oaednews

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Το "θαύμα" του Βρούτση: Μποναμάς στους μισθωτούς με τα λεφτά των ανέργων

 Αποτελεί επιτυχία της κυβέρνησης σε μια χρονιά διψήφιας ύφεσης να «μοιράζει» (έστω πενιχρές) αυξήσεις μισθών. Αρκεί να μην ξέρεις πως σχεδιάζει να το κάνει.

Ο Γιάννης Βρούτσης σύντομα θα καταγραφεί ως ο υπουργός Εργασίας που εισηγήθηκε ένα από τα πλέον αναχρονιστικά νομοσχέδια των τελευταίων 10ετιών. Αυτό θα συμβεί όταν φέρει το εργασιακό νομοσχέδιο που θεσμοθετεί το 10ωρο εργασίας, τις απλήρωτες υπερωρίες και πολλά άλλα. Πριν όμως από αυτό (και πριν από τον ανασχηματισμό λένε οι κακές γλώσσες) φαίνεται πώς θέλει να «φτιάξει» λίγο το προφίλ του. Έτσι λοιπόν ετοιμάζεται να ανακοινώσει αυξήσεις μισθών. Μόνο που θα το κάνει με έναν δικό του τρόπο: Χρησιμοποιώντας τα λεφτά των ανέργων.

Όπως ίσως έχετε ακούσει, τις επόμενες ημέρες θα ψηφιστεί στην Βουλή το νομοσχέδιο για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων. Ένα μέτρο που θα ισχύσει για μία μόνον χρονιά, το 2021. Ένα δημιούργημα του Γιάννη Βρούτση που -όπως λέει- θα φέρει «ζεστό χρήμα» στις τσέπες των μισθωτών, αφού θα έχουν μικρότερες κρατήσεις.

Η φράση «ζεστό χρήμα» είναι αναμφισβήτητα εύηχη, κι αυτό είναι καλό για τον υπουργό Εργασίας και την κυβέρνηση. Το κακό είναι πώς πρόκειται για φράση απολύτως μετρήσιμη.

Για παράδειγμα όταν μέσω των λιστών του Στέλιου Πέτσα, μοιράστηκαν 20.000.000 ευρώ την πρώτη φορά και 2.000.000 ευρώ την δεύτερη στα Μέσα Ενημέρωσης, επρόκειτο όντως για «ζεστό χρήμα». «Καυτό» θα λέγαμε για κάποιες περιπτώσεις ΜΜΕ που δεν πληρούσαν κανένα λογικό κριτήριο.Στην περίπτωση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών όμως τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά: Ένας μισθωτός που παίρνει 1000 ευρώ θα δει αύξηση 14 ευρώ το μήνα. Κάποιος που έχει μισθό 534 ευρώ (καθόλου τυχαίο το νούμερο) περίπου 6,5 ευρώ. Έτσι λοιπόν όταν πρόκειται για τους μισθωτούς η έννοια «ζεστό χρήμα» μάλλον χάνει την λάμψη της. Εκτός αν 10 ή 14 ευρώ μπορούν να κάνουν έναν άνθρωπο να αισθανθεί πλουσιότερος, ή να του δώσουν μια οικονομική ανάσα.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα όταν κανείς ανακαλύψει από πού προέρχονται τα κονδύλια που θα καλύψουν την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Γιατί θα αντληθούν από το πρόγραμμα SURE που μεταξύ άλλων αποτελεί τον βασικό οικονομικό «αιμοδότη» του ΟΑΕΔ. Δηλαδή του οργανισμού που στηρίζει τους ανέργους.

Αν πιστέψουμε μάλιστα τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στον ΟΑΕΔ Γιώργο Μακράκη (και γιατί να μην τον πιστέψουμε;) αυτό θα σημάνει την μείωση των εσόδων του οργανισμού από 1,2 έως 1,5 δις ευρώ. Την ίδια στιγμή που το σύνολο των επιδομάτων ανεργίας που δόθηκαν το υφεσιακό 2020 ήταν 1,6 δις ευρώ!

Με απλά λόγια η κυβέρνηση παίρνει τα λεφτά των ανέργων και με αυτά προσπαθεί να στήσει ένα αφήγημα αυξήσεων στον ιδιωτικό τομέα. Την ίδια στιγμή που από το 1.000.000 άνεργους μόλις 130.000 πήραν μια μικρή δίμηνη παράταση στα επιδόματα ανεργίας και από τους 570.000 μακροχρόνια άνεργους επιδοτήθηκε μόλις 1 στους 3. Κάπως έτσι λοιπόν επιτυγχάνεται το …μέγα θαύμα. Σε μια χρονιά με ύφεση πάνω από 10% να μας μιλούν για αυξήσεις μισθών με έμμεσο τρόπο.

Ο Γιάννης Βρούτσης δεσμεύθηκε ότι οποιαδήποτε ζημιά υπάρξει στον ΟΑΕΔ, θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021. Δήλωση που θα είχε αξία αν δεν επρόκειτο για έναν από τους πιο… αβέβαιους προϋπολογισμούς που έχουν ποτέ συνταχθεί. Με αποτέλεσμα ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών να μην μπορεί να δεσμευθεί για την εκτέλεσή του.

Το μόνο που – ίσως – ξέρει καλά ο υπουργός Εργασίας είναι πως ο ΟΑΕΔ όπως τον γνωρίζαμε, σύντομα θα πάψει να υπάρχει. Αφού με βάση τις κατευθύνησεις της επιτροπής Πισσαρίδη, που μόλις χθες δημοσιοποιήθηκαν, πρέπει να μετατραπεί σε έναν οργανισμό «ενεργητικών πολιτικών» για την ανεργία. Δηλαδή έναν οργανισμό «αλλεργικό» στην χορήγηση επιδομάτων.

 News247.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου