχωνεύσεις Οργανισμών και παροχών (όπου υπάρχουν επικαλύψεις) στην προοπτική της εξοικονόμησης τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ...
Νέες επιδιτήσεις
Αναπτυξιακές πρωτοβουλίες απασχόλησης σε περιοχές που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανεργίας θα επιχορηγήσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», η υπουργός Λ. Κατσέλη θα παρουσιάσει αυτή την εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο δύο νέα προγράμματα:
Το πρώτο προβλέπει την επιδότηση της απασχόλησης 55.000 ανέργων σε κοινωφελή έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή θα αναλάβουν να εκτελέσουν μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, δήμοι, πανεπιστήμια κ.ά. σε περιοχές υψηλής ανεργίας.
Το δεύτερο θα θέτει σε εφαρμογή (το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι) Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Απασχόλησης στις 13 περιφέρειες της χώρας με «προίκα» κοινοτικά κονδύλια 130 εκατομμυρίων ευρώ. Τα Προγράμματα θα προβλέπουν επιδοτήσεις για την κατάρτιση και την απασχόληση δεκάδων χιλιάδων ανέργων με προτεραιότητα, και πάλι, περιοχές σε «κρίση».
 http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=99509165

Αναβάθμιση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας




   Η αναβάθμιση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) ήταν το αντικείμενο της τακτικής μηνιαίας συνάντησης της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκας Κατσέλη με τους κοινωνικούς εταίρους. Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση η υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων η οποία θα εισηγηθεί το νέο πλαίσιο λειτουργίας του ΑΣΕ.

    Το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας έχει μέχρι σήμερα γνωμοδοτικές αρμοδιότητες και σύμφωνα με την κ. Κατσέλη η επιδίωξη είναι να διαδραματίσει ένα ρόλο ο οποίος θα προάγει την εργασιακή ειρήνη και θα συντελεί στην εξομάλυνση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το πώς αντιδρά το υπουργείο στις πιέσεις της τρόικας για κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων είπε ΄΄ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι κοινωνικοί εταίροι έχουν λάβει καθαρή θέση για το θέμα.

    Σε ό,τι αφορά τις κλαδικές συμβάσεις που εκκρεμούν στο γραφείο της για υπογραφή (πρόκειται για 40 κλαδικές συμβάσεις) η κ. Κατσέλη είπε ότι αυτές θα υπογραφούν μετά την τοποθέτηση του νέου γενικού γραμματέα (στη θέση του παραιτηθέντος κ. Δασκαλάκη).

    Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, ο κ. Κυριαζής από τον ΣΕΒ, ο κ. Νίκος Αγγελόπουλος του Συνδέσμου τουριστικών επιχειρήσεων, ο κ. Νίκος Σκορίνης της ΓΣΕΒΕΕ και ο κ. Κροκίδης της Ομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου τάχθηκαν υπέρ των θέσεων της υπουργού για την αναβάθμιση του ΑΣΕ.

    Αναφερόμενος στις κλαδικές συμβάσεις ο κ. Νίκος Σκορίνης πρόσθεσε ότι το 75% των επιχειρήσεων είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και ότι πρέπει να μην ανατραπεί ο υγιής ανταγωνισμός για να προστατευτούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι.

    Από την πλευρά του ο κ. Κροκίδης τόνισε ότι η Ομοσπονδία Εμπορίου δεν θα επιτρέψει την κατάργηση των κλαδικών μισθολογικών συμβάσεων και ότι σύντομα θα υπογράψει κλαδική συλλογική σύμβαση.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλος αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ζήτησε να μειωθεί σε πέντε από 12 χρόνια το όριο που απαιτείται προκειμένου να δοθεί στους αλλοδαπούς η ιδιότητα του επί μακρόν διαμένοντος και από 150 ένσημα κατ΄έτος στα 100 το όριο για την έκδοση ή την ανανέωση της άδειας εργασίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας είπε ότι αυτές περικλείονται από τις κλαδικές και ζήτησε από τους εργαζόμενους να αγνοήσουν τις παραινέσεις της τρόικας και να προχωρήσουν στην υπογραφή κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.
ΑΠΕ

   

   

Καταπολέμηση της παράνομης εργασίας


   Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε τουλάχιστον 120 ένσημα, από τα 150, που απαιτούνται σήμερα για την έκδοση παραμονής και εργασίας στη χώρα και από 80 ένσημα σε 50 για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προκειμένου να διευκολυνθούν οι Έλληνες εργαζόμενοι και οι μετανάστες να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες της κρίσης.

    Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος μαζί με την υφυπουργό Αννα Νταλάρα, είχε σήμερα συνάντηση με την ΓΣΕΕ για το μεταναστευτικό.

    Ο κ.Κουτρουμάνης πρόσθεσε ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ που πρόκειται να κατατεθεί σύντομα, καθώς επίσης η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας, το "εργόσημο" και η αυστηροποίηση των προστίμων για τους εργοδότες που απασχολούν παράνομα εργαζόμενους.

    "Το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο είναι ο βραχίονας της πολιτικής μας για την καταπολέμηση της παράνομης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής", τόνισε η υφυπουργός Εργασίας, 'Αννα Νταλάρα, η οποία πρόσθεσε ότι κατά το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν επαφές με κοινωνικές οργανώσεις μεταναστών και τον συνήγορο του Πολίτη.

    "Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε επί μακρόν εργαζόμενους μετανάστες, που κινδυνεύουν να περιθωριοποιηθούν", τόνισε η κ.Νταλάρα, η οποία απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τους απεργούς πείνας του Μεγάρου Υπατίας, είπε ότι όσοι εντάσσονται στις συγκεκριμένες κατηγορίες θα ικανοποιηθούν, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί εξάμηνη παράταση της διαδικασίας απέλασης ώστε να εκτονωθεί η κρίση, κάτι που όμως είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

    Τόσο ο κ.Κουτρουμάνης όσο και η κ.Νταλάρα, τόνισαν ότι η Ελλάδα είναι χώρα φιλόξενη, σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά υπάρχουν νόμοι οι οποίοι πρέπει να εφαρμοστούν.

    Πρόσθεσαν δε ότι οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας έχουν ξεκινήσει εδώ και τέσσερις μήνες και δεν σχετίζονται με την απεργία πείνας των μεταναστών, στους οποίους έχει παραχωρηθεί το Μέγαρο Υπατίας.

ΑΠΕ

Η Ανεργία στην Κύπρο


Οικονομική κρίση και ανεργία

Με τον Σωτήρη Δράκο


Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο ότι η ανεργία έχει χτυπήσει τα σπίτια του καθενός μας. Η οικονομική κρίση είναι ένα πράγμα, όμως η διαχείριση της κρίσης είναι άλλο. Και στη διαχείριση της κρίσης έχουμε μείνει ιδίαν τάξη, έχουμε αποτύχει. Οι κακές μικροπολιτικές συνήθειες της Κυβέρνησης οδηγούν την Κύπρο σε μεγάλα οικονομικά αδιέξοδα και συντείνουν στην αύξηση της ανεργίας για τους νέους μας (13% +), αλλά και για μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, οι οποίοι απολύονται καθημερινά. Τα προγράμματα δήθεν για επιδότηση απασχόλησης, που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση, έχουν βουλιάξει στη γραφειοκρατία. Συνεπεία του κακού χειρισμού του όλου θέματος, είναι πλέον υπολογίσιμες οι σοβαρές κοινωνικές διαταραχές που υποβόσκουν στην κυπριακή κοινωνία.
Χρειάζεται εδώ και τώρα σοβαρός προβληματισμός για την οικονομία της Κύπρου, χρειάζεται εδώ και τώρα σχεδιασμός στη βάση των εμπειρογνωμόνων και λιγότερο των πολιτικών, χρειάζεται εδώ και τώρα να γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί με το λιγότερο κόστος. Δεν είναι η επίθεση εναντίον οποιουδήποτε επαγγέλματος ή υπαλλήλου που θα κάνει τη διαφορά, αλλά η εφευρετικότητα των ειδικών να προνοήσουν τέτοιες ρυθμίσεις και λύσεις, που να μην επηρεαστεί ο άνθρωπος, ο οποίος εν πάση περιπτώσει έχει προγραμματίσει το μέλλον του στη βάση των οικονομικών του δυνατοτήτων με βάση τις απολαβές του. Δεν είναι τέτοιες θυσίες που θέλει ο λαός, δηλαδή να την πληρώνει πάντοτε ο φτωχός, ο μικροεπιχειρηματίας, ο υπάλληλος.
Είναι εύκολο να μιλούμε για αποκοπή και μειώσεις μισθών, είναι εύκολο να μιλούμε για οτιδήποτε, όμως είναι δύσκολο να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Η αλήθεια υπαγορεύει ότι εδώ και τώρα ο κάθε συνταξιούχος που λαμβάνει πέραν της μιας δημόσιας σύνταξης, να επιλέξει μία εκ των πολλών. Η αποκοπή θα πρέπει να ισχύσει αναδρομικά. Τέτοιου είδους ρυθμίσεις επιζητεί η πλατιά μάζα του λαού. Ο ΔΗΣΥ είναι εδώ, με ηχηρή παρουσία στον Κύπριο πολίτη και στην κυπριακή κοινωνία, προσπαθώντας να σφυγμομετρήσει την κατάσταση και να βρει λύσεις που να μπορούν να εφαρμοστούν. Είναι έτοιμος να συνεισφέρει στα βάρη της ευθύνης, φτάνει να σωθεί η οικονομία μας. Γιατί χωρίς οικονομία γερή, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τον αντικατοχικό μας αγώνα αποτελεσματικά. Ως υποψήφιος βουλευτής στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές της 22ας Μαΐου, αλλά και ως επικεφαλής ΔΗΣΥ Λευκωσίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δηλώνω παρών, έτοιμος να συνεισφέρω όχι μόνο σε ιδέες, προτάσεις και δουλειά, αλλά κυρίως σε

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Οι παθογένειες της ελληνικής οικονομίας: Ανεργία



Τα σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα και τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, που έχουν οδηγήσει σε αλματώδη αύξηση της ανεργίας στη χώρα μας, «ανίχνευσαν» την Πέμπτη οι Άρης Πορτοσάλτε και Μπάμπης Παπαδημητρίου συζητώντας με την Αντιγόνη Λυμπεράκη, καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και τον Σάββα Ρομπόλη, καθηγητή Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου και Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ.

Μεταξύ άλλων, η κ. Λυμπεράκη σημείωσε ότι πλέον οι άνθρωποι βρίσκονται σε μία συνεχή προσπάθεια ανταπόκρισης σε μία κοινωνία που αλλάζει, την ίδια στιγμή που ένας αναποτελεσματικός δημόσιος τομέας αυξάνεται.

Από την πλευρά του, ο κ. Ρομπόλης τόνισε ότι η ελληνική οικονομία έχει σοβαρά δομικά προβλήματα και η κρίση θα οξύνει το πρόβλημα. «Η παραγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας είναι επιεικώς θνήσκουσα» δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ανέφερε πως το γεγονός ότι ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός είναι περισσότερος από τους εργαζόμενους, θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στην ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα, η Aντιγόνη Λυμπεράκη τόνισε ότι«ο λόγος που στην Ελλάδα έχουμε πολύ μακροχρόνια ανεργία, και ο λόγος που ένας στους τέσσερις ανέργους είναι νέος άνεργος, δηλαδή δεν είχε καμία επαφή με την αγορά εργασίας, είναι ότι η δομή της αγοράς εργασίας είναι τέτοια που προστατεύει εξαιρετικά κάποιους που πρόλαβαν και μπήκανε και αφήνει εντελώς εκτεθειμένους όλους τους υπόλοιπους».

«Εμείς εδώ συζητάμε για τις αναποδιές που έρχονται στην ζωή και στις αμοιβές των μονίμων του δημοσίου και εννέα στις δέκα συζητήσεις για την κρίση αφορούν το τι συμβαίνει στους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ η ανεργία δηλαδή η παντελής απώλεια εισοδήματος έρχεται στον ιδιωτικό τομέα» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κ. Λυμπεράκη, «οι προσλήψεις για την ανεργία δεν είναι λύση, οι προσλήψεις στο δημόσιο αντιθέτως είναι πρόβλημα ακόμα μεγαλύτερο. Γιατί παίρνεις από προνομιούχα στρώματα ανθρώπους και τους βάζεις, δηλαδή αυτούς που κάτι θα κάνανε έτσι κι αλλιώς, κόβεις τις ευκαιρίες και τις προοπτικές των λιγότερο προνομιούχων και επιβαρύνεις όλη την οικονομία με ένα κόστος το οποίο δεν χρειάζεται ειδικά σε αυτές τις εποχές».

Για την απασχόληση στον δημόσιο τομέα τόνισε χαρακτηριστικά ότι «στόμωσε το παιχνίδι, γιατί όταν πέφτει σαν την ακρίδα το πολιτικό σύστημα και δημιουργεί τεράστιο αριθμό θέσεων για τους δικούς του ανθρώπους, εν πολλοίς για τις γυναίκες του και για τις κόρες του, αν δούμε και τη σύνθεση του δημοσίου, από ένα σημείο και μετά ακόμα και αυτό στομώνει. Φυσικά δεν υπάρχει άλλο».

Η κ. Λυμπεράκη τόνισε πως «πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ότι το πρωταρχικό θέμα στην απασχόληση και στην καταπολέμηση της ανεργίας είναι σίγουρα η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μπορεί να σημαίνει μεγάλες επενδύσεις με τεράστια εργοστάσια και μεγάλους χώρους δουλειάς, μπορεί να σημαίνει όμως και έξυπνες και επενδύσεις σε λύσεις οι οποίες προσθέτουν αξία.»


Η δομή της αγοράς εργασίας είναι τέτοια που προστατεύει εξαιρετικά κάποιους που πρόλαβαν και μπήκανε και αφήνει εντελώς εκτεθειμένους όλους τους υπόλοιπους
Όπως πρόσθεσε, «δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα από το να προσανατολιστούμε στην κατεύθυνση του να χαλαρώσουμε την προστασία κάποιων και να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες για όλους τους υπόλοιπους. Δηλαδή σαν κοινωνία συντεταγμένα να προχωρήσουμε με ενιαίους κανόνες όχι με δύο και τρεις ταχύτητες γιατί είναι και άδικο και αντιπαραγωγικό». 

Από την πλευρά του, ο Σάββας Ρομπόλης δήλωσε ότι «ακόμα και στην περίοδο της ανάκαμψης από το 2008 τα ποσοστά της μακροχρόνιας ανεργίας ήταν τα υψηλότερα στην Ελλάδα -ακόμα και από την Πορτογαλία- στις Μεσογειακές χώρες, και αυτό δείχνει την αδυναμία της αγοράς εργασίας να απορροφάει εκτός από τους νέους και τους ίδιους τους ανέργους. Είχαμε φτάσει το 2008 στο 57,8% των ανέργων να είναι άνεργοι μετά από ένα χρόνο. και αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι ότι δεν παίρνουνε και όλοι οι άνεργοι το επίδομα.» 

«Έχουμε μια αγορά εργασίας η οποία δεν έχει δυναμική απορρόφησης ούτε για τους νέους ούτε για τους παλιούς, τους κρατάει πολύ εκτός, και τους κρατάει και χωρίς κάποιο επίδομα όπως έχουμε στις άλλες χώρες της Ευρώπης» πρόσθεσε.
 

Ο κ. Ρομπόλης επικαλέστηκε «έρευνα του ΟΟΣΑ σύμφωνα με την οποία στη μόνη χώρα που μειώνεται η ανεργία είναι η Γερμανία, εξηγώντας ότι εκεί εφαρμόζονται πολιτικές απορρόφησης των νέων και διατίθενται πόροι από τον ΟΑΕΔ της Γερμανίας.
 

«Από κάθε εργαζόμενο άνεργο το ΙΚΑ χάνει 5.000 ευρώ χρόνο, εάν αυτή τη στιγμή έχουμε 700.000 ανέργους, το ΙΚΑ αυτή τη στιγμή χάνει 3,5 δισ. ευρώ το χρόνο. Επομένως λείπει το ‘μαξιλαράκι’ το οποίο θα μπορούσε να διευκολύνει αυτή τη κατάσταση σε μια περίοδο 2 ή 3 ετών όσο μπορεί να κρατήσει μια κρίση σε μια χώρα» σημείωσε.
 

«Αυτό που μας ενδιαφέρει σε αυτή την περίοδο είναι να ανοίξουμε την επενδυτική δραστηριότητα για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας» πρόσθεσε.
 

Για τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα ο κ. Ρομπόλης είπε ότι «από εδώ και μετά σε ό,τι αφορά την πρόσληψη στο δημόσιο νομίζω ότι πρέπει να εφαρμοστεί αυτό που γίνεται και στην Γαλλία, μια πέμπτη δέσμη, οργανωμένες θέσεις με εξειδικεύσεις, να δίνουν εξετάσεις. Εμβάθυνση της αξιοκρατίας, αυτός που έρχεται πρώτος πηγαίνει εκεί που θέλει και έτσι έχουμε και μια διαφάνεια και
μια απόλυτη αξιοκρατία σε αυτή τη διαδικασία που λέγεται σταθερή απασχόληση στον δημόσιο τομέα ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Δεν νομίζω ότι υπάρχουνε άλλα περιθώρια να συνεχίσουμε αυτό το μοντέλο». 

Σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη δεν μπορεί μια χώρα να έχει 11 εκατομμύρια τουρίστες και η καμπύλη ζήτησης των τουριστών να μην έχει καμία σχέση με την καμπύλη προσφοράς εγχωρίων προϊόντων.
 

Παράλληλα, αποκάλεσε το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας «ένα σύμφωνο μιας νέας κρίσης στην Ευρώπη».
 

Υπενθυμίζεται ότι η ανεργία το Νοέμβριο ανήλθε στο 13,9% από 13,5% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 160.624 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2009 (αύξηση 30,2%) και κατά 8.530 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2010 (αύξηση 1,2%), για να διαμορφωθούν σε 692.577 άτομα.



Skay.gr

Περίπου 50.000 άνεργα στελέχη επιχειρήσεων αναζητούν εργασία στο εξωτερικό


 

   Περίπου 50.000 είναι τα άνεργα στελέχη επιχειρήσεων που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Μάριος Κυριακού πρόεδρος της ΚPMG Ελλάδος, που πρόσθεσε, ότι ο αριθμός αυτός βασίζεται σε εκτιμήσεις των εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες επιλογής προσωπικού στελεχών επιχειρήσεων με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους. 

    Ο κ. Κυριακού κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 40 χρόνων της λειτουργίας της KPMG στην Ελλάδα ανακοίνωσε μία σημαντική πρωτοβουλία εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που αποσκοπεί, στο να στηρίξει τα άνεργα στελέχη να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.
 

    Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενίσχυσης δεξιοτήτων στην αναζήτηση εργασίας με τον τίτλο "Εκτός εργασίας εντός ευκαιρίας" στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διδαχθούν χρήσιμες πρακτικές στην αναζήτηση της κατάλληλης θέσης εργασίας, στην αποτελεσματική διαχείριση συνεντεύξεων, στην ενίσχυση των ικανοτήτων δικτύωσής τους στην αγορά. Ακόμη να ενημερωθούν για τις τάσεις που επικρατούν στην ελληνική αγορά εργασίας αλλά και σε αγορές του εξωτερικού αλλά και σε θέματα καριέρας στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πλαίσιο της υφιστάμενης αγοράς.
 

    Τα προγράμματα που είναι συνολικά 12 θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα Φεβρουαρίου Ιουλίου 2011 στα γραφεία της KPMG στην Αγία Παρασκευή (Σ. Τόμπρα 3) και η συμμετοχή σε αυτά θα είναι δωρεάν. Όπως ανέφεραν τα στελέχη της ΚPMG κύριοι Βαγγέλης Αποστολάκης και Βερόνη Παπατζήμου, το 75% στελεχών επιχειρήσεων που παρακολούθησαν κατά το παρελθόν τα προγράμματα της ΚPMG, επανεντάχθηκαν στην αγορά εργασίας και πριν την κρίση το ποσοστό αυτό έφθανε το 80-95%.
 

    Η KPMG αποτελεί το παγκόσμιο δίκτυο ανεξάρτητων εταιρειών παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών που είναι συνδεδεμένες με την KPMG International ενός Ελβετικού Συνεταιρισμού. Στη χώρα μας παρέχει ολοκληρωμένες ελεγκτικές συμβουλευτικές λογιστικές και φορολογικές υπηρεσίες σε ελληνικές και διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
 

    Στη συνέντευξη Τύπου ήταν παρών ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Μανώλης Πατεράκης, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για σύντομη ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ χαιρετισμό απέστειλαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης και η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αθηνά Δρέττα.
 

   
 

    Κ. Θεοδωρακάκος
 

   
 

Η Ένωση Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελλάδας για τους απεργούς πείνας



Οι αλλοδαποί εργάτες αποτελούν το πιο εκμεταλλευόμενο τμήμα της εργατικής τάξης και έχουν κοινά συμφέροντα με τους ¨Ελληνες συναδέλφους τους
 

300 μετανάστες  πραγματοποιούν, εδώ και είκοσι περίπου ημέρες, απεργία πείνας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Θεωρούμε πως είναι δίκαιο το αίτημα της νομιμοποίησης για μετανάστες που βρίσκονται για πολλά χρόνια στη χώρα μας, εργάζονται και ασφαλίζονται και αδυνατούν να προσκομίσουν τον υπερβολικό αριθμό των 150 ενσήμων το χρόνο τα οποία απαιτούνται για την ανανέωση της άδειας παραμονής και εργασίας. Πιστεύουμε πως οι αλλοδαποί εργάτες αποτελούν το πιο εκμεταλλευόμενο τμήμα της εργατικής τάξης και έχουν κοινά συμφέροντα με τους ¨Ελληνες συναδέλφους τους. Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να αναβαθμίσει το ενδιαφέρον του για την ένταξη των μεταναστών στα συνδικάτα. Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε ένα δύσκολο  πρόβλημα που δημιουργείται από την εισροή εκατοντάδων χιλιάδων οικονομικών μεταναστών. Όμως,  η νομιμοποίηση όσων βρίσκονται και εργάζονται πολλά χρόνια στη χώρα μας και  η καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας αποτελούν βήματα στη σωστή κατεύθυνση αντιμετώπισης του όλου ζητήματος μια και μπορούν να συμβάλουν στην μείωση  της εισφοροδιαφυγής, στον περιορισμό φαινομένων  υπερεκμετάλλευσης, στην κατάκτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων ανεξαρτήτως της εθνικότητας τους.

Για τους παραπάνω κοινωνικούς λόγους, αλλά και εξαιτίας της ανθρωπιστικής διάστασης του θέματος, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των απεργών πείνας.

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Μνημόνιο συνεργασίας του Υπουργείου Εργασίας με τους περιφερειάρχες για την αντιμετώπιση της ανεργίας


 

   Συνάντηση με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας είχε σήμερα η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνική Ασφάλισης κ. Λούκα Κατσέλη. Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα ώστε από τον ερχόμενο Απρίλιο να αρχίσει η εφαρμογή των Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας συνολικής δαπάνης 130 εκατομμυρίων ευρώ που θα προέλθουν από Ευρωπαϊκά Προγράμματα. 

    "Η ανάσχεση της ανεργίας και η ενίσχυση της απασχόλησης αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα του Υπουργείου μας", τόνισε σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνάντησης η Υπουργός Εργασίας. Η κ.Κατσέλη είπε ότι κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκαν οι απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να γίνει η υλοποίηση των προγραμμάτων με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και πρόσθεσε ότι θα συγκροτηθεί κοινή επιτροπή του Υπουργείου Εργασίας και των περιφερειαρχών η οποία θα καταλήξει στην υπογραφή Μνημονίου σε κάθε περιφέρεια ώστε να υπάρξει θετική προοπτική για τους ανέργους.
 

    "Οι περιφερειάρχες θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να "ξελασπώσει" η χώρα, σ' αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε", τόνισε στις δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός, ενώ ζήτησε από την κεντρική διοίκηση την Κυβέρνηση και προσωπικά από τον Πρωθυπουργό στενότερη συνεργασία με τις περιφέρειες. "Αν δεν υπάρχει συνεργασία δεν θα υπάρξει και αποτέλεσμα", είπε χαρακτηριστικά.
 

    Ο κ. Σγουρός ευχαρίστησε την Υπουργό Εργασίας για τη συνεργασία και για την γρήγορη ανταπόκρισή της στη συνεργασία του Υπουργείου με τις περιφέρειες και πρόσθεσε, ό,τι η Προγραμματική Σύμβαση και το Μνημόνιο συνεργασίας που συμφωνήθηκε μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και των περιφερειών για την διαχείριση των προγραμμάτων, αποτελεί την καλύτερη απάντηση στην ανάγκη για στήριξη των ανέργων. "Σε αυτή την περίοδο της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που διανύουμε θα πρέπει όλοι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων" κατέληξε ο περιφερειάρχης Αττικής.
 

    Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τον τρόπο με τον οποίο θα καταστεί δυνατή η εξοικονόμηση των 1,8 δισ. ευρώ που προβλέπεται από το μνημόνιο, είπε ότι τα 1,4 δισ. ευρώ θα βρεθούν από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και τον εξορθολογισμό των δαπανών για την Υγεία και πρόσθεσε ότι μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της καταγραφής των κοινωνικών επιδομάτων και η αξιολόγησή τους με εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να υπάρξει εξυγίανση μέσω του ελέγχου των κονδυλίων που δαπανώνται για επιδόματα. Τόνισε πάντως, ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν περικοπές. "Δεν υπάρχει δέσμευση απέναντι στην τρόικα για περικοπές αλλά για αξιολόγηση των επιδομάτων" είπε χαρακτηριστικά.
 

    Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να επανεξετασθούν τα επιδόματα του Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού, (ανεργίας, οικογενειακό, έκτακτο εποχικό, ειδικό επίδομα για νέες εργαζόμενες μετά τον τοκετό) του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, (επίδομα ενοικίου, κοινωνικού τουρισμού, επίδομα για αγορά βιβλίων, εισιτηρίων κινηματογράφου και θεάτρου, επίδομα βρεφονηπιακών σταθμών).
 


ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ


Τοποθετήθηκαν οι Προιστάμενοι τμημάτων του ΟΑΕΔ .


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ :


http://sites.diavgeia.gov.gr/oaed/ada/4ΑΛΝ4691Ω2-ΩΓ


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ!

ΜΕΧΡΙ 4/3 ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ 340 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ «ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΛΤΑ»


Από τις 23/2 μέχρι τις 4/3 θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέτουν τις αιτήσεις τους για την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικού τριακοσίων σαράντα (340) ατόμων (302 ΔΕ Διανομέων και 38 ΔΕ Εσωτερικής Εκμετάλλευσης), για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών, για τα Κέντρα της εταιρείας ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΛΤΑ, που εδρεύουν ανά την επικράτεια.  Συγκεκριμένα θα προσληφθούν:
ΔΕ ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ: Αθήνα 149, Θεσσαλονίκη 52, Πάτρα 19, Ηράκλειο Κρ. 13, Λάρισα 9, Βόλος 8, Χαλκίδα 4, Κοζάνη 2, Ρόδος 7, Ιωάννινα 7, Τρίπολη 3, Χανιά 7, Καβάλα 2, Κέρκυρα 4, Κόρινθος 4, Αλεξ/λη 5, Οινόφυτα 4, Λαμία 3

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Συνάδελφοι,




ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ και συμμετέχουμε στη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ τη Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου και λέμε ένα μεγάλο «ΟΧΙ» στις Αντεργατικές πολιτικές.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για καλύτερες συνθήκες εργασίας, καθώς επίσης και για την άμεση ενίσχυση των υπηρεσιών μας με προσωπικό, με μοναδικό γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

στο Συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στο Πεδίον του Άρεως στις 11.00 π.μ.

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Στο Υπουργείο Εργασίας (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 40) στις 10.30 π.μ.


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.




Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                  Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                                                                                                     
ΜΑΝΩΛΗΣ ΒΑΡΔΑΛΑΚΟΣ                                              ΦΩΤΕΙΝΗ ΘΕΟΛΟΓΟΥ



Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Καύσιμο των εξεγέρσεων η ανεργία


Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΣΕ ΠΡΙΝ ΤΟ ΝΤΑΒΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΩΝ ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ litsis@enet.gr

ΑΠΟ ΤΗΝ Αίγυπτο μέχρι την Τυνησία, την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, εκατομμύρια νέοι πυκνώνουν τις γραμμές των ανέργων. Το πιο παραγωγικό κομμάτι, το μέλλον κάθε κοινωνίας, περιθωριοποιείται όλο και πιο πολύ.
Μεγαλώνουν οι ουρές στα ταμεία ανεργίας διεθνώς.
Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας προειδοποιούσε ακόμη μία φορά για τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει η παγκόσμια οικονομική κρίση στην απασχόληση και ιδιαίτερα στους νέους των αραβικών χωρών, οι οποίοι ήδη είχαν βγει στους δρόμους της Τύνιδας και του Καΐρου, πρωτοστατώντας στο αίτημα για πολιτική και κοινωνική αλλαγή.
Β. Αφρική - Μέση Ανατολή
Οι χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής παρουσιάζουν από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στους νέους σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Αίγυπτο το ποσοστό των ανέργων νέων ανέρχεται στο 25%, στην Τυνησία στο 30% και στον Λίβανο στο 21%.
Με βάση τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας από 56 χώρες, ο αριθμός των ανέργων νέων στις ηλικίες 15-24 ετών, μειώθηκε ελαφρώς το 2010 κατά 2 εκατομμύρια και πλέον αντιστοιχεί σε 78 εκατομμύρια. Στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής οι άνθρωποι στις ηλικίες 15-29 ετών απαρτίζουν το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού: 34% στο Ιράν, 30% στην Ιορδανία, 29% στην Αίγυπτο και το Μαρόκο.
Ευρώπη - ΗΠΑ
Ακόμη και στις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου, όμως, η ανεργία των νέων παραμένει ακανθώδες κοινωνικό πρόβλημα.
Στις 34 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ η ανεργία των νέων στις ηλικίες 15-24 ετών αυξήθηκε κατά 4,9% μεταξύ 2007 και 2009 και έφτασε στο 18,4%. Το δεύτερο τρίμηνο του 2010 το ποσοστό είχε ήδη αυξηθεί στο 19,6%, με τον διεθνή οργανισμό να εκτιμά ότι ακόμη και αν υπάρξει ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομία, το ποσοστό των ανέργων νέων θα φθάσει στο 20% στο τέλος του 2011.
Η Ισπανία έχει το υψηλότερο ποσοστό νέων ανέργων με 42%, όταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη ανέρχεται στο 20,4% και στην Ε.Ε. στο 21%. Στις χώρες της Ε.Ε. με την υψηλότερη ανεργία νέων συγκαταλέγονται η Σλοβακία (37,3%) και η Λιθουανία (35,3%), ενώ χαμηλά ποσοστά παρουσιάζουν η Ολλανδία (8,2%), η Γερμανία (8,6%) και η Αυστρία (10,5%).
Σε κράτη όπως η Ιρλανδία, η οποία έχει πληγεί από την κρίση χρέους και έχει υιοθετήσει πολιτικές ασφυκτικής λιτότητας, ένας στους πέντε νέους ανήκει στους μακροχρόνια ανέργους.
Στη Βρετανία ο αριθμός των ανέργων στις ηλικίες 16-24 ετών αυξήθηκε κατά 32.000, στους 951.000, το τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2010, αριθμός που είναι ο υψηλότερος από το 1982, οπότε άρχισε η καταγραφή στοιχείων. Σε ποσοστό η ανεργία στους νέους ξεπερνά το 20%, όταν η συνολική ανεργία ανέρχεται στο 7,9%. Στις ΗΠΑ το 18% των νέων ηλικίας 16-24 ετών ήταν άνεργοι τον Δεκέμβριο του 2010, με το ποσοστό ανεργίας στους μαύρους νέους να φθάνει στο 27%.

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Προσλήψεις ογδόντα ένα (81) ατόμων με σύμβαση μίσθωσης έργου στην ΕΛΑΣ


Προσλήψεις συνολικά ογδόντα ένα (81) ατόμων με σύμβαση μίσθωσης έργου ανακοίνωσε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι προσλήψεις θα γίνουν για την κάλυψη των αναγκών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, με διάρκεια σύμβασης έως την 30-6-2011. Συγκεκριμένα θα προσληφθούν 27 Ψυχολόγοι, 27 Κοινωνικοί Λειτουργοί και 27 Μεταφραστές - Διερμηνείς (για τις γλώσσες Αραβική, Φαρσί, Παστού και Ουρντού).
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση μόνο ταχυδρομικώς, με συστημένη επιστολή, ως εξής: Αίτηση για την Προκήρυξη 6481/3/182-στ, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, Κλάδος Οργάνωσης & Ανθρώπινου Δυναμικού, Διεύθυνση Πολιτικού Προσωπικού, Τμήμα: 2ο, Π. Κανελλοπούλου 4, Τ.Κ.: 101 77 ΑΘΗΝΑ.
Κάθε υποψήφιος δικαιούται να υποβάλει μία μόνο αίτηση και για επιλογές απασχόλησης μίας μόνο κατηγορίας προσωπικού. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2106922318, 210-6977298.

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

O Nτομινίκ Στρος Καν μιλά για την ανεργία!


Καπνός έγιναν 30 εκατ. θέσεις απασχόλησης ανά την υφήλιο λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως έκανε γνωστό χθες στη διάρκεια διεθνούς φόρουμ για την ανθρώπινη ανάπτυξη που διεξάγεται στο Μαρόκο ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Ο κόσμος έχασε 30 εκατ. θέσεις απασχόλησης εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης και οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια είναι για 400 εκατ. θέσεις απασχόλησης» είπε ο Ντομινίκ Στρος-Καν, επιμένοντας ότι «μέσα στο πλαίσιο της νέας παγκοσμιοποίησης, η πρώτη προτεραιότητα είναι η απασχόληση, η δεύτερη προτεραιότητα είναι η απασχόληση και η τρίτη προτεραιότητα είναι η απασχόληση» !!

Η ανεργία κουβαλιέται πιο εύκολα όταν το βάρος της μοιράζεται.


Η ανεργία κουβαλιέται πιο εύκολα όταν το βάρος της μοιράζεται. Ο εργένης άνεργος θα ανακαλύψει αυτή τη θεμελιώδη αλήθεια, σύντομα. Όταν …
 … όταν θα διαβεί την ισιάδα του πρώτου καλού δίμηνου-χιλιόμετρου, περάσει την εύφορη ραχούλα, γεμίσει το παγούρι του στη γάργαρη πηγούλα, στρίψει την απότομη στροφή και ξεμυτίσει, απροετοίμαστος, στη ζοφερή χώρα της Ανησυχίας. Θα τον προϋπαντήσει ένα χοντρό τούνελ, το φυσικό σύνορο της Ανησυχίας.
 Απροετοίμαστος, θα μπει στο τούνελ σφυρίζοντας. Για να ανακαλύψει σύντομα, από τα πρώτα κιόλας βήματα, πως δεν βλέπει φως! Εκεί καραδοκούν σαν ληστές και θα τον πλευρίσουν οι Ανησυχίες που θα του καρφώσουν στο μυαλό ότι το τούνελ είναι τυφλό. Θα παίζουν μαζί του μαδώντας τη μαργαρίτα της Αισιοδοξίας του. «Έχει έξοδο το τούνελ – δεν έχει έξοδο το τούνελ». Ανυπεράσπιστος πλέον, αντί του απροετοίμαστος, έφτασε στο σημείο που θα κουτουλήσει στο θεμέλιο της παραπάνω θεμελιώδους αλήθειας.
 (Η διήγηση αυτή θα εκπλαγείτε πόσο είναι ρεαλιστική.)
 Καθισμένος στο κουτουλημένο θεμέλιο, τρίβοντας με απορία και οδύνη το κατακούτελο καρούμπαλό του, ο άνεργος εργένης θα κατακλυστεί από ένα σμήνος παυσίπονων εικόνων και πυγολαμπίδες θετικής σκέψης που θα γυρέψουν να τον ανακουφίσουν με την ευδαιμονία τους: Τσαφ, θα δει δίπλα του, μια / έναν συνοδοιπόρο που δεν θα κρατάει τον χάρτη ανάποδα και θα παίζει στα δάχτυλα την πυξίδα. Ο /Η συνοδοιπόρος αυτή, σαν τον έφιππο Κολοκοτρώνη, θα του δείχνει με το δάχτυλο αποφασιστικά την κατεύθυνση προς τον μυστικό αεραγωγό του τούνελ. Στην συνέχεια θα τον πάρει αγκαζέ και θα τον συνοδεύσει, ασφαλή, τραγουδώντας ανέμελα προσκοπικούς σκοπούς περιπάτου.
 Η ανεργία κουβαλιέται πιο εύκολα όταν το βάρος της μοιράζεται.
 Η συνειδητοποίηση της έλλειψης συντροφικού στηρίγματος «με πλάτες» έρχεται μαλακά και πουπουλένια, ως αυτονόητο φυσικό επακόλουθο, τη μέρα που ο / η άνεργος εργένης αισθανθεί, και δια του πόνου παραδεχθεί, ότι με ένα «γεροδεμένο» σύντροφο θα ήτανε καλύτερα. Για συναισθηματική στήριξη, για οικονομική υποστήριξη και για να παίζει τάβλι. Η αθώα αυτή νέα επίγνωση είναι ικανή με ισχύ πυρηνικής βόμβας να μεταλλάξει τον πυρήνα, το κέντρο στον «εγω-κόσμο» του δηλωμένου /-ης εργένη.
 Μην ξαφνιαστείτε, λοιπόν, αν μετά την περιπέτεια της ανεργίας του, ο φανατικός εργένης ή εργένισσα κάνει στροφή στη μοναχική προσωπική καριέρα του και μεταλλαχτεί σε φονταμελιστή του ιερού θεσμού της οικογένειας.
 Μέχρι τότε, μέχρι να λήξει η περιπέτεια αυτής της ανεργίας ή για όσο διαρκεί ως εργένικη ανεργία, καλείται αναγκαστικά να δώσει τη μάχη ως μονομάχος. Με ενθουσιώδεις υποστηρικτές, από την κερκίδα ή με το ένα πόδι στην αρένα, τους οικείους του και την επίλεκτη λεγεώνα των συντρόφων-φίλων του.

http://akamas.wordpress.com/2011/02/16/%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1/

Μακροχρόνια η ανεργία για πολλούς




Ένας στους δύο άνεργους παραμένει χωρίς δουλειά για περισσότερο από ένα χρόνο καταγράφουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που παρουσιάστηκαν την Τρίτη. 

Όπως επισημαίνεται η αύξηση των μακροχρόνια ανέργων αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις καθώς η πιθανότητα ένταξης σε θέση εργασίας μειώνεται όσο επιμηκύνεται η διάρκεια της ανεργίας.
 

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία ο αριθμός των ατόμων μεταξύ 18 - 59 ετών που ζει σε νοικοκυριά στα οποία κανένα άτομο δεν εργάζεται έχει αυξηθεί το 2010 στο 10,3%.
 

skai.gr

Ενωµένες γλιτώσαµε από την ανεργία


«Ενωµένες γλιτώσαµε από την ανεργία», δηλώνουν η Εύη Δόβελου, η Ελένη Ευταξοπούλου και η Αγγέλικα Σταυροπούλου. Οι τρεις κοπέλες δημιούργησαν τη δική τους θεατρική ομάδα «Cheek Bones», αντί να κυνηγάνε τους κατάλληλους ρόλους από οντισιόν σε οντισιόν και να προσπαθούν να µπουν στο µυαλό του κάθε σκηνοθέτη, όπως τονίζουν στην εφημερίδα «Τα Νέα».
Οι ίδιες γράφουν, σκηνοθετούν και ερµηνεύουν, ενώ φίλοι τους τις βοηθούν στα σκηνικά και στην κίνηση. Η πρώτη τους δουλειά είναι το «Αγόρι που κλώτσαγε» και την παρουσιάζουν στο «Ρουφ». Η παράστασή τους είναι βασισµένη στο γκροτέσκο παραµύθι «Το αγόρι που κλώτσαγε γουρούνια» του Τοµ Μπέικερ, και µιλάει για τη µαταιοδοξία και την ανάληψη της εξουσίας. «Μας αρέσει το σωµατικό - ερευνητικό θέατρο. Να παίζουµε µε το σώµα, να παίζουµε µε τα ταλέντα µας» αναφέρουν.
Οι τρεις κοπέλες, που ήρθαν στην Αθήνα από Θεσσαλονίκη, Κόρινθο και Καλαµάτα, συναντήθηκαν πρόπερσι στη Δραµατική Σχολή «Αρχή» της Νέλλης Καρρά και έστησαν την οµάδα.
«Εν αναµονή της στιγµής που θα µας δει κάποιος σκηνοθέτης και θα µας προτείνει να δουλέψουµε µαζί... Έπειτα από ψυχοφθόρες οντισιόν, πήραµε την τύχη µας στα χέρια µας», επισημαίνουν στα «Νέα». «Δεν είχαµε άλλη επιλογή. Γνωριµίες στον χώρο δεν έχουµε, ούτε µεγάλο µπάτζετ. Αν δεν γινόµασταν οµάδα, µας περίµενε η ανεργία», σχολιάζουν.
Σε ερώτηση αν είναι τυχαία η εµφάνιση όλο και περισσότερων νέων θεατρικών οµάδων τα τελευταία χρόνια, η Εύη Δόβελου απαντά:«Είναι ένας τρόπος να κάνεις αυτά που θέλεις. Εχεις τον έλεγχο, µεγαλύτερη ευθύνη αλλά µαθαίνεις. Είναι δύσκολο να υπάρξεις στον χώρο ως ηθοποιός».
Οι «Cheek Bones» ήταν και οι νικήτριες του διαγωνισμού της ομάδας Abovo τον Μάιο, στο Bob Theatre Festival – τις λεγόµενες «Scratch Nights».
«Σήµερα πρέπει να δουλέψεις πολύ για να αποκτήσεις αυτό που θέλεις. Η οικονοµική κρίση ήταν αρρωστηµένη φαντασία κάποτε και τώρα είναι η πραγµατικότητα», αναφέρει η Ελένη. «Προτιµώ να πιστεύω ότι είναι ακόµη αρρωστηµένη φαντασία», συμπληρώνει η Αγγέλικα, προσθέτοντας: «Δεν απογοητεύοµαι. Ελπίζω ότι στο µέλλον θα βγάζω τα προς το ζην από το θέατρο».

Αυξάνεται η ανεργία στη Βρετανία


Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, σε ύψος ρεκόρ έφτασε το ποσοστό ανεργίας των νέων στη Βρετανία, σκαρφαλώνοντας στο 20,5%, μολονότι το ποσοστό στο σύνολο του πληθυσμού παρέμεινε σταθερό στο 7,9%, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. 


Στα τέλη Δεκεμβρίου οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έφτασαν τα 2,49 εκατομμύρια, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Στατιστικής (ONS). Από αυτούς, οι 965.000 είναι νέοι ηλικίας 16-24 ετών, γεγονός που σημαίνει ότι ένας στους πέντε νέους στην αγορά εργασίας έχει μείνει χωρίς δουλειά.

Η αύξηση της ανεργίας στους νέους παρακολουθείται από τις αρχές με ιδιαίτερη προσοχή καθώς οι άνευ προηγουμένου περικοπές που έχει αποφασίσει να εφαρμόσει η βρετανική κυβέρνηση μόλις τώρα αρχίζουν να γίνονται αισθητές.

Με βάση τις επίσημες προβλέψεις, τα μέτρα λιτότητας του συντηρητικού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να οδηγήσουν στην απώλεια 330.000 θέσεων εργασίας μέσα σε τέσσερα χρόνια στο δημόσιο τομέα.
zougla.gr

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Πρώτοι στην εργασία



    Τα στερεότυπα στην Ευρώπη για τους εργατικούς πολίτες των βόρειων χωρών και τους τεμπέληδες των νότιων χωρών δεν ισχύουν, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Έλληνες εργάζονται περισσότερες ώρες σε σχέση με τους εργαζομένους στις άλλες χώρες της Ε.Ε, κατά μέσο όρο 42 ώρες την εβδομάδα, ενώ δεν είναι μακριά οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι με 39 ώρες την εβδομάδα.

    Αντίθετα, τις λιγότερες ώρες, 31 την εβδομάδα, εργάζονται οι Ολλανδοί, ενώ οι Γερμανοί εργάζονται 36 ώρες την εβδομάδα.

    Επομένως, αναφέρει η εφημερίδα, το πρόβλημα δεν είναι ότι οι εργαζόμενοι στον Νότο της Ευρώπης δεν εργάζονται αρκετά σκληρά, αλλά ότι η παραγωγικότητά τους είναι μικρότερη σε σχέση με τον Βορρά.

    Οι Έλληνες παράγουν λιγότερο από 18,5 ευρώ κάθε ώρα εργασίας, οι Ισπανοί 24,4 ευρώ και οι Πορτογάλοι 13,8 ευρώ, ενώ από την άλλη πλευρά οι Ολλανδοί παράγουν 39,5 ευρώ και οι Γερμανοί 38,7 ευρώ.
Πηγή: ΑΠΕ

    

Για μια προοδευτική κοινωνική πολιτική



Ας υποθέσουμε ότι η χώρα βρισκόταν σε μια άλλη οικονομική συγκυρία και ότι η πολιτεία μπορούσε να διαθέσει ένα σημαντικό μέγεθος δημοσίων πόρων για κοινωνικές δαπάνες. Το ερώτημα είναι το εξής: Τι είδους κοινωνική πολιτική θα έπρεπε να ασκήσει μια προοδευτική διακυβέρνηση;

Το γεγονός ότι σήμερα δαπανώνται αρκετά δισεκατομμύρια για «κοινωνικούς σκοπούς» δεν συνεπάγεται κατ΄ ανάγκη ότι διαθέτουμε είτε κοινωνική πολιτική είτε ένα συγκροτημένο κράτος πρόνοιας. Υπό την ευρεία έννοια μια ατέλειωτη σειρά παροχώναπό τις μόνιμες αγροτικές επιδοτήσεις και τη δημόσια εργοδοσία ως τις αλλεπάλληλες νομιμοποιήσεις της αυθαίρετης δόμησης και την έλλειψη κτηματολογίου, την ανοχή της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής και την πληθώρα των μικροπρονομίων στο ασφαλιστικό ή στη φορολογία με βάση τις συντεχνιακές πρακτικέςαποτελούν στην πραγματικότητα την κοινωνική πολιτική «ala grecque».

Σε αυτό το ιδιότυπο μείγμα κοινοβουλευτικών θεσμών και πελατειακών πρακτικών το κράτος ορίζει σε μεγάλο βαθμό τη δομή και τον χαρακτήρα της κοινωνικής διαστρωμάτωσης. Το ουσιώδες στοιχείο δεν είναι τόσο η αναντιστοιχία μεταξύ δαπανών και αποτελεσμάτων όσο το γεγονός ότι η αναντιστοιχία αυτή τελικά αποτελεί το μέτρο του δημοκρατικού ελλείμματος του πολιτικού μας συστήματος.

Δεν χρειαζόμαστε άλλο τεκμήριο από το εξής: Η κρίση των μικρομεσαίων κοινωνικών στρωμάτων τις τελευταίες δύο δεκαετίες στη χώρα μας συνίσταται κατά μείζονα λόγο στον ταχύτατο περιορισμό των δυνατοτήτων κοινωνικής ανέλιξης και προόδου και στην εξάντληση της ικανότητας της οικογένειας να απορροφά τους κοινωνικούς κινδύνους και να παρέχει προστασία με τους παραδοσιακούς τρόπους.

Υπό τις συνθήκες αυτές η αξίωση από μια προοδευτική διακυβέρνηση σήμερα είναι σαφέστερη από ποτέ: Η αναπροσαρμογή των δομών και των πόρων προς την κατεύθυνση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού Κράτους Ευκαιριών και Δυνατοτήτων. Κοινωνική προστασία των πραγματικά αδυνάμων αλλά κυρίως διευρυμένη παροχή «ευκαιριών» και δημιουργία δυνατοτήτων κοινωνικής ανέλιξης σε ευρείες κοινωνικές κατηγορίες.

Στη διαμόρφωση της Νέας Κοινωνικής Πολιτικής τα ζητήματα που τίθενται είναι πέντε: (α) η φύση των υπηρεσιών, (β) ο προσδιορισμός των αποδεκτών, (γ) οι μηχανισμοί και οι δομές παροχής των υπηρεσιών, (δ) το κόστος και οι πόροι, και (ε) οι θεσμοί αξιολόγησης των πολιτικών και κοινωνικής λογοδοσίας των μηχανισμών παροχής, δηλαδή η απαίτηση για κοινωνική διαφάνεια της πολιτικής.

Στη χώρα μας η έννοια της «δημόσιας υπηρεσίας» ορίζεται κατά κύριον λόγο από το ιδιοκτησιακό καθεστώς τού φορέα που την παρέχει και το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων σε αυτήν, δηλαδή η έμφαση αποδίδεται σχεδόν αποκλειστικά στο «Δημόσιο» και μόνο περιθωριακά στην «υπηρεσία». Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει και σε μια αντιστροφή, πολλές φορές, μεταξύ «μέσων» και «σκοπών», όπου το μέσον γίνεται ο σκοπός της πολιτικής.

Σε μια άλλη λογική όμως, δημόσια υπηρεσία είναι αυτή που εξυπηρετεί με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τον πολίτη, στην οποία έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες, είναι υπό δημόσιο έλεγχο, αξιολόγηση και εποπτεία, και λογοδοτεί στην κοινωνία ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς του φορέα που την παρέχει. Στο πλαίσιο αυτό η αξίωση των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας από μια προοδευτική διακυβέρνηση- πρέπει να- είναι ο μετασχηματισμός του τρόπου, των μηχανισμών και των δομών παροχής των δημοσίων και ιδιαίτερα των κοινωνικών υπηρεσιών. Το έλλειμμα του κοινωνικού κράτους σήμερα στη χώρα μας μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με καινοτομικές μεθόδους κοινωνικής πολιτικής, που ενεργοποιούν υπαρκτές δυνάμεις οι οποίες σήμερα αργούν και συνδυάζουν δημιουργικά την παραδοσιακή κρατική παρέμβαση με την ιδιωτική πρωτοβουλία, τον μη κερδοσκοπικό τομέα και τον εθελοντισμό, υπό δημόσια εποπτεία, έλεγχο και αξιολόγηση.

*Ο κ. Ηλίας Κικίλιας είναι διοικητής του ΟΑΕΔ.

Η ανεργία βάζει "βόμβα" στην κτηματαγορά



Βόμβα στα θεμέλια της ήδη προβληματικής κτηματαγοράς, έρχεται να βάλει η έκρηξη της ανεργίας η οποία έφτασε το 13,9% τον περασμένο Νοέμβριο, όπως ανακοινώθηκε χθες.

Οι όποιες ελπίδες για ανάκαμψη μετά από 1-2 χρόνια μάλλον θα αποδειχθούν φρούδες εξαιτίας ακριβώς των υψηλών ποσοστών ανεργίας αλλά και της «ποιότητας» αυτής. Ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι η αύξηση του αριθμού των ανέργων προκαλεί διπλό χτύπημα στην οικοδομή και την κτηματαγορά.

1. Αφενός η αγορά χάνει υποψήφιους πελάτες, δηλαδή όταν κάποιος μένει άνεργος με τίποτε δε θα σκεφτεί να αγοράσει κάποιο ακίνητο. Το χειρότερο είναι ότι η ανεργία χτυπά κυρίως το πιο παραγωγικό κομμάτι του πληθυσμού και τους καλύτερους πελάτες της κτηματαγοράς. Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις ηλικίες 15-24 ετών (35,6%) και 25-34 ετών (17,9%). Αυτό δε σημαίνει ότι και η επόμενη ηλικιακή ομάδα δεν πλήττεται από την ανεργία και έχει εγκαταλείψει το όνειρο απόκτησης κατοικίας.

2. Αφετέρου υπάρχουν κι εκείνοι που μένουν άνεργοι αλλά έχουν αγοράσει ήδη κάποιο σπίτι με δάνειο. Αυτό σημαίνει ότι σε λίγο καιρό θα δηλώσουν αδυναμία εξυπηρέτησης των δόσεων του στεγαστικού τους. Οι τράπεζες θα ξεκινήσουν κατασχέσεις, το απόθεμα θα πέσει στην αγορά και θα συνεχιστεί η υπερπροσφορά ακινήτων. Σ' αυτό ακριβώς το σημείο εστίασε και η ανάλυση του διεθνούς οίκους αξιολόγησης Fitch που πριν μερικές ημέρες προέβλεψε πτώση τιμών 15% στη διετία.

Επομένως, υπάρχει μια μεγάλη πληγή για την κτηματαγορά που προέρχεται από την ανεργία. Δεν είναι τυχαίες άλλωστε οι μεγάλες υποχωρήσεις της οικοδομικής δραστηριότητας εκεί που παρατηρείται και μεγαλύτερη ανεργία. Κατά περιφέρεια, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (16,2%), στα νησιά του Ιονίου (16,2%) και στη Δυτική Μακεδονία (15,4%). Στην πρώτη περιοχή πέρυσι πτώση 12,8 στις άδειες, 18,4% στην επιφάνεια και 19,2% στον όγκο. Στη δεύτερη περιοχή η πτώση ήταν 4,9%, 15% και 16,9%. Στην τρίτη περιοχή η οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε 23,3%, 27% και 32%.

Οσο, λοιπόν, θα συνεχίζεται η έκρηξη της ανεργίας τόσο η κτηματαγορά δε θα μπορεί να ξεπεράσει την κρίση. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ κάνουν λόγο για πάνω από 1 εκατ. ανέργους όταν σήμερα μόλις αγγίζουν τις 700.000.
http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=17056