oaednews

Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Οσμή σκανδάλου στο υπουργείο Εργασίας

Όταν για να δώσεις σε μιά κατηγορία ωφελούμενων 800€ ενίσχυση πρέπει να ξοδέψεις 144 εκ.€, (800€Χ180.000 άτομα=144.000.000) και αντί γιαυτό δίνοντας στην ίδια κατηγορία μόνο 600€ ξοδεύεις 193.000.000 (50 εκ.€ περισσότερα) αυτό αποτελεί:
  • σπατάλη πόρων του λαού μας, γιατί δεν είναι σίγουρη η χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους,
  • οσμή σκανδάλου, γιατί δωρίζεις σε Κέντρα Κατάρτισης περίπου 80 εκ€. χωρίς να υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ λόγος εκτέλεσης τέτοιου προγράμματος τώρα.
Όλα αυτά από την κυβέρνηση της ΝΔ, το επιτελικό κράτος και με φυσικούς αυτουργούς το δίδυμο Βρουτση, Στρατινάκη.

Πράγματι αυτό το δίδυμο, έκανε ευκαιρία τον κορονοϊό, προκηρύσσοντας ένα φαραωνικό πρόγραμμα, για να βοηθήσει, δήθεν, τους επιστήμονες – ελεύθερους επαγγελματίες, που πλήττονται από την πανδημία, ενώ στην πραγματικότητα δεν τους εντάσσει όπως άλλους εργαζόμενους στην επιδότηση των 800€, διοχετεύοντας μεγάλο όγκο χρημάτων σε κέντρα κατάρτισης και από και πέρα στο άγνωστο.

Για την κατανόηση του κειμένου ας ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα:

  1. Τα προγράμματα που προκηρύσσονται για ανέργους ή πληττόμενους εργαζόμενους, εποπτεύονται όπως είναι γνωστό από το Υπουργείο Εργασίας . Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ( ΕΚΤ) , δεν φείδεται χρημάτων προκειμένου να αναβαθμίσει τα προσόντα των ανέργων , ώστε να τους κάνει πιο ελκυστικούς για τις επιχειρήσεις , καθώς και των εργαζομένων ώστε να διατηρήσουν τις θέσεις που κατέχουν.
  2. Τα voucher, για όσους δεν γνωρίζουν, αποτελούν μιά ελκυστική για τους αρμόδιους των διαχειριστικών αρχών του ΕΣΠΑ (επιτελικές δομές σήμερα), διαδικασία, γιατί τους απαλλάσει από το μέγιστο μέρος των διοικητικών βαρών που έχει η διαχείριση των προγραμμάτων. Όμως υποκαθιστούν κάθε διαγωνιστική διαδικασία επιλογής και σε μεγάλο βαθμό μεταφέρουν τις «περίεργες» συμπεριφορές στο κατώτατο επίπεδο, μετατρέποντας την «επιταγή» σε προιόν συναλλαγής με τα ΚΕΚ.
  3. Το voucher είναι ένα μαγικό χαρτάκι που ενσωματώνει μία αξία 600 ευρώ, κάτι σαν επιταγή. Ο επιστήμων που εγγράφεται σαν υποψήφιος σε μία πλατφόρμα, παίρνει αυτή την επιταγή και την πηγαίνει σε ένα Κέντρο δια Βίου Μάθησης ( ΚΕΔΙΒΙΜ)- πρώην ΚΕΚ- και παρακολουθεί ένα πρόγραμμα κατάρτισης εξ αποστάσεως ( distance learning) συνολικής διάρκειας εκατό (100) ωρών. Μετά το τέλος της παρακολούθησης , δίνει εξετάσεις προκειμένου να πάρει ένα «πιστοποιητικό» ( η λεγόμενη πιστοποίηση). Εχει δικαίωμα , να επιλέξει ΜΟΝΟΝ μεταξύ δέκα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ (ειδικοτήτων) , όπως πληροφορική κλπ. Αυτά τα πιστοποιητικά έχουν δικαίωμα να τα δώσουν μόνο συγκεκριμένα Κέντρα Πιστοποίησης ( τα οποία πολλές φορές ταυτίζονται με το ΚΕΔΙΒΙΜ…) , που και αυτά με τη σειρά τους έχουν αδειοδοτηθεί προς τούτο, από κρατικό φορέα.
Σε αυτό το πλαίσιο το Υπουργείο Εργασίας προκήρυξε το λεγόμενο πρόγραμμα «voucher των 600 ευρώ για επιστήμονες», συνολικού ύψους , περίπου 193 εκ. ευρώ!!!!!!!.
Οι περισσότεροι θα έχουν δει, τα διαφημιστικά σποτάκια των ΚΕΔΙΒΙΜ που έχουν κατακλύσει τα τηλεοπτικά κανάλια….διαφημιστικά προγράμματα καθόλου ευκαταφρόνητων προϋπολογισμών….

ΠΟΥ ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ λοιπόν τα ΚΕΔΙΒΙΜ (πρώην ΚΕΚ) και ξοδεύουν τόσα χρήματα στην διαφήμιση?
Όπως προαναφέρθηκε, ο επιστήμονας - επαγγελματίας, θα πάρει με το voucher 600 ευρώ. Το ΚΕΔΙΒΙΜ θα λάβει για τις υπηρεσίες του 320 ευρώ/άτομο και η εταιρεία πιστοποίησης θα λάβει 150 ευρώ. Υπολογίζεται ότι περίπου 180.000 επιστήμονες θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα.
Έτσι:

  1. Τα ΚΕΔΙΒΙΜ θα λάβουν 58.000.000 ευρώ (180.000 Χ 320€/άτομο)
  2. Οι εταιρείες πιστοποίησης θα λάβουν 27.000.000 ευρώ (180.000 Χ 150€/άτομο)
  3. Οι επιστήμονες θα λάβουν συνολικά 108.000.000 (180.000 Χ 600€/άτομο)
ΣΥΝΟΛΟ 193.000.000 !!!!
Για τους μη γνωρίζοντες τον χώρο , θα περιγράψουμε πιο κάτω ένα ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ, που το αποτέλεσμα θα δείξει πόσο φανταστικό είναι !!!!!!
Το ζητούμενο για τα ΚΕΔΙΒΙΜ, είναι να οδηγήσουν όσο δυνατόν περισσότερους επιστήμονες γίνεται, να εγγραφούν ο καθείς στην δική του πλατφόρμα μιάς κι έτσι να διασφαλίσει τα 320 ευρώ. Το ίδιο και ο πιστοποιητής για τα 150 ευρώ/ άτομο της πιστοποίησης!!!!! (Το αν το ποσό των 150€ για την πιστοποίηση είναι πολύ ή λίγο δεν το αξιολογεί κανείς).
Πάμε στο σενάριο (φανταστικό πάντα):
Αν ένας ιδιοκτήτης ΚΕΔΙΒΙΜ ή εταιρείας που πουλάει πιστοποιήσεις έχει τον τρόπο να μάθει «πιο έγκαιρα» από τους υπόλοιπους του ανταγωνισμού κάποιες πληροφορίες, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, γνωρίζει πιό εγκαιρα ότι:

  1. Ετοιμάζεται να βγει ένα πρόγραμμα ενίσχυσης επιστημόνων
  2. Ποιες θα είναι οι ειδικότητες που θα πιστοποιηθούν;
  3. Πότε θα προκηρυχθεί αυτό το πρόγραμμα;
Αν επομένως – σύμφωνα με το φανταστικό σενάριο-, αξιοποιηθούν ΟΛΕΣ οι προαναφερόμενες πληροφορίες από έναν ιδιοκτήτη ΚΕΔΙΒΙΜ (αλλά) και ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΗ ( υπάρχουν πολλοί..), αυτός πολύ πιθανόν να προσελκύσει περί τους 20.000 υποψηφίους. Τα έσοδά που προκύπτουν θα είναι:

  • 20.000 ( για κατάρτιση) Χ320 ευρώ/άτομο= 6.400.000 ( προ φόρων!!!!!)
  • 20.000 (για πιστοποίηση) Χ150 ευρώ/άτομο= 3.000.000 ( προ φόρων!!!!!)
Αν είναι , συμπερασματικά, 5-6 αυτοί που επιλεκτικά πήραν έγκαιρα ( ή καλλίτερα πιο έγκαιρα…) την πληροφόρηση τότε έχουν «τζιράρει» γύρω στα 50-60 εκατομμύρια , χωρίς πολύ κόπο και δαπάνες αντιμετώπισης του ανταγωνισμού. Όλα αυτά ΠΑΝΤΑ στο πεδίο της φαντασίας……
Το αν όμως το σενάριο αυτό , είναι φανταστικό ή όχι μένει να αποδειχθεί και για όσους , αμφιβάλλουν, ας περιμενουμε απαντήσεις, κυρίως στα παρακάτω:
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος , το αρμόδιο Υπουργείο θα πρέπει να έχει συγκεντρωμένα τα απαραίτητα στοιχεία τα οποία είναι υποχρεωμένο να δημοσιοποιήσει.
Τα ερωτήματα που τίθενται απαιτώντας ακριβείς απαντήσεις με αποδεικτικά στοιχεία είναι:

  1. Ποια ΚΕΔΙΒΙΜ πήραν τους περισσότερους επιστήμονες; Με ποιόν τρόπο; Δηλαδή αν δόθηκαν ανταποδοτικά σε κάθε ωφελούμενο για να επιλέξει το ένα ή το άλλο ΚΕΔΙΒΙΜ;
  2. Ποια κέντρα πιστοποίησης «πούλησαν» τις περισσότερες πιστοποιήσεις;
  3. Πόσα και ποιά κέντρα είχαν μονοπώλιο σε μερικές (και ποιές) από τις ειδικότητες;
  4. Πότε πήραν τις πιστοποιήσεις τους τα κέντρα πιστοποίησης; Για να δούμε από τις ημερομηνίες αν υπήρξε ή όχι επιλεκτική πληροφόρηση;
  5. Ποιά είναι η κατανομή κονδυλίων μεταξύ των ΚΕΔΙΒΙΜ;
Μιά εκτίμηση για τα βασικά ΚΕΔΙΒΙΜ που θα έχουν ηγεμονικό ρόλο στην κατανομή κονδυλίων, υπάρχει, δεν θα είναι πάνω από 3, το πολύ 4 (γνωστά). Εκτιμάται επίσης ότι καμιά δεκαριά εταιρείες (αυτές που έχουν καλές ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ…) θα διαχειριστούν το μεγαλύτερο μέρος των 193 εκ €, όλοι οι υπόλοιποι θα αρκεστούν σε ξεροκόμματο για τα μάτια του κόσμου και του ....ανταγωνισμού.
Ας ελπίσουμε ότι θα διαψευσθούμε! Αν όχι θα πρέπει να παρέμβει η Δικαιοσύνη.
Γιαυτό θα προτείναμε στο Υπουργείο να ετοιμαστεί να δώσει πειστικές απαντήσεις, αν και πολύ αμφιβάλουμε γιαυτό.

* ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΔΑΡΑΣ, δικηγόρος, μέλος της Διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά
* ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΕΦΕΛΟΥΔΗΣ, οικονομολόγος, πρώην Γ.Γ. Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

https://www.koutipandoras.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου