oaednews

Τρίτη 28 Απριλίου 2020

ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΟΡΟΙΔΙΑ

Ψηφιακό σόου - δούλεμα των ανέργων και του ελληνικού λαού έστησε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, με πρώτο ψάλτη τον διοικητή του Ο.Α.Ε.Δ.  Σπ. Πρωτοψάλτη.
Σε μια καλά σκηνοθετημένη τηλεδιάσκεψη – παρωδία ενημέρωσης για την παρουσίαση της κυβερνητικής πολιτικής καταπολέμησης δήθεν της ανεργίας, υπήρχαν όλοι οι απαραίτητοι παράγοντες του ‘‘λιβανίσματος’’:   πρωθιερέας – Κ. Μητσοτάκης,
δεξιός ψάλτης – Σπ. Πρωτοψάλτης, αριστεροί ψάλτες – Δημήτρης και Γιάννης,
διάκονοι – Γ. Γεραπετρίτης και Α. Σκέρτσος καθώς και διάφοροι κομπάρσοι.

Κι’ όλο αυτό το ‘‘σκηνικό’’ στο φόντο μιας ιδιαίτερα δύσκολης κατάστασης στην αγορά εργασίας: εγγεγραμμένοι άνεργοι στον Ο.Α.Ε.Δ. τον Μάρτιο του 2020 – 1.132.000 (23,5% του συνόλου ), εκ των οποίων επιδοτούμενοι – 250.310, δηλαδή μόλις το 22% περίπου. Εάν στον αριθμό αυτόν, των εγγεγραμμένων ανέργων, προσθέσουμε όλους εκείνους, που δεν μπορούν να καταγραφούν από τον ΟΑΕΔ λόγω της αδήλωτης-«μαύρης» εργασίας, καθώς και όσους έχασαν τη δουλειά τους μετά τα μέτρα κατά του κορονοιού, γίνεται φανερό ότι σήμερα η ανεργία στη χώρα μας έχει φτάσει σε τρομακτικά ποσοστά!
Και φυσικά δίπλα σ’ αυτούς τους ανέργους υπάρχουν και οι οικογένειές τους, οπότε όλοι μας αντιλαμβανόμαστε για τι τραγωδία γίνεται λόγος!
Οι μακροχρόνια άνεργοι, αυτοί που είναι άνεργοι πάνω από 12 μήνες, αποτελούν περίπου το 51% του συνόλου των ανέργων, δηλαδή άνω ένας (1) στους δύο (2) είναι μακροχρόνια άνεργοι.
Και μέσα σ’ όλον αυτόν τον ορυμαγδό έρχεται η κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη, μέσω του Ο.Α.Ε.Δ. και του διοικητή του Σπ. Πρωτοψάλτη, να ανακοινώσει ‘‘δίχτυ προστασίας’’!
Πρώτον, την παράταση της επιδότησης ανεργίας. Πάρα πολύ ωραία! Αυτή η παράταση όμως αφορά αυτούς τους ανέργους, των οποίων η επιδότηση έληξε ή λήγει τώρα ( περίπου 167.000) . Όσων η επιδότηση λήγει αργότερα, δεν παρατείνεται.
Δεύτερον, την έκτακτη ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ, και λέει ο κος Μητσοτάκης,  «…σε όλους τους μακροχρόνια ανέργους οι οποίοι είναι άνεργοι από 12 έως 24 μήνες.» Ποιους όλους κύριοι Μητσοτάκη και Πρωτοψάλτη; Ποιον κοροιδεύετε; Την πλειοψηφία των μακροχρόνια ανέργων, που φυτοζωούν, εκτεθειμένοι στην φτώχεια την εκμετάλευση και την ανασφάλεια.
Κι ακολουθεί η ατάκα της τηλεδιάσκεψης: «…νοιαζόμαστε για όλους. Πρωτίστως νοιαζόμαστε για τους πιο αδύναμους στην κοινωνία.» Αμ πως!
Τρίτον, εκτεταμένο πακέτο προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης ανέργων, στον ίδιο μονότονο σκοπό του ‘‘πάμε σαν άλλοτε’’! Λες και δεν έχει αυτός ο Οργανισμός ούτε μνήμη, ούτε εμπειρίες, ούτε συναίσθηση της τραγικής οικονομικής κατάστασης της χώρας.
Λες και δεν ήταν ο ίδιος ο σημερινός διοικητής του  Ο.Α.Ε.Δ. που μιλούσε για μειωμένης αποτελεσματικότητας προγράμματα, σαν αυτά που σήμερα μεγαλόστομα ανακοινώνει.
Ανακοινώνονται προγράμματα για περίπου 150.000 θέσεις απασχόλησης και κατάρτισης ανέργων, κυρίως μακροχρόνιων, σε μια καθημαγμένη οικονομία, με μια αγορά εργασίας σε αποδιάρθρωση. Θα μιλούσαμε για θέατρο, αν δεν αφορούσε με τραγικό τρόπο την ζωή εκατοντάδων χιλιάδων συνανθρώπων μας.
Τέταρτον, ψηφιακός Ο.Α.Ε.Δ. Ότι και να πούμε λίγο θα είναι!
Μετά απ’ όλα τούτα ο κόσμος θάπρεπε, μετά τους ψάλτες, να αναφωνήσει ‘‘Κύριε ελέησον’’.
Αντί αυτού και πολύ σοβαρά οι άνεργοι, οι υπάλληλοι του Ο.Α.Ε.Δ., αλλά και όλοι οι πολίτες ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους και ας αναλογιστούν τη στάση τους και τη δράση τους.
Κι αφού γίνεται λόγος για δίχτυ, ας θυμηθούμε και «το δίχτυ» του Νίκου Γκάτσου:
Αν κάποτε στα βρόχια του πιαστείς / Κανείς δε θα μπορέσει να σε βγάλει /Μονάχος βρες την άκρη της κλωστής / Κι αν είσαι τυχερός ξεκίνα πάλι.
Σαν υστερόγραφο
α) Αντιλαμβανόμενοι την πολύ δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας, ως αποτέλεσμα της βαθύτατης οικονομικής κρίσης, βεβαίως, αλλά και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης
β) εκτιμώντας ότι είναι κατεπείγουσα η ανάγκη αντιμετώπισής της, και
γ) την αναλγησία της κυβερνητικής πολιτικής , και την προχειρότητα στον σχεδιασμό της  Διοίκησης                                                                                                                                                           π.χ.  το διαφημιζόμενο επίδομα των 400 € θα έπρεπε να δοθεί σε όλους αλλά αν έπρεπε να δοθεί σε περιορισμένο αριθμό  θα ήταν πιο ορθολογικό και δίκαιο να συνδυαστεί ο παράγοντας του εισοδηματικού κριτηρίου με εκείνο του Μακροχρόνια  Άνεργου.     
καλούμε
το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων, τον κάθε συνάδελφο σε μια από κοινού μελέτη και ανάλυση της κατάστασης με στόχο την επεξεργασία και επιλογή εκείνων των μέτρων, που στοχευμένα και αποτελεσματικά θα δώσουν συγκεκριμένες λύσεις στα οξυμένα προβλήματα της αγοράς εργασίας, αλλά και του ίδιου του Οργανισμού. Ο  Ο.Α.Ε.Δ. διαθέτει την συσσωρευμένη εμπειρία, το εξειδικευμένο και ικανό δυναμικό, γνώση και παράδοση των απαραίτητων συνεργασιών, ώστε να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις των καιρών. Γι’ αυτό όμως, απαιτείται πολιτική βούληση και όχι επικοινωνιακά πυροτεχνήματα  .
 Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και προτάσεις.

αριστερή παρέμβαση Εργαζομένων στον ΟΑΕΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου