oaednews

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Ο κορονοϊός έκλεψε 3,7 τρισ. από τις τσέπες των εργαζόμενων

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά ότι οι ώρες εργασίας που χάθηκαν το 2020 αντιστοιχούσαν σε 255 εκατ. θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, με συνέπεια τη μείωση κατά 3,7 τρισ. δολάρια του εισοδήματος από εργασία.


Η κρίση του κορονοϊού έχει αποδιοργανώσει τις αγορές εργασίας παγκοσμίως σε πρωτοφανή βαθμό, με δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων να χάνουν την απασχόλησή τους ή να εργάζονται λιγότερες ώρες, σύμφωνα με δημοσίευμα της Statista που επικαλείται στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO). 

Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του ILO Monitor, το 2020 χάθηκαν 114 εκατ. θέσεις εργασίας, εξέλιξη που σε συνδυασμό με τις μειώσεις των ωρών εργασίας είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφεί μία σχεδόν τετραπλάσια μείωση των ωρών εργασίας από ό,τι κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2009.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά ότι οι ώρες εργασίας που χάθηκαν το 2020 (σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα) αντιστοιχούσαν σε 255 εκατ. θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, με συνέπεια τη μείωση κατά 3,7 τρισ. δολάρια των εισοδημάτων από εργασία. Η μείωση αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη από την εκτίμηση που είχε γίνει την άνοιξη του 2020, όταν η ILO προέβλεπε ότι θα ανερχόταν από 860 δισ. δολάρια έως 3,44 τρισ. δολάρια για το σύνολο του έτους.

Η διαταραχή της αγοράς εργασίας ήταν πιο έντονη στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, όταν τα εκτεταμένα lockdown οδήγησαν σε απώλειες ωρών εργασίας που αντιστοιχούσαν σε 525 εκατ. θέσεις εργασίας.

Στο τέλος του 2020, καθώς εκατομμύρια επανήλθαν στις εργασίες τους ή δούλευαν από το σπίτι τους. η κατάσταση βελτιώθηκε σημαντικά. Ωστόσο, η ILO δεν αναμένει την επάνοδο των ωρών εργασίας παγκοσμίως στα προ της κρίσης επίπεδα μέσα στο 2021. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου