oaednews

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Περίθαλψη και άδεια διαμονής με λιγότερες ημέρες εργασίας


Του Γιώργου Γάτου
Με λιγότερα ένσημα (50 αντί για 80) θα έχουν από φέτος «κάλυψη» για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσοι μένουν άνεργοι, ενώ με λιγότερες ημέρες εργασίας θα μπορούν να ανανεώσουν την άδεια παραμονής και εργασίας τους και οι μετανάστες.
Τα δύο μέτρα - «ανάχωμα» στην απώλεια δικαιωμάτων που προκαλεί σε πολλές κατηγορίες εργαζομένων η αυξανόμενη ανεργία και η ύφεση στην οικονομία, θεσμοθετεί μέσα στο Μάρτιο η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Οπως προαναγγέλλει στην «Η» ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης «και τα δύο αυτά μέτρα θα συμπεριληφθούν στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ και τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις».
Διατάξεις
Για τις τελικές διατάξεις που θα ισχύσουν ειδικά για τους νόμιμα διαμένοντες και απασχολούμενους αλλοδαπούς από τρίτες χώρες, ο αναπληρωτής υπουργός και η υφυπουργός Α. Νταλάρα συναντώνται σήμερα με τη ΓΣΕΕ, προκειμένου να συζητήσουν τις νέες (ευνοϊκότερες) προϋποθέσεις οι οποίες θα δώσουν το δικαίωμα ανανέωσης των αδειών παραμονής και εργασίας σε όσους δεν έχουν καταφέρει, λόγω της κρίσης, να συμπληρώσουν τις απαιτούμενες ημέρες εργασίας, καθώς και δυνατότητα εξαγοράς ορισμένων ενσήμων (με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν κάποιες ελάχιστες ημέρες πραγματικής ασφάλισης για να μην... ενθαρρύνεται η αδήλωτη εργασία που αποτελεί μεγάλη «πληγή» για τα Ταμεία).
Προϋποθέσεις
Ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων θα καθοριστεί μέσα στις επόμενες ημέρες και η τελική νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει τη δυνατότητα αναπροσαρμογής τους με υπουργική απόφαση. Και αυτό, ανάλογα με την πορεία της οικονομίας, της αγοράς εργασίας αλλά και των... οικονομικών των Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής που από το 2012 θα πέπει να προσαρμόσουν τις παροχές τους σε νέα βάση η οποία, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, θα προκύψει από ειδική μελέτη του ΟΟΣΑ και θα συνδέει τις παροχές και τα επιδόματα με εισοδηματικά κριτήρια...
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένονται και συγχωνεύσεις Οργανισμών και παροχών (όπου υπάρχουν επικαλύψεις) στην προοπτική της εξοικονόμησης τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ...
Νέες επιδιτήσεις
Αναπτυξιακές πρωτοβουλίες απασχόλησης σε περιοχές που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανεργίας θα επιχορηγήσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», η υπουργός Λ. Κατσέλη θα παρουσιάσει αυτή την εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο δύο νέα προγράμματα:
Το πρώτο προβλέπει την επιδότηση της απασχόλησης 55.000 ανέργων σε κοινωφελή έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή θα αναλάβουν να εκτελέσουν μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, δήμοι, πανεπιστήμια κ.ά. σε περιοχές υψηλής ανεργίας.
Το δεύτερο θα θέτει σε εφαρμογή (το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι) Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Απασχόλησης στις 13 περιφέρειες της χώρας με «προίκα» κοινοτικά κονδύλια 130 εκατομμυρίων ευρώ. Τα Προγράμματα θα προβλέπουν επιδοτήσεις για την κατάρτιση και την απασχόληση δεκάδων χιλιάδων ανέργων με προτεραιότητα, και πάλι, περιοχές σε «κρίση».
 http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=99509165

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου