oaednews

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

ΠΑΝΣΥΠΟ: Χαριστική βολή στον προϋπολογισμό του Ο.Α.Ε.Δ. - Απεργία 26 Νοεμβρίου 2020

Από την προηγούμενη Πέμπτη  βρίσκεται σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, στο οποίο, εκτός των άλλων, προβλέπονται διατάξεις  που  αφορούν άμεσα το μέλλον του Ο.Α.Ε.Δ:

            Οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ Ο.Α.Ε.Δ. μειώνονται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Η μείωση αυτή αφορά κατά 1,85 μονάδες τα ασφάλιστρα υπέρ του κλάδου ανεργίας, το οποίο μειώνεται στο 2,4% (1,2% εργοδότης – 1,2% εργαζόμενος). Επίσης προβλέπεται μείωση κατά 0,30 μονάδες  από  το  ασφάλιστρο  του  εργοδότη  υπέρ του  Ενιαίου  Λογαριασμού  για  την  εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ). Στην περίπτωση αυτή, το συνολικό ασφάλιστρο θα είναι 0,16% (0,06% ΕΛΠΕΚΕ και 0,10% ΕΚΛΑ). Αντίστοιχα θα μειωθεί κατά 0,85 μονάδες και το ασφάλιστρο του ΕΛΕΚΠ από την πλευρά του εργαζόμενου. Τα παραπάνω καταδεικνύουν τη δραστική μείωση των σχετικών δράσεων. Η εισφορά υπέρ Ο.Ε.Κ. καταργείται, επισφραγίζοντας την πολιτική θέση της Κυβέρνησης για μη επαναφορά στεγαστικών προγραμμάτων.

 

            Εφόσον εφαρμοστούν οι παραπάνω μειώσεις από την 1η Ιανουαρίου 2021, δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα, αναφορικά με τα έσοδα που θα έχει στο εξής ο Οργανισμός στη διάθεσή του, για την εκπόνηση προγραμμάτων απασχόλησης - κατάρτισης , την κάλυψη των επιδομάτων ανεργίας και την υλοποίηση του συνόλου των δράσεων που ασκεί έως σήμερα (ΕΠΑΣ-ΙΕΚ, Κοινωνικός Τουρισμός, Δελτία αγοράς βιβλίων, Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί κ.λ.π.) 

            Είναι χαρακτηριστικό ότι, σήμερα, από τα 2,2 περίπου δισ. Ευρώ των ετήσιων εσόδων του ΟΑΕΔ, το 1,5 δισ. απαιτείται για την πληρωμή των επιδομάτων ανεργίας και τα λοιπά πάγια έξοδα. Οι επιπλέον δράσεις για τη στήριξη των ανέργων που υλοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα λόγω της πανδημίας οδήγησαν σε έλλειμμα στον προϋπολογισμό του Οργανισμού, ύψους 180 εκ. Ευρώ. Με την προβλεπόμενη αύξηση της ανεργίας, εξάλλου, αναμένεται να μειωθούν κατακόρυφα τα έσοδα του Οργανισμού και να αυξηθούν ραγδαία οι υποχρεώσεις για την καταβολή των επιπλέον επιδομάτων.

            Το Υπουργείο Εργασίας έχει ήδη προβεί στην πρόβα τζενεράλε για τη διαχείριση προγραμμάτων απασχόλησης χωρίς τη διαμεσολάβηση του Οργανισμού. Η κατάρτιση και η συμβουλευτική βάλλονται συστηματικά τα τελευταία χρόνια, μέσω επιταγών voucher, οι οποίες υλοποιούνται από ιδιωτικά ΚΕΚ. Τέλος, η εκπαίδευση στον Ο.Α.Ε.Δ. ακολουθεί το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής τείνουν διαρκώς μειούμενα, ενώ η στεγαστική πολιτική δεν απασχόλησε καμία από τις Διοικήσεις του ΟΑΕΔ, σε επίπεδο σχεδιασμού και υλοποίησης νέων προγραμμάτων.

            Είναι εμφανές ότι η πολιτική μείωσης των εισφορών υπέρ Ο.Α.Ε.Δ. υποσκάπτει τη δυνατότητά του να ανταπεξέλθει στον ρόλο του και λειτουργεί στην κατεύθυνση κατάργησης ή και ιδιωτικοποίησης μέρους των δράσεών του, αποσκοπώντας τελικά στην “άλωση” του δημόσιου χαρακτήρα του.

 

 

Απαιτούμε:

 

·         Διατήρηση και ενίσχυση των εσόδων του ΟΑΕΔ και διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του.

·         Άμεση υλοποίηση προγραμμάτων στεγαστικής και κοινωνικής πολιτικής, ευρείας κλίμακας, για άνεργους και εργαζόμενους.

·         Διεύρυνση των προγραμμάτων ασφάλισης, απασχόλησης και έκτακτης στήριξης ανέργων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 

 

 

Συμμετέχουμε:

 

ΠΕΜΠΤΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΗ  στην

 

24ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ  Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

 

«Η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και παραχώρησης στους ιδιώτες των προγραμμάτων του Ο.Α.Ε.Δ., καθώς και το τέλος της κοινωνικής προστασίας δεν πρέπει να περάσει»

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου