oaednews

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Η ανεργία βάζει "βόμβα" στην κτηματαγορά



Βόμβα στα θεμέλια της ήδη προβληματικής κτηματαγοράς, έρχεται να βάλει η έκρηξη της ανεργίας η οποία έφτασε το 13,9% τον περασμένο Νοέμβριο, όπως ανακοινώθηκε χθες.

Οι όποιες ελπίδες για ανάκαμψη μετά από 1-2 χρόνια μάλλον θα αποδειχθούν φρούδες εξαιτίας ακριβώς των υψηλών ποσοστών ανεργίας αλλά και της «ποιότητας» αυτής. Ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι η αύξηση του αριθμού των ανέργων προκαλεί διπλό χτύπημα στην οικοδομή και την κτηματαγορά.

1. Αφενός η αγορά χάνει υποψήφιους πελάτες, δηλαδή όταν κάποιος μένει άνεργος με τίποτε δε θα σκεφτεί να αγοράσει κάποιο ακίνητο. Το χειρότερο είναι ότι η ανεργία χτυπά κυρίως το πιο παραγωγικό κομμάτι του πληθυσμού και τους καλύτερους πελάτες της κτηματαγοράς. Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις ηλικίες 15-24 ετών (35,6%) και 25-34 ετών (17,9%). Αυτό δε σημαίνει ότι και η επόμενη ηλικιακή ομάδα δεν πλήττεται από την ανεργία και έχει εγκαταλείψει το όνειρο απόκτησης κατοικίας.

2. Αφετέρου υπάρχουν κι εκείνοι που μένουν άνεργοι αλλά έχουν αγοράσει ήδη κάποιο σπίτι με δάνειο. Αυτό σημαίνει ότι σε λίγο καιρό θα δηλώσουν αδυναμία εξυπηρέτησης των δόσεων του στεγαστικού τους. Οι τράπεζες θα ξεκινήσουν κατασχέσεις, το απόθεμα θα πέσει στην αγορά και θα συνεχιστεί η υπερπροσφορά ακινήτων. Σ' αυτό ακριβώς το σημείο εστίασε και η ανάλυση του διεθνούς οίκους αξιολόγησης Fitch που πριν μερικές ημέρες προέβλεψε πτώση τιμών 15% στη διετία.

Επομένως, υπάρχει μια μεγάλη πληγή για την κτηματαγορά που προέρχεται από την ανεργία. Δεν είναι τυχαίες άλλωστε οι μεγάλες υποχωρήσεις της οικοδομικής δραστηριότητας εκεί που παρατηρείται και μεγαλύτερη ανεργία. Κατά περιφέρεια, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (16,2%), στα νησιά του Ιονίου (16,2%) και στη Δυτική Μακεδονία (15,4%). Στην πρώτη περιοχή πέρυσι πτώση 12,8 στις άδειες, 18,4% στην επιφάνεια και 19,2% στον όγκο. Στη δεύτερη περιοχή η πτώση ήταν 4,9%, 15% και 16,9%. Στην τρίτη περιοχή η οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε 23,3%, 27% και 32%.

Οσο, λοιπόν, θα συνεχίζεται η έκρηξη της ανεργίας τόσο η κτηματαγορά δε θα μπορεί να ξεπεράσει την κρίση. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ κάνουν λόγο για πάνω από 1 εκατ. ανέργους όταν σήμερα μόλις αγγίζουν τις 700.000.
http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=17056

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου