oaednews

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Απίστευτη προκήρυξη: Δήμος ζητά υγιείς υπαλλήλους

 Τραγική έως σοκαριστική προκήρυξη δήμου που επιθυμεί υπαλλήλους χωρίς προβλήματα υγείας και χρόνια νοσήματα.

Τι αναφέρει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας.Απαράδεκτη όσο και πρωτοφανή διατύπωση σε προκήρυξη πρόσληψης προσωπικού έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Ασθενών Ελλάδος. «Συντάκτης» του πρωτοφανούς κειμένου εμφανίζεται ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης που ζητεί να προσλάβει επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων αλλά με «βούλα» καλής υγείας, χωρίς χρόνια νοσήματα και ευαλωτότητα, με το επιχείρημα ότι θα έρχονται σε επαφή με πολίτες δυνητικά φορείς και δεν πρέπει να κινδυνεύουν να αναπτύξουν COVID-19... Θα αγνοούν -αν μη τι άλλο- από το Δήμο ότι υπάρχουν και νέοι, απόλυτα υγιείς οι οποίοι για αδιευκρίνιστους λόγους παρουσιάζουν σοβαρή νόσηση COVID-19 και δυστυχώς καταλήγουν, ενώ έχουν υπάρξει υπερήλικες και ευπαθείς που πέρασαν τη νόσο πιο ήπια και ανάρρωσαν…


«Από πότε είναι κριτήριο η καλή υγεία για πρόσληψη σε οποιαδήποτε θέση; Από πότε δεν ισχύει το ιατρικό απόρρητο; Μήπως πλησιάζει η στιγμή που θα ζητούν σε προκηρύξεις ωραίες κοπέλες και γοητευτικούς νεαρούς επειδή η θέση απαιτεί επαφή με το κοινό;», αναρωτιέται η πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος,

Κατερίνα Κουτσογιάννη- Τζιγκουνάκη που μίλησε στο iEidiseis.


Όπως μάς είπε, όταν της έγινε η καταγγελία από ασθενή με ρευματικό νόσημα, η πρώτη της σκέψη ήταν ότι πρόκειται για κάποια παρανόηση. Αλλά της έστειλαν την προκήρυξη και διαπίστωσε ότι επρόκειτο για πραγματικότητα… Η πρόεδρος του Συλλόγου δραστηριοποιείται δεκαετίες ως ρευματοπαθής η ίδια και είναι άλλωστε και πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης.


Όπως σημειώνει, κάτι ανάλογο δεν της έχει συμβεί ξανά τα τελευταία 30 χρόνια που δραστηριοποιείται στο χώρο για τα δικαιώματα των ασθενών…Όσο για την δικαιολογία ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να μην ανήκουν σε ευπαθή ομάδα επειδή τότε κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρή νόσηση COVID-19, σχολιάζει ότι με την ανεργία να έχει επιδεινωθεί και τα οικονομικά προβλήματα να διογκώνονται, οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα είναι σαν να μπαίνουν στο περιθώριο του εργασιακού στίβου και να καταδικάζονται στην ανεργία και την ανέχεια!

«Τους καλούμε να ανακαλέσουν. Με το πρόβλημα που υπάρχει με την ανεργία φοβόμαστε μην γίνει κατάχρηση και από ιδιωτικές εταιρίες. Υποχρέωση του εργοδότη είναι να προστατεύει τους εργαζόμενους. Όχι να αποκλείει από το δικαίωμα στην τους χρόνια πάσχοντες ή τους πιο ευπαθείς», καταλήγει η κυρία Κουτσογιάννη.Διαβάστε παρακάτω την επίσημη παρέμβαση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος:

Με παρέμβασή της η εθνική συνομοσπονδία των συλλόγων ασθενών της χώρας, κάλεσε το Δήμο Ηρακλείου Κρήτης να αποσύρει άμεσα από πρόσφατη προκήρυξη θέσεων εργασίας, την προϋπόθεση οι υποψήφιοι «να μην έχουν χρόνια ή υποκείμενα νοσήματα και να μην ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ευάλωτες στον ιό του κορονοϊού COVID-19».

Πέρα από νομικά αβάσιμη από τη σκοπιά του ιατρικού απορρήτου και των προσωπικών δεδομένων, η εν λόγω απαίτηση της προκήρυξης είναι πολιτικά και ηθικά παντελώς απαράδεκτη. Ακόμη και αν η πρόθεση του Δήμου ήταν να «προστατεύσει» καλοπροαίρετα τους χρόνιους ασθενείς από μία θέση εργασίας που θα τους εκθέσει ενδεχομένως σε κίνδυνο νόσησης από COVID-19, στην πράξη όχι μόνο παράγει διακρίσεις σε βάρος των ατόμων με χρόνιες παθήσεις, αλλά επιπλέον δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Στην ίδια βάση, η οποιαδήποτε εταιρεία επιθυμεί να κάνει προσλήψεις θα μπορούσε να μιμηθεί την ενέργεια του Δήμου Ηρακλείου και να ζητάει ιατρικά πιστοποιητικά από τους υποψήφιους, παραβιάζοντας κατάφορα οποιαδήποτε έννοια ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Η πανδημία COVID-19 έχει οξύνει τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες που βιώνουν οι χρόνιοι ασθενείς, οι οποίοι έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα του πληθυσμού. Ακριβώς για αυτό το λόγο, το Κράτος όπως αυτό λειτουργεί και εκφράζεται μέσα από την Κεντρική Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει όχι μόνο να παρέχει το απαιτούμενο δίχτυ κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης, αλλά επιπλέον να μην αναπαράγει ανισότητες και διακρίσεις που δυστυχώς μπορούν να βρουν πολύ γρήγορα μιμητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου