oaednews

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Κρίτων Πιπέρας | Δεν μιλάμε για ανεργία των ξεναγών. Μιλάμε για εξόντωση ενός ολόκληρου κλάδου

 Γράφει ο Κρίτων Πιπέρας, πρόεδρος Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών

Τέλη Ιανουαρίου 2021.
Ανεργία, φόβος, εγκατάλειψη. Οι διπλωματούχοι ξεναγοί βιώνουμε την τραγικότερη στιγμή της καριέρας μας. Από τον Οκτώβριο του 2019, είμαστε άνεργοι. Ο περιηγητικός τουρισμός βρίσκεται στον πάγο για πάνω από 15 μήνες. Αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία κλειστά επ' αόριστον. Οι ζωές μας βρίσκονται στο πάγο, μαζί με την ίδια μας την ψυχή.


Ο ξεναγός, είναι ανοιχτοί ορίζοντες. Είναι επαφή με τη φύση, με τους ανθρώπους, με την ιστορία και την υπερηφάνεια που αυτός ο λαός κουβαλάει. Μια ξενάγηση είναι ανάταση, είναι ένα αίσθημα ολοκλήρωσης. Δεν είναι απλά εργασία, δεν πρέπει να είναι και δεν είναι απλά διεκπεραίωση. Δεν είναι μόνο η ανεργία. Δεν είναι μόνο το τρομακτικό αίσθημα της ανασφάλειας. Δεν είναι μόνο αυτός ο πόνος που νοιώθουμε ότι το κράτος μας ξέχασε, μας έδωσε για αυτούς τους 15 μήνες συνολικά 1.800 ευρώ, και εκλιπαρούμε για ένα μηνιαίο επίδομα για να επιβιώσουμε και να μην χάσουμε τα πάντα. Είναι και αυτό το κενό που νοιώθουμε. Είναι φοβερό να θες να εργαστείς και να μην μπορείς. Είναι τραγικό να βλέπεις ότι για το κράτος δεν υπάρχεις. Ο τουρισμός για το 2021 απομακρύνεται όλο και περισσότερο.
Κύριοι της κυβέρνησης: Εδώ δεν μιλάμε πια για χαμηλά ποσοστά εργασίας. Εδώ πια δεν μιλάμε για ανεργία. Μιλάμε για εξόντωση ενός ολόκληρου κλάδου, 3.000 άνθρωποι και οι οικογένειές τους, αφημένοι στη μοίρα τους. Άνθρωποι που πιά δεν έχουν να αγοράσουν τρόφιμα για τα παιδιά τους. Άνθρωποι που δεν έχουν να πληρώσουν το νοίκι τους, απειλούνται με εξώσεις, άνθρωποι που δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους και οι εισπρακτικές εταιρείες τους τηλεφωνούν και πιέζουν, οδηγούν τους ανθρώπους σε απόγνωση. 1800 Ευρώ!  Δηλαδή 120 ευρώ το μήνα!  Για μια οικογένεια.
Κύριοι της κυβέρνησης, Υπουργέ Εργασίας, Υπουργοί Οικονομικών : Απαντήστε μας επιτέλους,  ποιοι μπορούν να ζήσουν με 120 ευρώ το μήνα; Πώς είναι δυνατόν να μην μπορείτε να βοηθήσετε 3.000 ανθρώπους; Πως είναι δυνατόν να διαλύετε την αξιοπρέπεια τους και να τούς υποχρεώνετε κάθε μήνα να ζητιανεύουν για ένα επίδομα 500 ευρώ; Οι άνθρωποι του πολιτισμού που βρίσκονται στην ίδια πλατφόρμα με τους ξεναγούς, παίρνουν το επίδομα για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Οι ξεναγοί όχι.
Δεν υπήρξαν αναδρομικά τουλάχιστον για τούς μήνες Μάιο και  Ιούνιο. Τα επιδόματα των δύο μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου θεωρείτε ότι ήταν αρκετά και δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε ξανά με τους επαγγελματίες ξεναγούς, που μόλις περάσει η πανδημία θα ονομάζετε πάλι ''πρεσβευτές του τουρισμού''; Φοβάμαι όμως ότι όταν τελειώσει ο εφιάλτης αυτός, οι ξεναγοί θα έχουν τελειώσει μαζί τους. Είναι τόσο δύσκολο να σκύψετε πάνω από μια χούφτα ανθρώπους  και να φροντίσετε να επιζήσουν; Είναι τόσο δύσκολο να ορίσετε το μηνιαίο επίδομα των 534 ευρώ μέχρι τουλάχιστον την Άνοιξη, μια που είναι πιά φανερό ότι μέχρι τότε κανείς δεν θα ταξιδεύει; Δεν θα έχουν ανοίξει αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία;  Οι  ξεναγοί δεν μπορούν να κάνουν live streaming  ξεναγήσεις, δεν μπορούν να κάνουν ξεναγήσεις on line. Το αντικείμενό μας είναι ο άνθρωπος και ο άνθρωπος είναι αποκλεισμένος. Παρακαλούμε, δείξτε ανθρωπιά, δώστε μας ελπίδα. Δώστε μας αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου