oaednews

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Οι αναστολές συμβάσεων λήγουν, η ανεργία «φουντώνει»

 Το μέτρο της σταδιακής υποχώρησης των αναστολών συμβάσεων, αρχίζουν να επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο. Όσο οι εμβολιασμοί του πληθυσμού προχωρούν, όσο η πανδημία διατηρείται σε «υποφερτά επίπεδα» και όσο η οικονομία σιγά-σιγά «ανοίγει», τόσο οι αναστολές συμβάσεων θα μπαίνουν στο περιθώριο. Στη θέση τους θα αντικατασταθούν, από προγράμματα στήριξης της απασχόλησης. Ήδη ο μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έχει διατηρηθεί παρά τη «χαμηλή πτήση» που έχει διανύσει τους τελευταίους μήνες. Στόχος είναι η περαιτέρω στήριξή του, αλλά και όχι μόνο. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας θέλουν να στηρίξουν τις επιχειρήσεις να μην απολύσουν προσωπικό, μέσω της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών σε ένα συντριπτικό, έως και απόλυτο ποσοστό. Άλλωστε, μέσω αυτής της διαδικασίας εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να στηρίξουν και τον e-ΕΦΚΑ. Μην ξεχνάμε, ότι κάτι αντίστοιχο έγινε και το 2020 με τις αναστολές συμβάσεων, αφού το Δημόσιο παρείχε πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Έτσι, ο e-ΕΦΚΑ, έλαβε… ανέλπιστα «ζεστό χρήμα» και απέφυγε το κραχ.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδ

ικασία περιορισμού των αναστολών συμβάσεων θα ξεκινήσει όταν αυξηθούν αισθητά τα ποσοστά κάλυψης του πληθυσμού από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Σε πρώτη φάση οι αναστολές συμβάσεων θα αποτελέσουν παρελθόν για επαγγελματικούς κλάδους που έχουν ήδη ανοίξει και βρίσκονται σε λειτουργία. Το οικονομικό επιτελείο επικαλείται στοιχεία που δείχνουν ότι από τον περασμένο Μάρτιο, όταν η πανδημία οδήγησε στο πρώτο lockdown, έχουν στηριχθεί μέσω της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, πάνω από 1,5 εκατ. εργαζόμενοι, κυρίως μισθωτοί. Το συνολικό ποσό που έχει καταβληθεί υπερβαίνει τα 3,5 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι πρέπει σταδιακά το κονδύλι που θα παρέχεται γι’ αυτή την κατηγορία εργαζομένων να υποχωρήσει και να δοθεί χώρος για πιο «ενεργητικές» μορφές απασχόλησης. Βέβαια, η διαδικασία περιορισμού των αναστολών συμβάσεων επιδρά, όπως είναι αναμενόμενο, σε ένα άλλο, μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, στην ανεργία. Το γεγονός ότι μόλις προ ημερών ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε ότι τον Δεκέμβριο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ξεπέρασαν το 1.182.000, ασφαλώς και προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο. Δείχνει ότι το πρόβλημα έχει ιδιαίτερη δυναμική εν μέσω πανδημίας και παρά το γεγονός ότι οι αναστολές συμβάσεων, λειτούργησαν αποτρεπτικά ως προς την περαιτέρω επέκτασή του. Γι’ αυτό και το σχέδιο που επεξεργάζονται στην κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση της σταδιακής περικοπής από το «λώρο» των αναστολών συμβάσεων και όχι της απότομης διακοπής τους.

πηγη:https://www.asfalistiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου