Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή εδώ και δέκα μήνες την
επίδραση των δημόσιων πολιτικών υγειονομικής προστασίας στην απασχόληση και στην ποιότητα της εργασίας. Στο πλαίσιο των τακτικών τριμηνιαίων μετρήσεων των δεικτών κλίματος της αγοράς εργασίας καθώς και της καθημερινής επαφής του με τα συνδικάτα, το ΙΝΕ υπήρξε προνομιακός παρατηρητής της σταδιακής επιδείνωσης του κλίματος στην απασχόληση και τους χώρους εργασίας. Ήδη από τις προηγούμενες δύο έρευνες είχαν αναδειχθεί οι σοβαρές επιπτώσεις στο εισόδημα και στις συνθήκες απασχόλησης, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την εφαρμογή των μέτρων της τηλε-εργασίας και της αναστολής των συμβάσεων. Υπάρχει λοιπόν πλήθος δεδομένων που μας επιτρέπει να κατανοήσουμε ότι η υγειονομική κρίση έχει πλέον συμπαρασύρει στην εξέλιξή της και την αγορά εργασίας σε βαθμό που δύσκολα θα μπορούσε να αντισταθμιστεί. Αλλά ας μιλήσουν τα δεδομένα:Το 56% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που συμμετείχαν στην έρευνα διαπιστώνει την μείωση των εισοδημάτων του. Από αυτούς, ένας στους τρείς, περιγράφει απώλειες που υπερβαίνουν το 30% των εισοδημάτων τους σε ένα διάστημα 10 μηνών. Το 65% δηλώνει ότι η τηλεργασία οδηγεί σε υπερεργασία η οποία είναι αδύνατο να μετρηθεί. Πάνω από ένας στους δύο εργαζόμενους θεωρεί ότι η τηλε-εργασία έχει αρνητική επίδραση στην προσωπική τους ζωή και στην ψυχική υγεία τους. Πάνω από ένας στους δύο εργαζόμενους θεωρεί ότι η τηλε-εργασία υπονομεύει τα εργασιακά του δικαιώματα. Παράλληλα ένα 40% των ερωτηθέντων, εκφράζει φόβους για αρνητική επίδραση στη εργασιακή του εξέλιξη και στην αμοιβή του. Ανάλογο ποσοστό δηλώνει απαισιόδοξο για την διατήρηση της θέσης εργασίας του, ενώ ένα όλο και μεγαλύτερο ποσοστό εκφράζει την απαισιοδοξία του για τους επόμενους μήνες (56%, +4% σε σχέση με τον μήνα Οκτώβριο).
Είναι απόλυτα σαφές, ότι το κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας συνεχίζει να εντείνεται αδιάλειπτα προαναγγέλλοντας όλο και μεγαλύτερες δυσχέρειες στην κάθε προσπάθεια ανάταξής του. Ωστόσο θα ήταν λάθος να αναζητήσουμε όλες τις γενεσιουργίες αιτίες στην συγκυριακή επίδραση της πανδημίας.
Αυτό που καταγράφεται στα δεδομένα του ΙΝΕ και στην καθημερινότητα των εργαζομένων, είναι οι συνέπειες μιας διαρκώς κατακερματισμένης και χρόνια πλέον αποσαρθρωμένης αγοράς εργασίας. Η αποδυνάμωση των μηχανισμών ελέγχου των εργασιακών συνθηκών και παρακολούθησης της ποιότητας της εργασίας, γίνεται όλο και περισσότερο αισθητή και αυτό δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από την υγειονομική συγκυρία. Η εμμονή στην αναστολή - κατάργηση της δυνατότητας ανεξάρτητων συλλογικών διαπραγματεύσεων και κοινωνικού διαλόγου, δεν μπορεί ούτε αυτή να δικαιολογηθεί, την στιγμή που περισσότερο από ποτέ την τελευταία δεκαετία η απασχόληση εκατομμυρίων μισθωτών δείχνει να βρίσκεται αιωρούμενη στο κενό, σε συνθήκες προσωρινότητας και διαρκούς επισφάλειας.
Τέλος, τώρα είναι η στιγμή ουσιαστικής μετατροπής του κατώτατου μισθού από μηχανισμό επισφαλούς και στοιχειώδους επιβίωσης σε εγγύηση αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου